Väljarnas förtroende missbrukas

Debatt

Genom ett hyresavtal med Göteborg har Lerums kommun beslutat att placera 90 flyktingar på Ekåsa i Björboholm. På ritbordet ligger just nu byggplaner för Alberts hage som är beläget väldigt nära Ekåsa. Det innebär att kommunen kommer att höja invånarantalet i bygden med mer än 40 procent när byggprojektet blir klart i Björboholm.

För oss i Sverigedemokraterna är det av stor vikt att kommunen tar sitt ansvar och inte placerar ut personer med en så ojämn fördelning som i detta fall. Vi ser att detta inte kommer att leda till en positiv utveckling utan snarare till en ökad segregation och ett utanförskap.

När vi i Sverigedemokraterna har lyft frågan i kommunen, har vi fått till svar att ”50/50-principen” ska gälla. Principen innebär att nyanlända ska ha tillgång till 50 procent av de permanenta bostäderna varav de som stått i bostadskö sedan tidigare skall ha tillgång till de övriga 50 procenten av bostäderna. Denna princip går som helhet att diskutera då vi tycker att den är orättvis mot dem som stått i kö sedan flera år tillbaka. Dessutom har upplägget i sig fallerat då de 35 bostäder i Sjövik samt de 30 bostäder som planeras på Alberts hage är öronmärkta för nyanlända. Därav blir ”50/50-principen” direkt fel och inte konsekvent.

Lerums kommun måste agera annorlunda och inte göra samma misstag som andra kommuner har gjort.
Från kommunstyrelsen kom en rekommendation som innebar att de nyanlända skulle fördelas jämnt över kommunen. Vi i Sverigedemokraterna anser att kommunen bryter mot rekommendationen vilket medför negativa konsekvenser som i förlängningen skapar utanförskapsområden. Vi anser att kommunen inte skall bidra till denna utveckling på landsbygden.

Dessutom har vi som är folkvalda i Lerums kommun inte möjligheten att påverka besluten då vi menar att oppositionen inte har någon kontroll över vad majoriteten och tjänstemännen gör. När besluten tagits långt innan de når kommunstyrelsens bord tappar oppositionens syfte sin funktion.
Det är medborgarnas röster vi skall lyssna på, just nu missbrukas väljarnas förtroende av den politiska majoriteten!

Alexander Christiansson
Ralf Dahlgren
Sverigedemokraterna

6 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Höjden av felaktigheter
  I förra veckans LT fanns en insändare om bostäder, som var underskriven av sverigedemokrater. Det var länge sedan, om någonsin, man såg en insändare med så många felaktigheter.
  Lerums kommun ska, som alla andra kommuner, enligt Bosättningslagen ta emot nyanlända personer. Under 2016 handlade det om 170 personer och 2017 är antalet 162 personer. Det har naturligtvis varit en utamning att hitta bostäder i Lerums kommun, men genom att hyra Ekåsa i Björboholm och Ibis i Lerum har vi hittat en tillfällig lösning, fram tills att permanenta bostäder finns på plats.
  Nu till alla felaktigheter:
  SD påstår att det ska bo 90 flyktingar på Ekåsa i Björboholm och att det ökar invånarantalet med mer än 40 procent. Siffrorna är helt uppåt väggarna, Ekåsa har 30 platser inte 90. Björboholm har över 1000 invånare, 40 procent skulle i så fall innebära över 400 personer så även det är totalt fel.
  I insändaren påstås sedan att de bostäder som nu byggs i Sjövik ska gå en enbart till nyanlända. Det stämmer inte. Hälften av bostäderna ska tilldelas personer på den ordinarie bostadsmarknaden. Precis som kommunstyrelsen har beslutat.
  Därefter påstås det i insändaren att de bostäder som planeras på Alberts hage i Björboholm är öronmärkta för nyanlända. Det stämmer inte. Bostäderna i Alberts hage är ett helt vanligt bostadsprojekt som byggs av en privat exploatör. Inte en enda av bostäderna kommer att öronmärkas för nyanlända.
  Slutligen påstår det i insändaren av vi inte fördelar bostäder för nyanlända över hela kommunen. Inte heller det stämmer. På kommunens hemsida finns en förteckning över de olika bostadsprojekten och där visas tydligt att de är spridda över hela kommunen.
  SD avslutar till sist sin insändare med att påstå att de är oroliga för väljarnas förtroende. Om så verkligen vore fallet, tycker vi att de borde avstå från att sprida lögner i de insändare de skriver.

  Dennis Jeryd (S)
  Rutger Fridholm (MP)
  Lill Jansson (L)
  Eva Andersson (C)

 2. ”samt de 30 bostäder som planeras på Alberts hage är öronmärkta för nyanlända. ”

  Så i runda slängar kanske 300 nyanlända placeras i Björboholm ?.
  Hur många som tilldelas bostad i Gråbo när alla lägenheter är klara,vågar man inte ens tänka på.

  Är detta en ickefråga för Lerums styrande politiker och Lts skribenter ?.
  Varför försvarar inte Jeryd,Andersson med flera dårskapen som nu pågår ?.
  Är det så illa att det inte finns några som helst hållbara argument kvar varför sverige skall vara det extrema undantaget i denna fråga ?.
  Lts debattsida vore ju en perfekt plats att framföra sina inövade floskler på .

  Men låt oss se det från den ljusa sidan.
  Skottlossningar,hedersvåld ,bilbränder,stenkastning på blåljus mm är ju så pittoreskt.
  Långt mycket bättre än våra egna töntiga traditioner .
  (kommer självklart aldrig att hända i Lerum,enbart i andra kommuner (:

 3. Ett kunskapsregn faller över Lerums kommun. Unga högutbildade (enbart) män kommer hit med fräscha idéer och enorma kunskaper, och tydligen mer utbildade än svenskar. Allt detta är en enorm vinst – inte bara för Lerum utan hela Sverige. Framgent borde vi satsa ännu mera på invandring, bara invandring. Andra länder har inte insett detta. Där är Sverige unikt och går i bräschen för nytänkande till allas stora glädje.

 4. I Stenkullen kommer vi få ett kluster med 40 troligtvis unga män som ska bo själva i sina lägenheter vid brandstationen. Kan gå bra eller så går det inte bra, kommunen har inget ansvar nu när de fixat fram lägenheter. I Lerum kommer vi inte ha problem med motsättningar mellan Sunni eller shia, vi får män som i det närmaste delar svenskars syn på jämställdhet, många är läkare och ingenjörer osv. Är det så eller är det bara ett önsketänkande. Klart är att ingen vet och att våra folkvalda stuckit huvudet i sanden och hoppas på det bästa.
  Oavsett om detta i framtiden leder till problem eller inte så kommer det kosta pengar, något som kommunen duckar för. Skulle vara intressant om SD tog sig an uppgiften att belysa detta problem. Att få folk att förstå vilka konsekvenser vår migrationspolitik får, många tror att det är ett Netflix abonnemang när det kanske i själva verket kanske handlar om enorma summor. Vi läser dagligen hur viktiga samhällsfunktioner är i kris men vad ska vi göra? Var ska vi ta pengarna när migrationsverket nästan behöver lika mycket som vårt försvar och rättsväsende tillsamman (2016 73 miljarder migrationsverket, polis och rättsväsende 40 miljarder, försvaret 45 miljarder). Detta är bara den initiala kostnaden, att Lerums kommun bygger bostäder åt folk som inte kommer stå för hyran själva är inget som tas upp i dessa kostnader. Allt detta kan fortgå då våra folkvalda mörkar och håller skattebetalare lyckligt ovetande. Att upplysa folk om detta är det absolut bästa röstfisket för SD…

  • Men ingen bryr. Det är bättre att spela lite boll, eller sitta på sitt socialkontor och njuta av kompetensregnet som smattrar på gården; hm låter lite likt pistolskott.

   Snart kommer chocken och Svensson fattar inget. Va Sverige går ju bra.
   Löfven lovade ju.

 5. Bra insändare.
  Får ni ingen insyn så fortsätt kräv och jobba på det.
  Efter nästa val kommer ni ha mer makt och om de inte ändrar sig kommer ni att agera som de gjort, med samma låga insyn.

  Men innan dess kommer Centern, Lib, Mp och S förstört mycket. Fortsätt kämpa. Det ger resultat även om katastrofen bara kan mildras. Men vi kommer alla att minnas ovanstående partier.
  Stackars Björboholm.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher