Foto: Per Anger
VINKÄNNARE. Mattias Säfwenberg, sommelier på Aludden Prôvidore i Lerum, vill sprida kunskap om svenskt vin.
Foto: Per Anger
VINKÄNNARE. Mattias Säfwenberg, sommelier på Aludden Prôvidore i Lerum, vill sprida kunskap om svenskt vin.

Mattias vill lyfta det svenska vinet

Lerum

Från cancervård till vinprovningar. Mattias Säfwenberg är sjuksköterskan som sadlade om till sommelier. Nu vill han öppna folks ögon för svenska viner.

Mattias Säfwenberg föddes i Stockholm men växte upp i Varberg. I dag bor han i Kungälv och pendlar till jobbet på Aludden Prôvidore i Lerum.

Han är sjuksköterska i botten och jobbade i 14 års tid med cancer- och hjärtsjukvård, men tidigt i livet väcktes hans intresse för vin.

Redan vid 19 års ålder, alltså innan han ens hade åldern inne för att handla på Systembolaget, köpte han sin första vinbok.

– När jag fyllde 20 år hade jag läst ganska mycket och började samla lite grann på vin, berättar han.

Klassiska vinländer

Intresset växte och Mattias studerade allt mer. På den tiden var det framför allt de klassiska vinländerna som Frankrike, Italien, Tyskland och Österrike som gällde. Parallellt med jobbet som sjuksköterska höll han privata vinprovningar och börja läsa till sommelier vid Göteborgs universitet. 2004 var han klar med sin utbildning. Mattias är också medlem i Svenska sommelierföreningen.

Hans lillebror Fredrik Säfwenberg drev vid den tiden Stora Lundby Golfkrog i Gråbo, och där brukade Mattias vara behjälplig vid till exempel bröllop.

När Fredrik två år senare, 2006, startade Aludden Prôvidore i Lerum anställdes Mattias som restaurangens sommelier och där har han stannat sedan dess.

Som sommelier är det på Mattias ansvar att köpa in viner och att se till att det finns en dynamisk vinlista.

– Vinlistan ska vara föränderlig. Det ska vara spännande att komma hit och man ska kunna prova viner från olika delar av världen, med olika smaker och av olika druvor, säger han.

Vinprovningar

En del av jobbet är att anordna och hålla i vinprovningar. Provningarna har olika teman, det kan handla om områden, druvsorter eller årgångar, och under Mattias elva år på restaurangen har det blivit hundratals.

Vid provningarna berättar Mattias om vinerna, men försöker även att lyfta det historiska perspektivet och tycker om att berätta anekdoter.

– Det ska vara roligt och inte pretentiöst. Jag försöker att bjuda på mig själv.

Svenskt vin

För fyra-fem år sedan kom han in på svenska viner. ”Svenskt vin, finns det?”, tänker kanske någon. Jodå, i högsta grad, även om de svenska buteljerna oftast lyser med sin frånvaro på hyllorna i Göteborgstrakten och kräver förbeställning.

Mattias berättar att det odlas druvor på många platser i södra Sverige. Bara i Skåne finns över 40 vingårdar. Det som odlas är framför allt den tyska druvan Solaris.

– Den lämpar sig för vårt klimat. Den står emot kyla bättre än andra druvor och är lite mer motståndskraftig mot sjukdomar, säger Mattias.

I huvudsak är det vitt vin som produceras, men Mattias berättar att det även finns vingårdar som gör rött vin, rosé och mousserande.

Hans intresse för det lokala vinet väcktes när han provade ett sött vin från Blaxsta vingård i Flen. Vinet har utsetts till ett av världens bästa söta viner.

– Jag förundrades över hur fantastiskt välbalanserat det var.

Kunskapsökning

Mattias menar att det svenska vinet för 10-15 år sedan inte “var mycket att hänga i granen”, men att kvaliteten sedan dess stadigt har blivit bättre för varje år som går, tack vare att kunskapen hos vinmakarna ökar. Nu finns det många producenter i Sverige som tillverkar vin av riktigt hög kvalitet.
Under de gångna åren har Mattias blivit en av Sveriges främsta experter på svenskt vin. Han sitter med i en jury som provar och bedömer de svenska vinerna ur kvalitetssynpunkt. Och 2015 utsågs han till Årets svenska vinambassadör för sin kunskap och entusiasm.

Högre priser

Priserna för de svenska vinerna ligger normalt lite högre än genomsnittet. Men priserna har börjat dala och är på väg att möta kvaliteten. Mattias förklarar att det är svårt att leva på vinodling i Sverige, med lynnigt klimat, inga stora skördemängder och med små flaskvolymer som följd. Då måste man ta betalt för flaskorna.

Han berättar att det finns många förutfattade meningar om svenskt vin, och brukar låta gäster på Aludden smaka på ett av vinerna utan att berätta varifrån det kommer.

– När jag visar flaskan är det många som säger ”du skojar!”. Men sen blir många stolta över att vi kan tillverka bra vin i Sverige, säger han.

– Man ska inte rynka på näsan åt det innan man har provat. Det är många skeptiker som jag har lyckats omvända genom åren.

Växande intresse

Intresset för svenska viner växer stadigt, inte minst i Lerum tack vare Mattias engagemang. Det visade sig tydligt för ett par veckor sedan när Aludden bjudit in sex svenska vinproducenter för att visa upp sig och sina viner. Provningen var fullbokad, och en nöjd Mattias stod i entrén och hälsade gästerna välkomna.

– Vinintresset i Lerum har blivit väldigt stort. Många är väldigt duktiga och medvetna.

Och även framöver kommer han att fortsätta sin mission att sprida kunskap om de svenska vinerna.

– Min vision är att så många som möjligt ska få chansen att prova svenskt vin. Sen får man bilda sig sin egen uppfattning om det.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher