Hillefors grynkvarn reduceras till en död kuliss

Debatt

Enligt artikel i Lerums Tidning den tredje maj talas det om fiskpassage förbi Hillefors grynkvarn. Man talar också om kompromiss, gyllene medelväg och att lyfta fram kulturmiljön. Man undrar verkligen vem som skall föras bakom ljuset.

För inte kan väl Stefan Larsson och Håkan Danielsson ens i sin vildaste fantasi tro att när man skriver förbi Hillefors grynkvarn så menar man förbi. Inte, som Stefan Larsson föreslår, rakt genom kvarnrännan och turbinhuset – grynkvarnens pulsåder och drivkraft.

Vem är det som skall kompromissa – förslaget går helt enkelt ut på att grynkvarnen skall reduceras till en död kuliss. Enbart grynkvarnens museiförening skall kompromissa. Den gyllene medelvägen är obefintlig och existerar enbart i någons fantasi. Den gyllene medelvägen heter omlöp. Och hur kan man tro att kulturmiljön lyfts fram genom att man skär av kvarnens pulsåder och drivkraft.

Vid möte den 16 mars 2016 var alla involverade parter, inklusive Stefan Larsson och Håkan Danielsson rörande överens om ett omlöp. Varför inte ta fram offerter på detta. De fantasipriser, som har förekommit är tagna ur luften. Inget underlag finns.

Kulturminneslagen säger att: ”det är en nationell angelägenhet att skydda och bevara vår kulturmiljö. Ansvaret för detta delas av alla, såväl enskilda som myndigheter skall visa hänsyn och aktsamhet mot kulturmiljön.”
Förslaget går ut på att göra ett allvarligt ingrepp i kulturmiljön och i kvarnens fortsatta historia.

Tyvärr har byggnadsminnet Hillefors grynkvarn fått ett delat ägoförhållande, vilket innebär att själva kvarnbyggnaden tillhör Lerums kommun. Turbinhuset och kvarnrännan tillhör Lerum energi/fjärrvärme. Lerums kommun sköter sina åtagande på ett mycket föredömligt sätt. Lerum energi/fjärrvärme sköter inte alls vare sig turbinhus eller kvarnränna. Turbinhuset restaurerade Hillefors grynkvarns museiförening då det höll på att falla i ån. Helt och hållet med egna medel.

Enligt artikeln skall förslaget ha skickats ut på remiss. Man undrar har denna skickats till alla involverade parter och när den den skall vara besvarad? Är det bara några involverade parter som skall ta del av vad som skall hända med Sveriges enda vattendrivna havregrynskvarn?

Hillefors Grynkvarns Museiförening
Magnus Andersson (ordf.)

2 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. PS Magnus
    På det mötet den 16 mars som du refererar till så tyckte representanten från länsstyrelsens kulturminnesenhet att ni inte behövde köra grynkvarnen med vattendrift utan det räckte med en elmotor!

  2. Tyvärr Magnus så det som jag skriver i annan debattartikel ”Upprop till Lerums politiker”
    Den gamla grynkvarnen är i så dåligt skick att den aldrig mer kommer att kunna producera ett enda havregryn på grund av brandrisk och arbetsmiljö.

    Var realistisk satsa på en bra museum så vi kan se hur det förr i tiden tillverkades havregryn här i Lerum. Filmen som beskriver hur det gick till är fantastisk med Bengt Hillefors i centrum.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det