• Foto: Daniel Elfvelin
    Ros-Marie Dellgran genomför ett av fyra sök med sin hund Buddy.
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Ros-Marie Dellgran och Buddy.
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Arrangörerna Jessica Axelsson och Linnea Ljungberg med hunden Jax.

Sport för skarpa nosar

Hundsport

En droppe eukalyptusolja på en möbeltass, det är allt vad som behövs för att hundarna ska lyckas nosa upp doftkällan. Följ med på en tävling i nose work, som är först ut i LT:s serie om sporter i periferin.

Om du idrottar i Lerums kommun eller på något annat sätt är engagerad i en förening är sannolikheten stor att du ägnar dig åt fotboll, innebandy, handboll eller kanske ridning. Detta är idrotter som vi ofta rapporterar om i LT. Men det finns också många personer som går utanför den traditionella boxen när de väljer sport. I en serie artiklar kommer ni att få möta några av dem. Vi börjar i Floda Lada, där Tasspalatset arrangerade en tävling i nose work i lördags.

I och kring lokalen flockas ett stort antal hundar av alla möjliga storlekar och raser tillsammans med sina förare, som de mänskliga halvorna av ekipagen kallas. Det är betydligt fler än vad arrangörerna räknade med på förhand.

– Vi trodde på kanske 30 till 50 anmälningar men det blev över 100. Och folk har rest långväga, vi har gäster ända från Skåne och även uppifrån landet, berättar en av initiativtagarna, Linnea Ljungberg, som involverat familjen i allt från tidtagning till korvförsäljning.

Import från USA

Sporten är helt ny i Sverige, åtminstone officiellt sätt. Nose work kom hit från USA för några år sedan, men det är först från den 1 januari i år som den ingår som tävlingsgren i Svenska Kennelklubben. Hundarna ska hitta en så kallad hydrolat, en doftkälla. I klass 1, som är den enda klassen som finns i Sverige än så länge, ska de söka upp och markera när de hittar eukalyptus. Linnea plockar fram en liten flaska, men den är dryg. Bara en droppe används åt gången.

– Om människan har en doftcensor stor som ett frimärke är hundarnas doftcensor som en fotbollsplan, förklarar Linnea.

Kort om reglerna: Hundarna ska genomföra fyra olika sök – inomhus- behållar-, fordons- och utomhussök. Alla sök har en maxtid och det delas ut poäng för hur väl söken genomförs.

Strax innan lunch är det dags för Ros-Marie Dellgran och hennes tollare Buddy att starta sitt sista sök. Tidigare har Buddy nosat efter doftkällor på Alléskolans skolgård, på en släpvagn och en fyrhjuling, samt i ett rum med tolv pizzakartonger utspridda på golvet. Nu väntar den sista utmaningen, inomhussöket där möbeltassen med eukalyptus gömmer sig i ett rum med ett par långa bord och stolar.

Enkelt att träna

När Buddy stannar till och markerar blir både hund och matte lika uppspelta.

– Han klarade tre av fyra sök. Han hade varit tvungen att klara alla för att få diplom, men jag är jättenöjd och tar med det som var positivt, säger Ros-Marie.

Nose work ser hon som ett bra komplement till agility, där duon tävlar på hög nivå.

– Det är en bra aktivering för hunden och vem som helst kan göra det var som helst, säger hon.

Det är en stor skillnad jämfört med exempelvis viltspår där man måste lägga ut spåret upp till 24 timmar innan, eller personsök där det krävs ytterligare en person som ska bli hittad.

– Jag gillar enkelheten. Det här kan du göra hemma i lägenheten eller på promenaden. Det enda du behöver är eukalyptus och en möbeltass. Och hundarna blir glada, säger Jessica Axelsson, medarrangör och kollega med Linnea.

Mer än bara tävling

De berättar även att nose work fungerar på alla typer av hundar, oavsett ras, ålder och sinnelag. Rädda hundar får ökat självförtroende och överaktiva hundar blir lugnare.

För de flesta är tävlingsmomentet nedtonat i förmån för det sociala. Även om Linnea tror att många den här dagen är på jakt efter diplomet som gör att de kan gå upp till klass 2, där hundarna söker efter lagerblad.

Redan nu har Linnea och Jessica bestämt datum för nästa tävling, den 13 augusti är det dags igen.

– Men då ska det bli en mindre tävling. Det har flutit på bra men det har varit mycket att rodda och många har hjälpt till, säger Linnea.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det