Foto: Daniel Elfvelin
Stefan Larsson står vid en av grynkvarnens turbiner och bläddrar i pärmen med ritningar för rännan.
Foto: Daniel Elfvelin
Stefan Larsson står vid en av grynkvarnens turbiner och bläddrar i pärmen med ritningar för rännan.

Beslut om omdebatterad ränna

Allmänt

Ett realistiskt kompromissförslag, anser Lerum fjärrvärme. En kniv i ryggen på grynkvarnen, anser Hillefors Grynkvarns Museiförening. Efter ett möte igår kväll kommer ett besked om Lerum fjärrvärme går vidare med förslaget att använda kvarnens ränna till en fiskväg.

Frågan om hur de vandrande fiskarna, med den unika Säveålaxen i spetsen, ska ta sig förbi Hillefors kraftverk bollades länge fram och tillbaka utan att komma någonstans. Men i våras presenterade Lerum fjärrvärme ett förslag att utnyttja grynkvarnens ränna.

Det var Stefan Larsson, biolog och engagerad i både Naturskyddsföreningen och en av åns fiskeföreningar, som ursprungligen kom med idén att låta vattnet i rännan driva turbinerna och samtidigt använda den som fiskväg. Den konsult som så småningom fick uppdraget att arbeta vidare med idén konstaterade dock att man av tekniska skäl måste dela upp rännan.

– Kompromissförslaget blev att använda två tredjedelar av vattnet till turbinerna och en tredjedel till fiskarna, säger Stefan Larsson.

Hillefors Grynkvarns Museiförening reagerar dock starkt mot förslaget.

– Det är ju ingen kompromiss, då kan man lika gärna lägga ner kvarnen, då reduceras den bara till en död kuliss. Rännan är anpassad efter de fem kubik vatten som behövs, säger Birgitta Waldenborg, som varit engagerat i föreningen i många år.

”Pengarna i sjön”

Hon påpekar att kvarnen är ett unikt byggnadsminne då det är den enda vattendrivna havregrynskvarnen i Sverige. Under flera år restaurerades turbinerna med hjälp av pengar från Riksantikvarieämbetet.

– Det kostade 800 000 kronor, det vore som att kasta de pengarna i sjön, säger hon.

Trots det finns det flera personer som inte tror att föreningen någonsin får igång turbinerna igen. Men Birgitta Waldenborg anser att man istället ska gå tillbaka till förslaget med ett omlöp, som hon hävdar kan göras betydligt billigare än de kalkylerade sju miljoner kronorna.

Håkan Danielsson, vd på Lerum fjärrvärme, var förberedd på kritiken.

– Jag förväntade mig inte att så många skulle applådera, men det är vårt sätt att hitta en kompromiss som känns realistisk.

Möte på onsdagen

LT talade med Håkan Danielsson inför ett samrådsmöte igår, onsdags. På mötet fanns representanter från olika intressenter, däribland grynkvarnsföreningen.

– Efter det mötet vet vi om vi går vidare med förslaget eller inte.

Ytterligare en idé har varit att lägga ner och riva kraftverket. Detta är ett förslag som områdets sportfiskare är positiva till då den vandrande fisken skulle kunna ta sig förbi, men bland kritikerna finns både Naturskyddsföreningen och grynkvarnsföreningen. Detta skulle innebära kraftigt sänkta vattennivåer i den delen av ån som kan förse rännan med vatten.

– Vi vill bevara kvarnen och omgivningen i sin helhet, och då ingår kraftverket, säger Birgitta Waldenborg.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher