Foto: Daniel Elfvelin
Joakim Bengtsson har startat träningen inför finalen i Crossfit games, inofficiella SM.
Foto: Daniel Elfvelin
Joakim Bengtsson har startat träningen inför finalen i Crossfit games, inofficiella SM.

Med en vilja av stål

Floda

Det är få förunnat att nå en elitkarriär i en idrott, ännu färre gör det i två. Möt Joakim Bengtsson, som bytte motorcykel mot crossfit. Den senaste framgången har till och med resulterat i en tatuering – på kompisens kropp.

Joakim sitter bekvämt tillbakalutad i fåtöljen, med fötterna på bordet och fyra månader gamla valpen Mira i knäet. En position som ingen av dem trivs i speciellt länge. Det är ingen tillfällighet rasen är en jack russel terrier, pigg och energisk. Precis som husse rastlös till naturen.

Om en timme kommer två träningskompisar och skivstängerna väntar. Vi befinner oss i Crossfit Lerums lokal i Hedefors, precis intill det dånande vattenfallet från kraftverket. För tre år sedan blev han delägare i klubben, men innan dess hade han startat sin satsning i sporten som under sin korta historia vuxit enormt både i Sverige och internationellt. Det visar bland annat deltagandet i Crossfit games, inofficiella VM. I klassen 40+, där Joakim tävlar, ställde över 25 000 atleter upp i årets kval. Med sin 17:e plats tog sig Joakim vidare till finalen som avgörs utanför Chicago i augusti.

En anmärkningsvärd bedrift bara det. Men det som gör prestationen än större är att crossfit inte är den första idrotten där han har en elitkarriär. Tidigare tävlade Joakim i både EM och VM i enduro. Och hade han gjort ett annat val i ungdomen kanske vi hade sett honom på de stora fotbollsarenorna istället.

Social individualist

– Jag prövade alla möjliga sporter, fotboll, handboll, basket, pingis. Men farsan har alltid haft ett motorintresse och han introducerade mig för den världen. Jag var sex, sju år när jag började köra omkring hemma i farmors hästhagar i Landvetter, säger Joakim.

Under många år var det motocross som gällde. Fram till sena tonåren kombinerade han motorcykeln med fotboll i Landvetter IS.

– När jag var 16, 17 år blev jag uttagen i stadslaget, men till sist sa min fotbollstränare att ”nu är du så gammal att du får välja”.

Valet blev ganska enkelt. Joakim är en social person som gillar att snacka med folk, men när det kommer till idrottande är han en utpräglad individualist. Går det bra vill han ha sig själv att tacka och går det dåligt ska han inte kunna skylla på någon annan.

När genombrottet kom så var det dock inte i motocross, utan i enduro. För er som inte känner till sporten så har ni säkert någon gång sett bilder från gyttjebrottningen på två hjul i Novemberkåsan.

– Jag gillade att köra för mig själv i skogen och det var nu jag fastande ordentligt. Jag bestämde mig för att se hur bra jag kan bli.

Med facit i hand går det att konstatera: Joakim blev bra. Han blev kontrakterad av Honda, tillhörde Sveriges främsta förare och tävlade både i flertalet EM och två VM. Så småningom blev han också team chef, en roll som han kombinerade med en aktiv karriär.

Nytt fokus

I början av 2012 meddelade han dock sin arbetsgivare att han skulle kliva av när säsongen var slut. Orsaken: han hade fått ett nytt brinnande intresse.

– Jag ville hitta ett nytt sätt att fysträna och 2011 hittade jag en notis i Lerums Tidning om att det skulle startas ett nytt träningscenter i Hedefors.

Joakim hade ingen koll på vad crossfit var men deltog på ett introduktionspass och fastnade direkt.

– Jag hade ett fruktansvärt flås av alla timmar på hojen och hade en överlägsen kondition jämfört med de andra. Jag märkte att jag var ganska bra redan från början.

Det skulle inte dröja länge innan Joakim bestämde sig för att se hur bra han kan bli. Ni känner igen inställningen sedan tidigare. Detta är ett återkommande drag när Flodabon hittar något han tycker om. Han hade gjort det i enduro och under perioder har han ägnat mycket tid åt hobbys som dykning och klättring. Inom dykning skaffade han sig alla tänkbara licenser och i klättringen gav han sig inte förrän han bemästrade de svåraste lederna.

37 år gammal bestämde Joakim sig nu för att hänge sig åt crossfit.

– När jag gör något gör jag det till 110 procent, jag kan inte göra något halvhjärtat. Jag vet inte var det kommer ifrån, kanske från morsan som har ett bra driv, men det är lite roligt för lillebrorsan är precis tvärtom. Han har också kört motorcykel hela livet men gör det bara för att det är roligt.

Uthållig och stark

Men för att Joakim ska ha roligt måste han bli framgångsrik och för att bli riktigt bra på crossfit insåg han att det inte räckte med en superkondition, han behövde bli starkare. Sedan endurokarriären tog slut har han lagt på sig tio kilo muskler och numera är det 87 kilo urkraft som ger sig på de krävande grenarna.

Idag står ett styrkepass på programmet, där stöt – clean and jerk på crossfitspråk – inleder passet. I takt med att lyften blir tyngre fokuserar Joakim allt mer på uppgiften. Som en förberedande ritual blåser han upp hela bröstkorgen till en ballong, borrar fast blicken på skivstången och kliver fram till den med bestämda steg. Snart har han i en enda rörelse hivat upp stången på bröstet där han pausar ett ögonblick innan häver upp den på raka armar. Därefter skramlar 120 kilo ner i golvet. Här stannar Joakim, för idag, och går vidare till nästa övning.

Oväntad framgång

Vårt samtal kretsar kring hans sällsynt starka drivkraft och ständiga jakt mot toppen. Men ironiskt nog var 2017 egentligen tänkt att bli något av ett mellanår efter fjolårets stora besvikelse. Då rann finalchanserna i Crossfit games ut i sanden på grund av en influensa.

Den senaste tiden har han dragit ner lite på träningen, till ”bara” 20-25 timmar i veckan, och han har haft en mer avslappnad inställning till tävlingar. Kvalificeringen till finalen i Crossfit games kom därför som en överraskning och gjorde att planerna för en lugn sommar i husbilen snabbt byttes ut till minutiösa förberedelser inför USA-resan. Om knappt tre månader ska kroppen vara i topptrim. Crossfit games gör anspråk på att kora ”the fittest man on earth”.

– Du jobbar med hela kroppen och behöver flås, styrka och rörlighet. Det är det jag tycker är kul med crossfit, du blir en komplett atlet.

Gaddad kompis

Gratulationerna har strömmat in men en person har gått betydligt längre än så. Den ena av de två träningskompisarna, Mikael Strand, hade på förhand lovat att han skulle tatuera in Joakims namn och Crossfit Lerums logga om han gick hela vägen till USA. Samma dag som LT är på besök är det upp till bevis.

– Jag undrar hur glad min fru blir när jag tatuerar in Jocke Bengtsson. Jag har frågat hur liten den går att göra, säger Mikael.

Senare samma dag mailar Joakim en bild. Initialerna JB och loggan täcker en stor del av smalbenet.

Joakim vet inte riktigt hur högt han ska sikta i mästerskapet. Den naturliga målsättningen är guld, men han inser att förstaplatsen är extremt svår att nå. Om drivkraften och obändig vilja är Joakims styrka ser han det som en svaghet att han aldrig blir nöjd. Känslan av att allt går att göra lite bättre är förvisso utvecklande, men innebär också att han kan ha svårt att njuta av framgångar.

Och inte minst kan skyhöga krav gå ut över omgivningen, som yrkesmässigt består av klubbens andra delägare Anna Fernette, flertalet instruktörer och cirka 300 medlemmar.

– När jag driver en firma vill jag göra det på mitt sätt, men med många andra människor runtomkring så måste man vara öppen för dialog. Anna kan tycka att jag är lite hård. Jag har blivit bättre på det, när jag var ung kunde jag gå över lik, men det är något jag får fortsätta att jobba med.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher