• Fyra kampsporter. Robert Reimby är mästare i inte mindre än fyra kampsporter som han lär ut i sin klubb Phoenix Self-Defence i Gråbo. Foto: Daniel Elfvelin
  • Foto: Daniel Elfvelin
  • Foto: Daniel Elfvelin
  • Foto: Daniel Elfvelin

Mästaren som alltid söker ny kunskap

KAMPSPORT

Det är en liten förening på en liten ort, men karateklubben i Gråbo har en av Sveriges mest eftertraktade instruktörer. De senaste åren har Robert Reimby fått allt fler internationella uppdrag och erfarenheterna från andra mästare och kulturer tar han med sig hem till sina elever.

Med hjälp av greppet på instruktörskollegans arm tvingar Robert Reimby honom att böja sig bakåt, oskadliggjord om det hade varit en riktig attack Robert utsatts för. Framför duon står gruppen med barn och vuxna som snart ska öva på varandra.
– Men var nu jätteförsiktiga när ni gör det här så att ni inte förstör några ligament eller något annat på varandra, manar han på sin brötiga göteborgska.

Därefter går Robert runt bland paren, instruerar och bryter då och då ut i ett bullrande skratt som kommer ända nere ifrån maggropen när han skojar med sina elever. Det är här i bygdegården i Gråbo som hans klubb Phoenix Selfe-Defence har sina träningar, men de senaste åren har Robert också hjälpt utövare på många platser i världen.

Korken av
Uppdragen tog fart efter att han blivit inbjuden som instruktör till två karateskolor i Toronto 2013. Därefter har det blivit ett flertal resor varje år till bland annat S:t. Petersburg och holländska Heino.
– Toronto blev rena rama ketchupeffekten. Det har blivit mer och mer och från förra året har det verkligen varit korken av.

Något som gör Robert speciell är inte bara hans gedigna kunskaper i karate. Att kalla föreningen för karateklubb är egentligen slarvigt. Robert Reimby är svartbältad och instruerar i inte mindre än fyra olika budostilar – karate-jutsu, iaido, bujutsu och jujutsu.
– Det är ytterst ovanligt, men jag tog min första grad 1971 och sedan dess har jag hållit på med kampsport och budo. Det är mitt liv och det fina med detta är att man aldrig blir fullärd.

Under året väntar flera läger, både hemma i Gråbo, på andra orter i Sverige och utomlands. I september blir det en resa till Sri Lanka, som kommer att bli en höjdpunkt i Roberts mångåriga karriär.

Träffar idolerna
– Det är ett av världens största kampsportläger med över 500 deltagare från 15-20 olika länder och jag kommer att få träffa mina gamla kampsportsidoler, mästare som jag läste om redan på 70-talet.
Lägret kommer också att bli speciellt av den anledningen att han tar med sig en stor grupp elever från sin egen klubb.
– Det blir fantastiskt roligt och det kommer att utveckla dem mycket.

På resorna utbyter Robert mycket kunskap med andra instruktörer och han får också lära sig mycket om andra kulturer.
– När jag kommer hem har jag alltid temadagar där jag berättar om det jag upplevt och visar bilder på projektor, och det är klart att mina elever växer av det också. Om du bara går omkring i din egen skola så blir du smal i ditt tänkande och utförande. Om huvudinstruktören inte har någon egen utveckling så har inte klubben eller eleverna det heller. För om du går omkring och tror att du är bäst så är du fel ute, det finns alltid någon som är bättre och det är en förmån att få vara ute i världen och lära sig av andra.

Alla resor är inte lika roliga, men Robert drar alltid lärdomar.
– Förrförra året var jag i Ukraina och som svensk var det fruktansvärt att komma till en krigszon där det gick omkring militärer med automatvapen på gator och torg. Men det fick mig också att tänka på hur tryggt vi har det i vårt land och jag såg sidor hos folk som jag tycker att vi glömt i Sverige. Det fanns en äkta solidaritet där det var naturligt att hjälpa andra människor som har det svårt.

Med alla de internationella kontakter som Robert knutit de senaste åren planerar han även för ett stort läger på hemmaplan där han ska bjuda in mästare från Tyskland och Sri Lanka.
– Sånt här tar tid att arrangera så målet är att ha det nästa år, i april. Det är svårt att hitta boenden, men Lekstorps IF har erbjudit sig att hjälpa till och jag hoppas också att få hjälp av kommunen.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher