• Foto: HENRIK KJELLBERG
    Längtar. Hallchefen Jacob Ardenfors gläds åt att hallprojektet börjat röra på sig och längtar till de första spadtaget.
  • Illustration: Kjellgren Kaminsky Architecture
    Skiss. Så här skulle den nybyggda hallen i Floda kunna se ut. Framför syns den utbyggda parkeringen.

Ny Novahall kan bli verklighet

Floda

Planerna på en ny multisporthall har funnits i många år men nu har projektet tagit ett steg framåt. Politikerna har nu gett positivt planbesked och samtidigt lovat att bidra med 20 miljoner kronor.

Det är i anslutning till den befintliga hallen som ägaren Floda Nova Sportcenter AB vill bygga en ny multi-
sporthall för bland annat innebandy, handboll och kultur-
arrangemang. Hallgolvet ska vara 40×20 meter och på läktarna ska det finnas plats för 400 sittande åskådare. Utanför vill man utöka antalet parkeringsplatser för att klara de nya behoven.

Planerna, som funnits sedan 2007, har hittills gått trögt men nu alltså börjat kommit igång.

– Det är finansieringen som dröjt, vi har inte möjligheten att göra det själv. Vi har en budget för hallen på cirka 40 miljoner kronor, säger Roland Bengtsson, hallbolagets ordförande.

Lovat i budget

Beslutet att ge positivt planbesked fattades på förra veckans kommunstyrelsemöte och det kom inte helt oväntat. När majoriteten för ett par veckor sedan presenterade sin budget för de kommande tre år stod det klart att man skulle bidra med 20 miljoner kronor för finansieringen av bygget. De rödgröna partierna hade också som vallöfte 2010 att bygga en hall ifall man vann valet. Det positiva planbeskedet som nu gavs innebär att man kan gå vidare med att arbeta fram en detaljplan för projektet.

– Det känns fantastiskt. Vi uppskattar verkligen den breda uppbackningen vi fått från politiken i det här. Det hade inte varit möjligt utan dem, säger Roland Bengtsson.

Kommunlrådet Lill Jansson (L) förklarar i sin tur varför de vill satsa på hallen.

– Många gillar att träna och vara aktiva på olika sätt och det ska uppmuntras. Framför allt behöver vi se till att det finns lokaler och mötesplatser av olika slag. Den nya hallen i Floda kommer att bli en sådan plats, skriver hon i ett mejl till LT.

Hallchefen positiv

En annan som gläds åt att byggprojektet nu börjar röra på sig är Jacob Ardenfors. I rollen som hallchef jobbar han dagligen med verksamheten och han ser hur trångt det är där. Skolelever, ungdomsverksamheter och idrott på högre nivå samsas i de befintliga lokalerna. Tiderna är uppbokade från morgon till kväll.

– Med en ny hall kan vi göra fler verksamheter som riktar sig till fler, som också är drogfria alternativ. Det ger oändliga möjligheter att utnyttja båda hallarna parallellt, säger han och tillägger:

– Det känns som att det här kan vara en grej som händer för hela kommunen.

Hallen är tänkt att byggas på den grusplan som finns intill den befintliga Novahallen. Det ska också byggas en gemensam entré till de båda. Samtidigt är tanken att parkeringen ska växa och ta över den yta där inlines-rinken ligger i dag. Rinken flyttas och läggs bakom hallen. Totalt ska det bli 70 parkeringsplatser, jämfört med dagens 32 stycken. Skateparken intill behåller sin nuvarande utformning.

Men innan grävskoporna kan åka i marken måste en detaljplan tas fram och i den måste en del frågetecken rätas ut. Bland annat finns skyddsvärd natur i området och närheten till E20 förutsätter att en riskbedömning måste utföras. Hallbolaget har själva tidigare bekostat geotekniska undersökningar av marken och konstaterat att det går att bygga där.

Oklar byggstart

Kommunen gör bedömningen att byggstarten kan dröja i flera år. Hallbolagets styrelseordförande Roland Bengtsson hoppas däremot kunna börja bygga nästa år och vara klara till 2019. Han ser optimistiskt på detalj-
planeprocessen och hoppas den ska kunna gå smidigt.

– Jag tror inte det är någon som skulle vilja stoppa detta. Det är känns som någonting bra för hela samhället.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det