Nationaldagsfirande i Gråbo – Att inkludera och exkludera

Debatt

Att läsa i Lerums Tidning inför firandet av Sveriges nationaldag i Gråbo:
”Lerums kommun välkomnar till firandet av nationaldagen den 6 juni, på Mjörnbotorget i Gråbo.
Du som är nybliven svensk medborgare är särskilt välkommen. Vi bjuder på en ceremoni fylld med musik, glädje, sång och gemenskap.”

Det är både trevligt och värdefullt att Lerums kommun väljer att fira svenska nationaldagen som tradition och göra detta till en fest. Vi i Sverigedemokraterna anser det oerhört viktigt att värna och hålla våra traditioner och seder vid liv. Att som nybliven svensk medborgare tas emot och välkomnas på självaste nationaldagen måste ses som ett privilegium och en stor sak då vår tradition och nation är något att vara stolt över att tillhöra.

Tyvärr spårar retoriken i viss mån ur, då kommunen väljer att ”särskilt” välkomna nyblivna svenska medborgare till evenemanget och samtidigt försöka bjuda in till gemenskap. Ett firande där någon utses ”särskilt” välkommen fungerarar dåligt om tradition, gemenskap och integration är utgångspunkten. Redan där pekas grupperna ut som olika; den ena ”särskilt” välkommen och den andra mindre välkommen. Vid en påtvingad massiv demografisk ökning med nya kulturer, nya språk och så vidare, är det extra viktigt att den gamla befolkningsgruppen känner sig delaktig och inte undanskuffad.

Varför krångla till det och ideligen själv som grupp ”stå tillbaka” för att upplevas som maximalt god i förhållande till andra grupper? Det behövs inte – ingen tvivlar.

Det hade räckt gott med ”Välkommen till nationaldagsfirande – Alla är välkomna”
Enkelt är bra!

SD Lerum
Mats Rydström
Alexander Christiansson

5 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Invandrare till vårt land bryter upp från det land och kultur man är uppväxt i. Familj och släkt blir långt bort. Man känner ofta ingen i Sverige. En del riskerar bokstavligen livet för att komma hit. När man kommit till Sverige måste man studera hårt för att lära sig språket. Tack till alla svenskar som hjälper i SFI och språkcafe. Det är svårt att hitta jobb för många är skeptiska att anställa invandrare, men det går om man är ihärdig och hittar företag med öppet sinne.
  Man lär sig om sopsortering, svampplockning och melodifestivalen. En dag man bestämmer sig att Sverige är inte bara ett tillfälligt boplats. Man vill bli del av Sverige och svenskarna. Man blir medborgare.

  Sverige Demokraterna säger att man är välkommen till nationaldagen, men inte särskilt välkommen. Jag säger att Sverige Demokraterna är varken Svenska eller Demokrater. Svenskar är inte ett sådant småsinnigt folk.

  • Nu blev det lite snurrigt, Flodabo, du menar att alla nyanlanda som har bestämt sig att de vill vi i Sverige och kan sopsortering och Melodifestivalen är svenskar, men svenskarna som är småsinniga är inte svenskar.
   Jösses.
   Är du rasist?
   A. Tänk om det finns småsinniga bland invandrarna, är de då svenskar eller inte?
   B. Tror du alla invandrare är bättre människor än de svenskar som röstar på SD?
   C. Tänk om än invandrare röstar på SD, går proppen i din logik då?

   Enligt ditt sätt att resonera så måste du hålla med i följande resonemang.
   Din bristande förmåga är tänka logiskt gör att man kan anta att du inte att svensk

   • Det är inte typiskt för svenskar att vara småsinta. Det finns många bra och hjälpsamma svenskar som inte känner att de måste trycka ner nya svenskar med att de minsann inte är mer välkommna än gamla svenskar på nationaldagen.
    Dessa Sverige demokrater har inte den svenska värdighet och kultur trots att de nästan säkert har svenskt pass.
    Du skulle ju utvandra och bli invandrare i ett annat land. Då kanske du lår dig något och sedan begriper att detta inte är en fråga om satslogik i utsaga A, B eller C.

 2. Fokusera inte på ett ord, även om det stickeri ögonen.
  Fokusera på kostnaderna.
  Fokusera på fusket.
  Fokusera på aktivismen i kommunen.

  Ta reda på vad invandringen kostar oss skattebetalare i Lerum.
  Stämmer siffran 120 miljoner år 2017.
  300 miljonet 2018
  500 miljoner 2019 års budget.

  Jobba med de viktiga sakerna inte enstaka ord. De kan ni ta sedan.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher