• Foto: HENRIK KJELLBERG
  • Foto: HENRIK KJELLBERG
  • Foto: HENRIK KJELLBERG
  • Foto: HENRIK KJELLBERG
  • Foto: HENRIK KJELLBERG
  • Foto: HENRIK KJELLBERG
  • Foto: HENRIK KJELLBERG

Trädgårdarna snart klara

Lerum

I dagarna görs det sista finliret vid årets två Växtrums-trädgårdar. Vid Wamme bro står snart en snödroppslund färdig och vid Aspens strand blomstrar det i solens färger.

Det är bara två tappra själar som dykt upp vid Wamme bro den här sommarheta dagen när LT är på besök. Gruppen består av totalt 15 personer men tidpunkten och vädret kan ha gjort att folk hellre stannat hemma. Men bland de som samlats är det inga sura miner, tvärtom.

Fixar stigen

Tillsammans med samordnaren och trädgårdsmästaren Karin Hvit ska Hannele Almén och Gert-Inge Persson ordna det sista med stigen som anlagts på den nya platsen. Tidigare har där gått en upptrampad stig men nu ska den beläggas med grus och kantstål. På varsin sida om stigen har trädgårdsdesignern Gerben Tjeerdsma skapat en lund med snö-droppsträd stående på två bäddar med lundväxter. Namnet på platsen är Snödroppslunden.

– Det blir perfekt med en stig här. Det är schysst att man kan göra något av platser som annars inte används, säger Hannele Almén medan hon gräver i marken.

Gillar designen

Det är tredje året i rad som hon är med i Växtrum och hjälper till med arbetet i trädgårdarna. Hon gillar Gerben Tjeerdsmas design.

– Jag tycker det är ursnyggt. Han har tänkt efter ordentligt när han gjort den och det är bra att bäddarna blir upphöjda.

Trädgårdsmästaren Karin Hvit håller med.

– Blommorna som vi har planterat är anpassade efter platsen som är lite skuggig. Rosor hade till exempel inte passat lika bra här, säger hon.

Nu återstår att plantera mer snödroppar runt lunden, göra färdigt stigen samt att plantera mer gräs där det saknas.

Även nere vid Aspens strand, vid Säveåns mynning, blommar det. I förra veckan kom blommorna till platsen som kallas Aspen sol. Bakom designen ligger trädgårdsjournalisten Gunnel Carlsson, bland annat känd från SVT.

Solformad plats

Växtrums-platsen har formen av en sol bestående av kilar så man kan gå in i trädgården. På bäddar har blommor i varma färger som gult och orange planterats. Precis som vid Wamme bro har också en bänk placerats så man ska kunna sitta ner och njuta av platsen.

Förutom de två nya platserna har även den köksträdgård som Simon Irvine designade vid Brobacken år 2015 fått ett ansiktslyft. Irvine själv har designat om trädgården och grönsakerna har bytts mot perenna växter. På så sätt ska underhållet av trädgården bli mindre. Häckar och några bänkar har också tillkommit.

Växtrums-platserna invigs den 3 och 4 juni.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det