Rycks upp från tryggheten

Tollered

De flesta av killarna på Tollebo HVB har bott där sedan de flydde till Sverige 2015.
Nu säger kommunen upp avtalet med boendet – utan att fråga de boende vad de vill eller ange orsak till ägarna.

Tollebo, före detta Tollereds Hotell, har sedan 2015 varit ett boende för ungdomar som har flytt till Sverige utan sina föräldrar. Efter att inledningsvis har drivits kommunalt drivs det sedan augusti 2016 i privat regi. Nu har dock kommunen valt att avsluta avtalet.

Det innebär att de åtta boende, som i de flesta fall har bott där sedan de kom till Sverige, måste flytta.

En av killarna var kvar hemma när de andra hade gått till skolan eftersom han skulle till Migrationsverket för en intervju. Han ville gärna uttala sig.

Hur tycker du att det är att bo här?

– Det är jättebra. Vi vill inte att Tollebo stängs, vi vill bo kvar, svarar han och fortsätter:

– Vi undrar varför vi måste flytta.

Undrande

Även ungdomarnas gode män ställer sig frågande. Britta Dahlberg är god man till två av killarna.

– De har trivts väl. Båda har utvecklats oerhört mycket under tiden de har bott där. Och båda vill bo kvar, säger hon.

Men det får de alltså inte.

– En av mina pojkar har, efter att boendet hade berättat för honom, fått information om flytten av en socialsekreterare. Den andra har inte fått någon information alls av kommunen. Det är ingen som har frågat dem vad de vill, säger Britta Dahlberg och fortsätter upprört:

– Om det hade handlat om svenska barn så hade det inte gått till så här, det hade varit en radikal förändring i agerandet. Det är en tydlig skillnad i hur barn och barn behandlas.

Hon undrar varför kommunen har valt att riva upp något som fungerar så väl och konstaterar att ungdomarna är i stort behov av den trygghet de kan få.

– En av mina pojkar ska börja gymnasiet, och bara skolvalet är en stor sak för de flesta. Han har så mycket annat som är jobbigt att tänka på, som asylprocessen. Och nu ska han dessutom tvingas flytta.

Ewa Lindhé Ohlsson är också god man till en av ungdomarna.

– Det är så otroligt sorgligt att de inte får bo kvar, det är ett fantastiskt boende som har blivit ett riktigt hem för killarna. Personalen har skapat en familjekänsla, säger hon.

Inrådan

Enligt hennes vetskap har ingen av de boende fått frågan om de ville bo kvar på Tollebo eller flytta.

– De kunde inte välja att bo kvar. Det finns så mycket fördelar och trygghet med detta boende. Varför flyttar man på killarna nu när de är mitt i asylprocessen? undrar hon.

Boendet gick över till att drivas i privat regi på inrådan av kommunens personal.

– Redan 2014 fick vi frågan om vi ville hyra ut vår fastighet till kommunen för asylboende. Men efter besiktning tyckte kommunen att fastigheten var för stor, och vi kände själva att vi inte var mogna för uppgiften, säger Elisabeth Ödman, som driver Tollebo, och fortsätter:

– När frågan kom igen 2015, och vi förstod att kommunen var i ett krisläge, såg vi att vi kunde göra en social insats som också var ekonomiskt möjlig. Vi såg också en möjlighet att jobba med bra integration och skapa arbetstillfällen för kommuninvånare.

Besviken

Idag är hon dock besviken på kommunens tjänstemän.

– Vi får inte möjlighet att driva en väl fungerande verksamhet vidare. Vi har inte ens blivit tillfrågade om hur ett framtida avtal skulle kunna se ut, och inte heller diskuterat vilka humanitära konsekvenser det skulle få om samarbetet avslutas nu, säger hon och fortsätter:

– Vi har fått veta att kommunen inte vill förlänga avtalet, men vet inte varför. Vi har ställt frågan till ansvariga tjänstemän och politiker men har inte fått vare sig svar eller förklaring.

Hon tycker att det finns flera problem med kommunens agerande.

– Det handlar främst om att man totalt ignorerar barns känslor och uttryckta önskemål.

– Sedan handlar det också om hur jag känner mig behandlad som företagare.  Att företagsklimatet i kommunen behöver förbättras har varit känt sen länge. Att fortsätta att investera i integration och samtidigt skapa ett gynnsammare företagsklimat skulle ge kommunen stora fördelar framöver.

– Jag tror inte att kommunen kan ha framgång i integrationsarbetet om inte privata företag och ideella krafter får utrymme. Vårt företag är gärna med och bidrar till detta.

45 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Jag läser:
  ”Om det hade handlat om svenska barn så hade det inte gått till så här, det hade varit en radikal förändring i agerandet. Det är en tydlig skillnad i hur barn och barn behandlas.”

  -Hur många svenska barn (och äldre) hade inte varit glada / hjälpta om de hade fått de summor och den uppbackning dessa ensamkommande ”barn” fått.

  Jag förstår Tollebo’s HVB ägare deras besvikelse, nu blir det kanske till att försöka driva hotell igen. Lika lukrativt?

 2. ”Gyllenhjelm” skriver att ”de unga männen” ska få hjälp hem. Varför? Uppenbarligen har de eller deras familjer gott om pengar eftersom de har råd att resa långt genom många länder. Då kan de självklart även betala sin biljett hem igen. Det värsta är dock Sveriges uppenbara könsdiskriminering. Nästa bara män släpps in och försörjs. Om några ska tas emot ska det självklart vara lika många kvinnor som män.

 3. Så länge Blomsterhattskvinnor, som tror gott om allt och alla och att det finns pengar till allt och alla får föra debatten samtidigt som de blir uppbackade av media.

  Har det förekommit ett reportage om kostnaderna med invandringen. Nix.
  Enbart, hur svårt och synd det är.

  Detta reportage vinkel är intressant, det är alttsa synd om de som frivilligt lämnat afganistan och får ALLT betalt av oss, när de ska byta boende. Byta boende.
  Jösses.
  Allt är alla, bara någon annan betalar.

 4. Hade de här unga männen verkligen haft skyddsbehov så hade det inte tagit ett och ett halvt är att utreda saken. Vi får hoppas att de får avslag och ges hjälp att återvända hem till sitt land.

  • De flesta av de här ungdomarna har inte ens kommit på en första intervju på ett och ett halvt år. Alltså har inte Migrationsverket kunnat ta ställning om skyddsbehov finns.

   • Så innan första intervjun har dessa 8 kostat oss 12 miljoner.(not, jag lägger ingen skuld på dessa ungdomar, bara på Mp S och alliansen)

    12 miljoner innan första intervjun.!!!

    Undrar om en miljöpartist kan förstå det; Tänk vad de pengarna kan ha hjälpt på plats.

    • Även ungdomarna (och sannolikt även deras familjer i hemlandet) bär ett ansvar för att situationen är som den är, eftersom det är de själva som tagit sig hit. De har fått information om hur systemet i Sverige fungerar och bestämmer sig för att utnyttja det. Traditionellt har nämligen majoriteten av de ensamkommande fått stanna i Sverige. Och det är ju ingen slump att de flesta hävdar att de är ”17 år”.
     Någon gång måste vi ju sätta ner foten och sätta stopp för bedrägeriet.

 5. Jag tänker inte ens kommentera ovan kommentarer då det enda som belyses är ungdomarnas härkomst och om de ska få vara här eller ej. Jag vill istället vända mot en annan parameter.

  Jag träffar dessa ungdomar dagligen i mitt jobb på deras skola. Det är studiemotiverade ungdomar som utvecklats mycket på den korta tid de varit i Sverige. Ungdomarna känner en trygghet på Tollebo. De känner sig sedda och som en ungdom uttryckte häromdagen ”det är min andra familj”.

  I augusti ska ungdomarna börja på gymnasiet. Alla som provat det eller upplevt det genom egna eller andras barn vet att övergången är en stor förändring i livet. Att i samma veva slitas upp ur den lilla trygghet som finns tillsammans med att leva i en oviss bild av sin framtid genom migrationsprocessen, det kan ju göra vem som helst otrygg.

  Det här handlar inte om varifrån du kommer, om du har uppehållstillstånd eller ej. Det handlar om människor, som så länge ingen annan ålder beslutas är barn under 18 år. Barn som ska behandlas utifrån Barnkonventionen och de mänskliga rättigheterna!

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det