• SÅLT EN DEL. Den närmaste tiden målar Niklas Hedemo på heltid, då han sagt upp sig från sitt jobb som fastighetsskötare. Han hoppas på att kunna fortsätta med sin stora hobby på heltid även i fortsättningen. Foto: Ann-Charlotte Edgar
  • Härskogen. En kväll i skymningen.
  • Typiskt göteborg. Ett verk Niklas är förtjust i.
  • Norge. Fantastisk vy från en vandring i Norge.
  • Foto: Ann-Charlotte Edgar

Sa upp sig – för att leva på konsten

STENKULLEN

Målandet tog mer och mer plats i Niklas Hedemos liv, så han bestämde sig för att satsa på det fullt ut. Han sa upp sig från sin tjänst som fastighetsskötare och målar nu på heltid.

– Jag var ledig några veckor i mars och började måla på heltid. Jag upptäckte snabbt hur mycket jag utvecklades på kort tid och kom in i ett flow
– Valet att försöka leva på konsten var lätt. Nu satsar jag och ser var det landar.

Niklas säger att det handlar om att våga och måla på heltid kommer han garanterat göra hela sommaren. Han hoppas att han kan fortsätta göra det, men fungerar det inte ekonomiskt funderar han på att söka sig till någon konstskola.
– På något sätt vill jag fortsätta med konsten. Idag njuter jag mer av den och försöker gå på så många konstutställningar som jag kan. Ett bra sätt att få inspiration.

Niklas har alltid bott i radhuset i Stenkullen, där han lever med sina föräldrar. Efter skoltiden i Stenkulan fortsatte han till det naturvetenskapliga programmet på Lerums gymnasium.
– Jag gillar fysik och matte, som jag tycker är roligt att kunna. Jag visste inte vad jag ville göra i framtiden, så den linjen gjorde att jag kunde hålla dörrarna öppna.

Under gymnasietiden var Niklas med i gymnasiekabarén Kval i Valhall där han spelade doktor Ho. Han minns detta med glädje.
– Jag och min kompisar har alltid filmat och spelat teater, men bara för oss själva. Att vara med i kabarén var naturligtvis väldigt roligt och gav mersmak.

Efter gymnasietiden sommarjobbade Niklas som fastighetsskötare, men när hösten kom valde han att studera teaterlära på Göteborgs universitet och tog statistroller när sådana dök upp.
Efter ett halvår gick han tillbaka som fastighetsskötare innan det var dags får årets resa. Tågluff i Europa med tre vänner. De besökte många av Europas storstäder.

”Helt fantastiskt”
– Det var helt fantastiskt och jag fastnade verkligen för Paris där jag kände konstnärsvibbarna och kände mig hemma.
– Det är en dröm att få åka tillbaka dit på studieresa och få sitta där och måla.
Under sin uppväxt började Niklas spela handboll, men intresset gick över på ett år då han inte trivdes i laget. Som 16-åring tog han åter upp intresset och spelar nu på vänsterkanten i Baltichov.
– Jag tycker det är roligt, men det är en hobby. Jag anser att jag är lite för dålig för min ålder för att satsa på det fullt ut.

Började måla på allvar
När sommaren var till ända återvände Niklas till sitt fastighetsjobb i Stenkullen. Han trivdes gott då mycket arbete var utomhus.
Det var också nu som han började måla på allvar. Han visste att han ville hålla på med konsten, men tänkte att han körde det vid sidan av arbetet.
– Under mina lediga veckor gick jag upp tidigt och målade hela dagarna. Det blev som ett arbete för mig och jag kände att det var rätt och det var nu eller aldrig.

Sagt och gjort i mars sa Niklas upp sig. Han säger att det inte alls var jobbigt, utan kändes väldigt bra. Att det var en tyngd som släppte.
– Eftersom jag fortfarande bor hemma lever jag billigt och har sparat en del sedan jag jobbade.
– Pengar är inte viktiga för mig utan det viktigaste är vad jag sysslar med. Naturligtvis vill jag göra mig ett namn i konstvärlden, så jag kan leva på det.

I framtiden hoppas han kunna ställa ut i hemkommunen eller i Göteborg. Under påskhelgen visade han upp sig på Floda torg och nu hoppas han få synas under Lerumsdagarna.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher