• SÅLT. Solvedens kraftstation vid Norsesund är ett av fyra kraftverk som ingår i affären mellan Vattenfall och Alingsås energi.
 • VD. Jan Olofzon är vd för Alingsås energi.

Energibolaget köper vattenkraft

Alingsås

Alingsås Energi köper Vattenfalls vattenkraftsstationer i Säveån.

I affären ingår anläggningarna i Solveden, Torska, Tollered och Jonsered, med en total elproduktion på omkring 22 miljoner kilowattimmar per år. Förvärvet rimmar med Alingsås Energis vision att bidra till ett hållbart samhälle.

Mer eget

Sedan flera år tillbaka säljer det kommunala bolaget 100 procent förnyelsebar el och genom det aktuella förvärvet kan man nu i högre grad själva producera elen istället för att inhandla vattenkraft från andra producenter.

– Vi har inte tidigare haft en produktion på det här sättet, säger Jan Olofzon, vd för Alingsås Energi.

Elproduktionen i de aktuella anläggningarna motsvarar, enligt Olofzon, omkring 10 procent av den el som förbrukas inom Alingsås Energis hemmamarknad. Bolaget kommer fortsättningsvis att köpa cirka 85 till 90 procent av andra producenter.

Hur mycket betalade ni?

– Den siffran kommer inte att bli offentlig, säger Olofzon.

AT har dock tidigare, baserat på offentliga uppgifter, kunnat konstatera att aktieägartillskottet i bolaget har stärkts med 10 miljoner kronor.

– Här finns ett intresse för Alingsås kommun då ett av kraftverken, Solveden, reglerar Mjörn. Och eftersom Göteborgs kommun har intresse av en råvattentäkt i Mjörn så är det centralt att ha en rådighet där inför kommande vattendomar.

Vad betyder det på icke-kommunal-lingo?

– En vattendom bestämmer vattennivåer och det är viktiga frågor för Alingsås. För det kan finnas olika intressen. Alingsås vill inte att det ska bli för höga nivåer i Alingsås då vi har känsliga punkter, som reningsverket.

Avtalet med Vattenfall skrevs på fredagen, men övertagandet sker först den andra oktober.  

13 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Hej alla intresserade av Säveån och särskilt förhållandena i Hillefors!
  Läs gärna vad Lerums Naturskyddsförening anser: https://lerum.naturskyddsforeningen.se/wp-content/uploads/sites/97/2013/12/161025-LNF-om-Hillefors.pdf
  Fortsätt sedan gärna med det alldeles färska regeringsförslaget om vattenkraft och miljö: http://www.regeringen.se/remisser/2017/06/remiss-av-promemoria-vattenmiljo-och-vattenkraft/
  Vi ser fram mot en allsidig diskussion!

  Med vänlig hälsning
  Olov Holmstrand
  Lerums Naturskyddsförening

 2. Bra där Kristian. Det är stort att kunna ändra inställning i en fråga när man uppenbarligen har både fel och är tämeligen ensam. Återstår att se om styrelsen för Lerums naturskyddsförening kommer att göra detsamma. Men det kanske är bra att någon bevakar gräsändernas väl och ve. Och så kan de döpa om föreningen till Lerums gräsands och dammskyddsförening.

 3. Hej Marcus i ett tidigare skede såg jag en fiskväg i kvarnrännan som en möjlig lösning, men idag då alla fakta finns på bordet så är det bara en lösning som gäller.

  Nämligen att riva dämmet och låta vattnet flöda fritt som det tidigare har gjort.

  Kristian

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det