Foto: Daniel Elfvelin
Koll på tekniken. Berit Arvidsson får hjälp av instruktören Anna Berglund under seniorträningen.
Foto: Daniel Elfvelin
Koll på tekniken. Berit Arvidsson får hjälp av instruktören Anna Berglund under seniorträningen.

Premiär för golfens dag

Golf

Hela golfsverige försöker nu att rida på vågen med Henrik Stensons framgångar. Ett sätt att visa upp sporten är genom Golfens dag. Öijared GK är en av klubbarna som är med i det nationella arrangemanget, som har premiär på lördag.

I början av 2000-talet var det ett väldigt angenämt jobb att driva en golfanläggning. Det fanns fler personer som ville börja spela golf än vad klubbarna kunde ta emot och antalet banor ökade stort i antal. Men ingen storhetstid varar för evigt. Intresset gick ner och många klubbar brottades med ekonomiska problem, så även Öijared.

Bland satsningarna för att åter locka den breda allmänheten anordnade Göteborgsdistriktet under några år en öppen golfdag, men sedan det arrangemanget runnit ut i sanden har det inte funnits någon storskalig plattform för rekrytering. Nu har dock Svenska golfförbundet tagit initiativet till Golfens dag, som arrangeras på cirka 300 klubbar runt om i landet. Båda kommunens klubbar Stora Lundby GK och Öijared GK ska delta.

Lars Brydolf, klubbchef i Öijared GK, berättar om en dag full av aktiviteter. Det finns bland annat möjlighet att pröva spel på korthålsbanan och Parkbanan, en av anläggningens tre 18-hålsbanor. Instruktörer finns på plats för att kunna ge tips.

– Vi hoppas på 100 nya besökare och kan vi få tio av dem att anmäla sig till en nybörjarkurs är det bra. Jag tror att det är en rimlig målsättning, säger han.

Trendbrott

Efter en nedåtgående spiral i över tio år har klubbens medlemsantal ökat igen de senaste två åren.

– Det är små förändringar men det är ändå ett trendbrott, säger Lars Brydolf, som delvis förklarar utvecklingen med den lysande svenske världsstjärnan.

– Det är många som rider på vågen med Henrik Stensons framgångar, bland annat vinsten i British Open. Golfen har också blivit mer synlig, till exempel genom att SVT numera visar US Masters som man tidigare behövde en betalkanal för att se.

Men det handlar inte bara om att locka nya Stensons med siktet inställt på proffskarriärer. Det handlar i lika hög grad om att visa upp sportens andra sidor, som det sociala umgänget och naturupplevelsen. Klubben har stora möjligheter att växa, menar Lars Brydolf.

– Vi ligger på ungefär 2 000 fullvärdiga medlemmar idag. Man brukar säga att ett lagom antal fullvärdiga medlemmar för en bana ligger på ungefär 1 200 så med 54 hål skulle vi kunna ligga på runt 3 600 medlemmar.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher