Foto: Leif Lundvall
Mikael Harrysson var en uppskattad lagkapten i FBC Lerum innan han fortsatte sin karriär i andra klubbar.
Foto: Leif Lundvall
Mikael Harrysson var en uppskattad lagkapten i FBC Lerum innan han fortsatte sin karriär i andra klubbar.

Stor sorg efter Mikael Harrysons död

Innebandy

Den före detta Lerumsspelaren Mikael Harryson har avlidit. Under en träning med sitt lag Pixbo drabbades han av hjärtstillestånd. Så sent som under vårens kval ryckte han in som assisterande tränare i FBC Lerum.

Det var i samband med ett löptest som Mikael Harrysons hjärta slutade att slå. Enligt Pixbos hemsida gjordes omedelbara insatser med hjärt- och lungräddning och därefter fördes han snabbt med ambulans till sjukhusets hjärtintensivavdelning, men den 25-årige centerns liv gick inte att rädda.

Ett medfött hjärtfel gjorde att Mikael opererade in en pacemaker när han var 13 år. Han intervjuades med anledning av hjärtfelet i en artikel i LT i december 2016. Då hade han precis bytt pacemaker, vilket skulle göras ungefär en gång vart tionde år. Han berättade även att ha gick på regelbundna läkarkontroller.

Mikael Harrysson lämnade Lerum för fem år sedan, men har alltid visat ett intresse för sin gamla klubb. Och under kvalet i mars och april fyllde han upp ett hål i ledarstaben och assisterade huvudtränaren Mattias Flodén.

– Han ville hjälpa oss i slutspurten av säsongen och det här går inte riktigt att ta in. Det är väldigt laddat med starka känslor när vi har upplevt både glädje och besvikelse tillsammans. Han var en underbar kille och alla tankar går till hans nära och kära, säger han.

Mattias Flodén har känt Mikael Harrysson i många år. Han började spela innebandy i Pantern och fortsatte vidare till FBC Lerum efter sammanslagningen med 0302 IB. När han lämnade klubben i 20-årsåldern gjorde han det som en ovanligt ung lagkapten i A-laget.

– Det säger mycket om honom som person. Han fick alla att må bra och ledde gruppen på ett bra sätt.

På tisdag kväll bjuder klubben in alla som vill på en fika i Rydsbergshallen för att minnas Mikael Harrysson

Även Floda IBK uppmärksammar hans tragiska bortgång. ”Alla tankar går till Mikaels familj och anhöriga. Floda IBK sörjer en mycket fin kille och spelare. Vila i frid, Mikael”, skriver klubben på sin hemsida.

Under karriären är det många tränare och medspelare som lyft fram Mikael Harryson som en förebild.

– Han hade en inställning och förmåga att pressa sig i alla lägen och samtidigt vara så ödmjuk och omtyckt vid sidan av planen. En lagspelare, en idrottslig förebild och en spelare som stod för fair play på alla tänkbara sätt, säger tränaren Per Tjusberg på Pixbos hemsida.

2012 lämnade Mikael Harryson FBC Lerum för allsvenska IBF Göteborg. Året efter gjorde han sin debut i Superligan då han lånades ut till Dalen under en period. 2015 gick han till Pixbo där han hade en framgångsrik debutsäsong.
Ingreppet med pacemakern höll sedan Mikael Harryson borta från spel mellan september 2016 och januari 2017. Tillbaka i träning bröt han ett ben i foten och fick gå i gips.

Veckorna innan hans bortgång var han dock tillbaka i träning igen. På eget initiativ genomförde han flera konditionspass med fystränaren Oscar Olsson och han såg fram emot att prestera på det löptest som genomfördes på lördagen.

– Han jagade nya tider varje gång han var hos mig och nu var han mitt i allt det han älskade och ville göra, säger Oscar Olsson på Pixbos hemsida.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher