• Arkivfoto: Henrik Kjellberg
    Påskrivet. Kommunstyrelsens ordförande Dennis Jeryd (S) och Mikael Jarmdahl, Telia, skrev under ett samverkansavtal i november förra året.
  • Arkivfoto: Henrik Kjellberg
    Snabbar på. Bredbandssamordnaren Per Hagehammar tror att avtalet med Telia kommer snabba på utbyggnaden av fiber på landsbygden.

Nytt avtal för bredband

Kommunen

Lerum har som första kommun i Sverige fått ett avtal om Telias öppet fiber även till landsbygden. Något som ska skynda på utbyggnaden av fibernätet.

I höstas tecknade kommunen ett samverkansavtal med Telia för utbyggnad av fiber. I avtalet åtog sig företaget att göra vad de kan för att så många som möjligt skulle få tillgång till bredband. En direkt konsekvens av avtalet är att Lerums landsbygd nu får tillgång till Telias plattform kallat ”Öppet fiber”, som normalt bara är tillgängligt i tätorter.

– Lerum är först i Sverige med det. Det innebär att alla adresser i kommunen redan finns i systemet hos Telia och är beställningsbara, säger Per Hagehammar, bredbandssamordnare.

Man kan säga att förhållandena nu blivit de omvända. Tidigare fick husägare själva samla ihop tillräckligt många intresseanmälningar innan de kunde vända sig till en operatör för att få fiber. Med det här avtalet står företaget redan nu beredda att ta emot anmälningar och kommer tillräckligt många in så väljer de att bygga.

Olika operatörer

Trots att det är Telia som bygger kommer kunderna att kunna välja mellan olika operatörer av bredband, digital-tv och andra tjänster när anslutningen väl är byggd.

– Det kallas öppet fiber eftersom kunderna kan välja bland alla de tjänsteoperatörer som Telia har avtal med, säger Per Hagehammar.

Telias dotterbolag, Zitius, som också bygger ut fibernät har tidigare gått ut med erbjudanden till en del kunder på landsbygden. De har nu dragit tillbaka flera av de här avtalen till förmån för Telia öppet fiber. Något som gör att kunder som fått avtal nu måste höra av sig igen och göra en ny intresseanmälan.

I veckan anordnas därför informationsmöten i Floda och Lerum för att klargöra vad som händer i de olika turerna samt hur man ska gå tillväga ifall man är intresserad.

Per Hagehammar har jobbat nära Telia för att få till det här avtalet som han är mycket nöjd med.

– Det kommer absolut påskynda utbyggnaden av fiber i Lerum, säger han.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher