Domstol river upp bygglov

Lerum

Kommunens planer på att riva en äldre lada på Timmeråsvägen för att bygga flerbostadshus har stött på patrull.
Mark- och miljödomstolen har upphävt bygglovet.

Kommunen vill bygga ett flerbostadshus med åtta lägenheter, parkeringsplatser, carportar och förråd på tomten där det i dag ligger en äldre ladugårdsbyggnad och ett vagnsskjul.

Men ärendet är komplicerat och det är inte första gången som byggplanerna stöter på hinder. Två tidigare förslag har redan fått avslag efter överklagan till länsstyrelsen. Anledningen är att detaljplanen för tomten ställer särskilda krav på vad som får och inte får byggas där.

Ett tredje förslag har däremot fått godkänt av länsstyrelsen men har nu istället fått stopp hos nästa instans – mark- och miljödomstolen.

Vill riva lada

Planerna är att riva ladugårdsbyggnaden samt ett tillhörande vagnsskjul som finns på tomten. Men enligt detaljplanen för tomten ska byggnaderna i första hand bevaras. Kommunen tycker däremot att byggnaderna är i så dåligt skick att de inte kan bevaras. Ifall de rivs måste de enligt detaljplanen ersättas med byggnader som liknar de befintliga. Det som byggs får heller inte vara störande för omgivningen.

Det är det här som grannar ställt sig kritiska till. Enligt deras överklagan till både länsstyrelsens och mark- och miljödomstolen är inte det bygglov som kommunen gett förenligt med detaljplanen. De tycker att förslaget saknar all likhet med den befintliga byggnaden när det gäller saker som utseende, byggyta och takhöjd. De menar också att hela bygglovsansökan saknar flera viktiga uppgifter.

Grannar får rätt

Och nu får de alltså rätt av mark- och miljödomstolen som också kritiserar bygglovsansökan som bristfällig. De tycker att förslaget är för olikt den gamla ladugården och tycker att ”byggnaden inte kommer i närheten av att uppfylla varsamhetsbestämmelsen”. Därför upphäver de kommunens bygglovsbeslut.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher