Arkivfoto: Daniel Elfvelin
Attraktivare. En permanent scen på Bohlins torg är ett av förslagen som ska göra platsen mer attraktiv. Här ett uppträdande under den blöta Sjöviksdagen 2016.

Mot en attraktivare ort

Sjövik

En multiarena framför Sjöviksgården och ett attraktivare Bohlins torg. Samverkansgruppen #Sjövik2020 kan snart bocka av två av de första målen på sin lista.

En arkitekt arbetar nu med en ritning där multiarenan placeras in på den så kallade gräskilen framför Sjövikslokalen. Det blir en yta för fysisk aktivitet med möjlighet att utöva flera bollsporter. Politikerna har avsatt 1,5 miljoner kronor.

– Vi tittar på markförhållanden och förmodligen behövs marken stabiliseras lite. Det ska också ritas in parkeringsyta och belysning och sen ska vi söka bygglov, säger Marie F Nilsson, verksamhetschef på sektor lärande.

– Själva multiarenan är nästan som ett färdigt konceptbygge så när allt väl är i ordning går den att bygga upp snabbt. Vi hoppas ha den på plats under senare delen av hösten, fortsätter hon.

Dialog om utrustning

#Sjövik2020 har sneglat på den befintliga multiarenan i Lekstorp och det finns flera liknande varianter både i Lerums kommun och på andra orter. De innehåller ofta fotbolls- och innebandymål, samt basketkorgar. På en del ställen finns det möjlighet att sätta upp nät för volleyboll och de flesta multiarenor har också en sarg.

– Vi kommer att ha en dialog med Sjöviksgruppen om hur vi ska utrusta den och vi får också beakta vad som går att underhålla, säger Marie F Nilsson.

Multiarenan ses framför allt som en mötesplats för barn och ungdomar och en viktig del i projektet är att stimulera integration. På andra sidan vägen ska det byggas 30 hyreslägenheter, varav hälften är vikta åt nyanlända.

Ytterligare en plats med hög prioritet är Bohlins torg. #Sjövik2020 anser att torget behöver bli mer attraktivt. Det ses både som en viktig mötesplats för ortens invånare och för besökare, som blivit fler sedan banvallen asfalterats och fått belysning. En historisk prägel är viktig för sjöviksborna.

Torget slutdestination

– Järnvägstema kommer att vara den röda tråden. Sjövik var slutdestinationen fram till nedläggningen i slutet på 70-talet och torget är döpt efter den siste stinsen, berättar Mattias Balkander, en av initiativtagarna till Sjövik 2020.

Kommunens näringslivschef Åsa Qvist Ek har besökt torget tillsammans med två landskapsarkitekter, som nu arbetar med förslag som ska presenteras för gruppen någon gång i sommar. Önskemålen från sjöviksborna är bland annat fler lekredskap, mer belysning, fler bord, en informationstavla och en liten scen.

Historia och nutid

Åsa Qvist Ek är själv intresserad av lokalhistoria och har bland annat jobbat med att lyfta fram historiken i Gråbo.

– Jag tycker att det är extremt roligt att knyta ihop historia med nutid och tror att det finns ett stort värde i det.

Landskapsarkitekterna kommer att presentera två olika förslag med olika prislappar. Tidpunkten för när man kan börja bygga beror på kostnaden.

– Det är inga jättesummor vi pratar om, men om det inte kommer över 200 000, 300 000 kronor så ryms det inom den befintliga budgeten och då kanske vi kan börja redan i år.

Både Åsa Qvist Ek och Marie F Nilsson uppskattar engagemanget från ortens invånare.

– Vi jobbar med medskapande på olika ställen och då blir projekten mer lokalförankrade, konstaterar Åsa Qvist Ek.

– De visar att samhället vill vara med och driva utvecklingen framåt och det är självklart positivt, säger Marie F Nilsson.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det