Foto: Daniel Elfvelin
har blommat ut. Under veckoslutet tävlar Linn Widmark med den tioåriga hingsten Colburne i Polen. Två år efter köpet av den talangfulla hästen börjar han visa storform och Gråboryttaren vänder blicken mot de stora mästerskapen.
Foto: Daniel Elfvelin
har blommat ut. Under veckoslutet tävlar Linn Widmark med den tioåriga hingsten Colburne i Polen. Två år efter köpet av den talangfulla hästen börjar han visa storform och Gråboryttaren vänder blicken mot de stora mästerskapen.

Linn får chansen i landslaget

RIDSPORT

Genrepet gav bästa tänkbara besked men blev samtidigt en besvikelse. Det var med blandade känslor som Linn Widmark åkte hem från tyska München. Men en sak vet hon: den mest talangfulla häst hon någonsin haft är i toppform när det är dags för en efterlängtad återkomst i landslaget.

Temperamentsfull och viljestark, men också samarbetsvillig. Det är personliga egenskaper som ramar in Colburne. Det går också att lägga till att han har ett tydligt utpräglat ego, han älskar uppmärksamhet och vill vara nummer ett i stallet.

Tur då att den tioårige hingsten är den klart lysande stjärnan hemma i familjen Widmarks stall i Stannum. Det är inga dussinhästar som Linn ridit tidigare i karriären, men hon har aldrig haft någon häst med den här kalibern.

– Jag har haft honom i två år, vi köpte honom från en uppfödare i Sverige. Jag har trott mycket på honom hela tiden men det tar tid att bygga upp en häst. Nu går han från klarhet till klarhet, säger hon.

Nationstävling

En bekräftelse på att hon finns med i förbundskaptenen Henrik Ankarcronas blickfång är att hon får förtroendet i en nationstävling i Polen, som avgörs på fredag. LT träffade henne ett par dagar innan resan och sedan i helgen har hon funnits på plats med två hästar, Colburne och Catrin. En intensiv tävlingsvecka innehåller även en femstjärnig Grand Prix-tävling, den högsta nivån som finns.

– GP-tävlingen är väldigt prestigefylld och jag har alltid tyckt om att rida i lag och vi brukar ha en bra lagsammanhållning. Det är alltid en ära att få representera sitt land, säger Linn Widmark.

Colburne är i toppform. Det kvittot fick hon när ekipaget tog sig över alla hinder i en tävling i Tyskland förra helgen, men dessvärre blev resultatet inte godkänt. Domarna uppmärksammade att Colburne blödde näsblod.

Diskvalificerade

Det har aldrig hänt tidigare och en läkarkontroll efteråt visade att han var kärnfrisk. Reglerna kan tyckas hårda men ger inget utrymme för tolkning, i och med blodet blev ekipaget diskvalificerat.

– Det är klart att jag blev besviken, men samtidigt kunde han inte ha hoppat bättre. Det var inte bara det att han red felfritt, utan det gick så lätt.

Återkomsten i landslaget sker efter vad Linn beskriver som ett par mellanår. Hela utlandsvistelsen sedan hon flyttade till Tyskland för att tränas av världsstjärnan Ludger Beerbaum 2013 har utvecklat henne mycket som ryttare. Men i samband med att hon flyttade vidare till Holland två år senare sålde hon sina två bästa hästar.

Därefter har hon bidat sin tid med vetskapen att hon haft sin talangfyllda yngling att arbeta med. I slutet på 2016 flyttade hon tillbaka till Gråbo och nu finns alla hennes sex hästar på familjens gård.

– Egentligen trivs jag här, med vårt eget stall och paddock och där jag kan styra allt som jag själv vill, säger hon.

Många resor

Med det sagt kan flyttlasset i alla fall gå söderut efter sommaren. Den stora nackdelen med att bo i Sverige är de långa resorna. Linn lever ett kringflackande liv med tävlingar i bland annat Holland, Belgien, Tyskland och Portugal, dit det blev en långresa på två månader i vintras.

Bostadsadress och destinationer för tävlingar kommer helt och hållet att anpassas efter vad som anses bäst i satsningen med Colburne.

Fram tills nu har Linn tänkt mycket tävling för tävling, men snart börjar det bli dags att lägga upp en mer långsiktig plan. 2018 är det VM i USA och hon tänker inte lämna något åt slumpen utan göra allt vad som står i hennes makt för att ta en plats.

– Det är en lång väg att vandra och både jag och hästen ska hålla oss friska. Men för första gången har vi en häst i stallet som jag vet har potential att rida mästerskap. EM i år är för tidigt, men nästa år…

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher