Foto: Ann-Charlotte Edgar
DAGS ATT PLANTERA. På balkongen har Violet Åkerman samlat mängder av lökar, som hon nu ska plantera vid sin husvagn i Lysekil.
Foto: Ann-Charlotte Edgar
DAGS ATT PLANTERA. På balkongen har Violet Åkerman samlat mängder av lökar, som hon nu ska plantera vid sin husvagn i Lysekil.

Violet tar vara på det goda i livet

Lerum

Många är det som har lärt sig dansa av Violet Åkerman. Många är det också som fått sitt hår klippt av henne.
Hon delar gärna med sig av sig själv och har lärt sig att njuta av livet.
I morgon fyller hon 70 år.

Violet Åkerman är född och uppvuxen i Lerum. Bortsett från ett år när hon utbildade sig till gymnastikinstruktör i Stockholm har hon alltid bott i Lerum. Skoltiden har hon inga fina minnen från.

– Jag tyckte inte om att sitta ner och lära mig saker, men trivdes då vi hade gymnastik, slöjd och bakning. Så här i efterhand kan jag se att det fanns en lärare som faktiskt mobbade mig.

– Han sa att mitt engelska uttal var dåligt, för att jag hade så brett mellan tänderna. Det har hämmat mig hela livet och jag har svårt att prata det språket.

Fick nog av skolan

Som 15-åring hade Violet fått nog av skolan och frågade därför om hon kunde slippa vara där alla dagar. Hon säger att hon själv tyckte hon var dum i huvudet och inte fattade någonting.

Rektorn gick med på hennes önskemål och vid den här tiden hade Violet två drömyrken. Operationssköterska eller frisör, så hon fick en praktikplats hos en frisör i Partille.

I tidig ålder började Violet dansa och gymnastisera i olika föreningar och visste att de ingredienserna skulle bli viktiga delar i hennes liv. När hon var utbildad gymnastikinstruktör blev det mycket dans och koreografi. Bland annat var hon med 13 år i Lerumsrevyn och har satt upp koreografi för Sonya Hedenbratt och Sten-Åke Cederhök. Samtidigt jobbade hon många år som frisör i Lerum.

Dansen har alltid varit glädjen i Violets liv och det var också så hon träffade sin man. Hon var då 18 år och tre år senare gifte de sig och fick tillsammans två döttrar.

Efter några år öppnade Violet en dansstudie i Bollhallen i Stenkullen, men när Vattenpalatset stod klart flyttade hon sin studio dit. Hon var bland annat med och startade Vattengympan i Vattenpalatset och såg till att en mängd ungdomar vågade och kunde dansa.

– Jag införde också step-up i Lerum och då byggde vi små lådor som vi kunde använda. Det är roligt att ge andra människor någonting.

För tio år sedan sålde Violet dansstudion och gick tillbaka till att klippa. Hon fortsatte själv att dansa, men gör det inte längre.

Dansat för mycket

– Jag har tyvärr fått ont i fötterna och har fått inlägg i skorna. Läkarna säger att jag dansat och hoppat för mycket.

– Jag har min salong på Höjdenhemmet, men åker även ut till de andra äldreboendena. Jag tycker om gamla människor. De blir så himla glada när jag kommer. Har jag inga kunder, volentärar jag lite på boendet

Violet säger att hon försöker dra ner lite på sin arbetstid och är alltid ledig fredagar och varannan måndag. Det ger henne mer tid att åka till Lysekil där husvagnen står.

Violet är en levnadsglad kvinna och lägger stor vikt på att leva här och nu. Trots några tuffa år säger hon att hon funnit sinnesro.

Hon har en nära relation till sina två döttrar, de fyra barnbarnen och lika många barnbarnsbarn. De öppnar famnen för varandra när helst det faller sig.

Väldigt tajta

– Vi umgås så mycket vi kan och är väldigt tajta. Familjen är mitt allt, och är ett härligt gäng. När barnen varit här kan jag hitta små kärlekslappar.

Violet har varit förlovad med Christer Grahn i 15 år, men de har inga tankar på att gifta sig eftersom båda varit det tidigare.

– Vi har fantastiskt roligt tillsammans och vi stöttar varandra i allt. Han är tolv år yngre än vad jag är, men åldern har ingen betydelse. Jag kan tycka att han är vuxnare och jag barnsligare.

Födelsedagen firar Violet med att åka till sin älskade husvagn i Lysekil, som hon ser som sitt paradis. Hon kommer nog att påta lite i landet, men annars blir det lugnt. Dagarna innan ska hon bjuda sina döttrar på en härlig middag och senare tar hon med barnbarnen till föreställningen Riverdance i Göteborg. I slutet av maj åker den vuxna skaran av familjen till en av döttrarnas hus i Alicante.

– Det blir en händelserik månad och jag ser fram mot Spanienresan.

– Men först ska jag åka till husvagnen och planerar att bygga ett staket runt altanen och plantera lökar på tomten.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher