Krönika: ”Mors dag 2017”

KRÖNIKA

Den första kärleken i en människas liv är säkerligen, Mamma. Hur den utvecklar sig under uppväxttiden är nog mycket olika. En del blir modersbundna och har svårt att klippa av navelsträngen. Uppbrottet från faders eller moders hemmet kan vara brutalt men också sött som spunnet socker på Liseberg. Hur man än vänder på det, är mamma alltid mamma. Hon går inte att ersätta. En mor har alltid tid för sitt barn. Kan lyssna, trösta och bara vara mor.

När jag bröt upp från min mors hem 1961 hade jag blivit 28 år gammal och blivit med lägenhet. Det var då som man skulle gifta sig. På den tiden blev man med lägenhet efter 11 år i bostadskö. Som Ni förstår så har anledningar till giftermål ändrats med åren. Jag hade träffat min blivande hustru samma år och det blev bröllop.

När jag lämnade min mors hem för sista gången sade hon lite sorgset: ”Du är säkerligen hemma igen efter två veckor. Hur skall Du klara Dig att vara gift?” Nu har min hustru och jag varit gifta i 56 år och jag har inte vid något tillfälle haft lust att återvända hem till mor fastän hon är död sedan mycket länge.

Min mor avled 1988 och jag förstår henne mycket väl. För henne var det nog svårt att klippa av navelsträngen. Jag hade kommit hem varje kväll och åren hade gått. Allting förblev vid det gamla. Jag förstår att det var svårt för henne. Att mor blev ensam, det var något nytt som bara skulle ske och skedde. Det var svårt för min mor att acceptera detta. Men det var ju livets mening för en man skall ju söka sig en hustru och bilda ett eget hem.

Jag tog vara på en del saker från min mor, bland annat hennes kära gamla handväska som hon alltid bar som en kär gammal vän. Denna väska hade jag liggande i ett förråd i flera år och glömde bort den med tiden.

Det märkliga var när jag hittade väskan efter många år så fanns min mors lukt kvar när jag öppnade väskan. Jag mindes väl min mors lukt. Det var bara något som fanns där. Inte oangenämt mer sött och lukt av malkulor som min mor alltid omhuldade. Jag vile inte behålla väska utan kastade den i återvinningen. Det var en lukt som inte hörde hemma i min värld längre. Ibland frågar jag mig skulle jag kunna visa samma kärlek till mina kära och nära som hon gjorde till mig? Jag brukar ibland säga att man blir mycket fattigare den dagen då mamman går bort.

Ett nytt liv började utan Mor. Man har svårt att sätta ord att det känns tungt att nu är det jag som är nästa generation. Må de sista åren bli de bästa i våra liv.

  • Bertil Lindström
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher