Många bollar i rullning

Sjövik

Samlingsplatser är ett av nyckelorden när Sjövik utvecklas genom en rad olika projekt. Gruppen #Sjövik2020 uppvaktade kommunen förra året och nu är många bollar i rullning.

Precis som namnet på gruppen antyder har man listat ett antal projekt som man vill genomföra senast 2020. Medlemmarnas inställning är att invånarna på en liten ort i utkanten av kommunen måste jobba extra hårt för att göra sina röster hörda och lyfta sitt samhälle.

– Det är en klyscha, men lite handlar det om att utveckla eller att avveckla, säger Mattias Balkander, en av initiativtagarna.

Möte startskottet

#Sjövik2020 startades efter ett möte mellan ortens föreningar 2015 och förra våren presenterade man förslagen för kommunen. Flera av projekten är nu på väg att gå från pappersprodukt till verklighet.

– Jag är positivt överraskad att kommunen är så villiga att samarbeta och det gör att vi inte står och stampar, säger Petra Blom, en av två ordföranden för Föräldraföreningen Östad Sjövik.

Ett projekt med hög prioritet är ett allaktivitetshus som är tänkt att dockas på den befintliga Sjövikslokalen. Lokalen ska både rikta sig till ungdomar och äldre och ska innehålla exempelvis möteslokal och kafé. Den finns med i den politiska majoritetens budgetförslag för 2018-2020.

Innan dess förväntas det ske byggstarter för både Bohlins torg och en multiarena framför Sjövikslokalen (läs mer i artikeln intill). Mattias Balkander påpekar bland annat på nyttan av en multiarena då det även ska byggas nya lägenheter för nyanlända bredvid.

– Detta är ett viktig del och det känns som att kommunen förstått det. De nyanlända kan inte bara komma hit och glida omkring på byn, det måste finnas ställen att mötas, säger han.

Spontanidrott

Som engagerad i föräldraföreningen är även Petra Blom glad att få en yta för spontanidrott.

– Finns det inga mötesplatser för spontanidrott så sker heller ingen spontanidrott. Det blir enkelt att ta med en boll och träffas, jag tror att den kommer att bli välanvänd, säger hon.

Hon ser även fram emot att få se förslagen för torget och hoppas att slutresultatet blir en plats som är attraktiv för både barn och äldre.

Bland övriga projekt i pipeline finns två Sjöviksrundor med samt en gång- och cykelväg mellan samhällena Sjövik och Östad.

– Det är jättespännande att det engagemang som Sjöviks befolkning och föreningar lagt ner ger resultat, säger Petra Blom.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det