• Nysatsning. I slutet på förra tog Caroline Berntson tag i sin barndomsdröm om att bli artist. För tillfället klarar hon sig igenom gallring efter gallring i talangjakten Self made. Foto: Daniel Elfvelin

På väg mot musikalisk dröm

LERUM

Passionen har alltid funnits där, men under många år hade Caroline Berntson svårt att hålla nerverna i styr. Snart 28 år gammal har hon nu lagrats, som hon själv uttrycker det, och känner sig redo för en musikkarriär. Den tv-sända talangjakten Self made är en bra språngbräda.

Det är en duo som utgör välkomstkommittén på trappan till huset i Lerum. Den ena ler och sträcker fram handen, den andra ger ifrån sig gälla skall och studsar upp och ner som en bumbibjörn.
– Du är inte hundrädd? Det är bara att knuffa bort honom, säger Caroline.

Hon beklagar att Parson Russon terriern Lennon nog är lite understimulerad, men hundpromenader är bara en av många saker som ska in i schemat just nu. Jobb och familjeliv med två små barn adderas med auditions, resor fram och tillbaka till Stockholm, och nervösa omröstningar.

Det är talangjakten Self made som vänt upp och ner på vardagen. Av en slump hittade hon tävlingen där hon steg för steg tagit sig vidare genom omröstningar på tävlingens hemsida, och i fredags kväll stod det klart att hon är en av nio deltagare som får återvända till Stockholm. Idag, onsdag, sätter hon sig återigen på tåget.
– Det känns helt fantastiskt, säger Caroline.

Tävlar med egen låt
Efter att ha sjungit covers tävlar hon nu med en egenskriven låt, 21 & 25. På fredag kväll avgörs vilka sex deltagare som får uppträda på Berns och göra upp om tre finalplatser på Gröna Lunds stora scen den 25 maj.

Lerumsbon började spela piano redan som sexåring. Så småningom pluggade hon på Angereds musikgymnasium där hon även sjöng i kören.

En lärare uppmärksammade Carolines röst och gav henne ett solonummer när det var dags för konsert. En fjäder i hatten, men snart upptäckte hon ett handikapp. Hon minns allt för väl tillfället då nervositeten plötsligt slog till med full kraft under ett framträdande för skolans andra elever.
– Jag skulle köra överstämman på Hotel California när mitt ena ben började darra och jag kunde inte hålla det stilla.

Tryggheten försvann
Dessvärre visade sig reaktionen inte vara någon engångsföreteelse och det var inte bara benet som darrade.
– Jag var så nervös att det påverkade rösten.
Tryggheten som hon alltid kände bakom pianot var som bortblåst när hon skulle sjunga. Barndomsdrömmen om att bli artist blandades med skräcken att stå på scen. Trots det sökte hon till Sveriges mest uppmärksammade talangjakt 2010. Caroline fick dock åka hem från sin Idolaudition utan guldbiljett. ”En stjärna får inte vara osäker, du har en jättefin röst men du är inte redo för Idol”, var juryns omdöme.

Nyttig utbildning
Islossningen kom några år senare när hon pluggade på Nordiska folkhögskolans vislinje. I början tyckte hon att det var jättejobbigt att arbeta med sången och visa sina svagheter inför andra, men till sist gick hon stärkt ur utbildningen.
– Det var väldigt nyttigt för mig och på slutprojektet fick jag rösten stabil, jag lyckades prestera.

Under några år skulle dock musiken hamna i periferin. Hon fick ett fast jobb och födde två barn. I slutet på förra året var det dock något som väckte intresset till liv igen. Hon gjorde en profil på en site på nätet, fick snabbt flera uppdrag på bland annat bröllop och dop och sedan hittade hon Self made.

Inledningsvis tävlade deltagarna i olika heat. Caroline gick inte vidare från de två första heaten, men när en talangscout ringde upp från produktionsbolaget och bad henne göra ett nytt försök förstod hon att hon hade ögonen på sig. Och det blev tredje gången gillt.
– Nu känner jag ännu starkare att det är det här jag vill göra.

Allas morsa
Caroline uppskattar tävlingens bredd, där deltagarna representerar många olika genres. Även om hon tycker att det är svårt med fack kallar hon sig själv singer- songwriter.
Hon har också gjort en annan iakttagelse – hon höjer medelåldern en hel del.
– Jag kommer väl att bli allas morsa. Den yngsta är 16 eller 17 år och jag ska fylla 28. Det är skillnad, men jag är imponerad av att de är redo. Det var inte jag när jag var så ung, jag behövde lagras lite.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher