Höjden av felaktigheter

Debatt

I förra veckans LT fanns en insändare om bostäder, som var underskriven av sverigedemokrater. Det var länge sedan, om någonsin, man såg en insändare med så många felaktigheter.

Lerums kommun ska, som alla andra kommuner, enligt Bosättningslagen ta emot nyanlända personer. Under 2016 handlade det om 170 personer och 2017 är antalet 162 personer. Det har naturligtvis varit en utmaning att hitta bostäder i Lerums kommun, men genom att hyra Ekåsa i Björboholm och Ibis i Lerum har vi hittat en tillfällig lösning, fram tills att permanenta bostäder finns på plats.

Nu till alla felaktigheter:
SD påstår att det ska bo 90 flyktingar på Ekåsa i Björboholm och att det ökar invånarantalet med mer än 40 procent. Siffrorna är helt uppåt väggarna, Ekåsa har 30 platser inte 90. Björboholm har över 1000 invånare, 40 procent skulle i så fall innebära över 400 personer så även det är totalt fel.

I insändaren påstås sedan att de bostäder som nu byggs i Sjövik ska gå enbart till nyanlända. Det stämmer inte. Hälften av bostäderna ska tilldelas personer på den ordinarie bostadsmarknaden. Precis som kommunstyrelsen har beslutat.

Därefter påstås det i insändaren att de bostäder som planeras på Alberts hage i Björboholm är öronmärkta för nyanlända. Det stämmer inte. Bostäderna i Alberts hage är ett helt vanligt bostadsprojekt som byggs av en privat exploatör. Inte en enda av bostäderna kommer att öronmärkas för nyanlända.

Slutligen påstås det i insändaren av vi inte fördelar bostäder för nyanlända över hela kommunen. Inte heller det stämmer. På kommunens hemsida finns en förteckning över de olika bostadsprojekten och där visas tydligt att de är spridda över hela kommunen.

SD avslutar till sist sin insändare med att påstå att de är oroliga för väljarnas förtroende. Om så verkligen vore fallet, tycker vi att de borde avstå från att sprida lögner i de insändare de skriver.

Dennis Jeryd (S)
Rutger Fridholm (MP)
Lill Jansson (L)
Eva Andersson (C)

10 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Svar till Dennis Jeryd (S), Rutger Fridholm (MP)
  Lill Jansson (L) och Eva Andersson (C), LT 17/5.

  För två veckor sedan skrev vi i Sverigedemokraterna en debattartikel gällande de bostäder som planeras i Björboholm och Alberts hage.
  Då vi anklagas för att sprida falsk information till Lerums medborgare, vilket naturligtvis inte är vår avsikt, finns det skäl att förtydliga några punkter i texten.

  Antalet boende och nyanlända i Björboholm
  På kommunstyrelsemötet den 13/4 i år nämns det att kommunen planerar att placera ut 30 familjer i Björboholm.
  Man menar där att de nyanlända som kommer ensamma skall placeras på Ibis hotell medan familjer skall placeras för boende på Ekåsa?
  (Detta taget ur det offentliga dokumentet KS17.436)
  Vår tolkning av dokumentet pekar på att ca 90 personer har placerats på Ekåsa då en familj består av fler än en person.
  Dock vill vi, om man menar att 30 personer placerats på Ekåsa, be om ursäkt för att vi tolkat detta fel.

  Beträffande antalet boende i Björboholm menar vi att det är en praxis att det bor 400 personer i centralorten. Med en enkel Google-sökning kan man se att det bor cirka 1 000 personer i Björboholm inklusive områdena runt omkring. Men, områdena runt omkring är alltså inte något som vi räknar med i detta fall.

  När vi adderar de 30 kommande lägenheterna för familjer enligt översiktsplanen -08 med boendet på Ekåsa blir det en 40-procentig befolkningsökning i Björboholm. Men då vi tolkat dokumentet ovan fel, stämmer alltså inte detta.

  ”50/50-principen”
  På tomt 12:52 ligger nu före detta Frödings förskola som såldes för 50 000 kronor för att senare köpas tillbaka med fem modullägenheter för dryga sju miljoner kronor. I fastigheten med fem lägenheter gäller uppenbart inte denna ”50/50-princip”. Om principen gäller i kommande fastigheter får framtiden utvisa.

  Samma sak gäller för vårt påstående om de 30 lägenheterna som planeras på Alberts hage.
  När man söker lediga lägenheter i Lerum hänvisas man till boplats Göteborg av kommunens hemsida.
  På boplats Göteborg finns inga lägenheter i Lerum att söka i dagsläget.
  Vi vill vara tydliga och säga att ordet ”öronmärkta” är fel av oss att nämna i sammanhanget.

  Den ojämna fördelningen i kommunen
  Är det förenligt med rekommendationen om en jämn fördelning av nyanlända att placera boenden enligt underlagskartan som tas upp i dokumentet KS16.528?
  Med tanke på andra kommuners misstag tror vi i Sverigedemokraterna inte att det genererar en god integration på lång sikt.

  Ralf Dahlgren
  Alexander Christiansson
  SD Lerum

 2. Skulle var intressant att i stället läsa hur Lerum styrande ser på chanserna att få 100 miljoner i kostnader att försvinna på bara två år. Sett till hur vi lyckats tidigare när det var mycket enklare att nå framgång i integrationsarbetet så är risken att stor del av kostnaderna finns kvar även när staten slutat betala. Läser i GP att det blir nog bara bostäder i Askimsviken, 57 av 1000 planerade bostäder. Det blev för dyrt men Lerum är inte Göteborg, klart vi ska bygga. Nu är det bara några dagar kvar till jag ska göra en ny skatteinbetalning, känns si så där….

 3. Jag tycker personligen att man ska vara saklig och ha på fötterna när man diskuterar kontroversiella ämnen. Annars riskerar man att ”trumpifiera” debatten. Den politiska ledningen i Lerums Kommun påpekar i den här insändaren att det i princip inte var en siffra rätt i en insändare som undertecknats av politiska motståndare.

  Det finns i skrivande stund inte en enda kommentar här som bemöter eller bejakar sakinnehållet. Samtliga kommentarer handlar om annat än om trovärdigheten i insändarna när det gäller sakfrågan. Jag tycker att det är viktigt att få klart för sig vad som är sant eller falskt. Nu verkar det uppenbart att den lokala politiska ledningen inte gjort sig skyldig till det den anklagades för. Sedan kan man tycka vad man vill om rikspolitiken. Att integrationsprocessen är ett totalfiasko är väl känt.

  • Men det är ett faktum att de som har undertecknat inlägget representerar partier som har fört en generös flyktingpolitik i åratal. Någonstans måste ju de som getts asyl bo. Slutsats: Rösta inte på (S),(MP),(L) och (C) om man inte vill ha ett asylkaos!

   • Det har jag inga invändningar mot, men det har ju inget att göra med att offentliga partirepresentanter ljuger i pressen eller hur? Lögner skapar osäkerhet och tvivel som ringar på vattnet.

 4. Det är ju ni i S, MP, L och C som inte vågar stå för era handlingar, som fegt hänvisar till att Lerum måste ta emot flyktingar pga ”bosättningslagen”. Men det är ju era partier som har sett till att vi har så många flyktingar i Sverige. Det är ju ni som aktivt har fört en generös flyktingpolitik (till skillnad från t.ex. partierna i Finland.). Ni VILLE ha hit flyktingarna, så kom inte och säg något annat!

  • Precis.
   Försök inte S,Mp. Ni röstade för lagen.

   Nu vill vi veta varifrån ni hade tänkt ta pengarna?
   Skolan?
   Vården?
   Låna?
   Höja skatten?
   Elavgiften?
   Vattnet?

   Har vi kommuninvånare inte rätt att veta?

 5. Oj, en insändare från de sin styr. Bäst att fråga.
  Kommer de nyanlända att kosta 200 miljoner 2018? Eller ”bara” 100 miljoner.?

  Fråga 2.
  Var ska de pengarna tas ifrån? Ni bygger ju samtidigt två skolor. Är det skattehöjning, lån och nedskärningar i verksamheten som gäller?

  Är det lämpligt att ha lån på *100%av intäkterna?

  • Kära politiker det skulle vara väldigt intressant och få svar på frågorna Humla ställer!

   Kan informera er att bosättningslagen för nyanlända personer, är EJ tvingande för kommuner att delta i!

   • När politiker möter kalla hårda fakta är det bättre att ignorera den som ställer frågan än att avslöjas med byxorna nere.

    Alingsås har nyss upptäckt att de nyanlända har kostat kommunen 52 miljoner + 8 i skolan.

    Snart kommer liknade upptäckt att göras i Lerum, dock med lägre förlust då antalet nyanlända skiljer stort mellan kommunerna.

    Men snart kan ni även läsa i LT.
    Socialnämnden dragit över budgeten med xx miljoner. Stora besparingar, skattehöjningar och lån väntar kommuninvånarna.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher