Illustration: Forum arkitektur
Bostäder. En illustration hur de nya bostadshusen kan komma att se ut. Vy från Skolvägen.
Illustration: Forum arkitektur
Bostäder. En illustration hur de nya bostadshusen kan komma att se ut. Vy från Skolvägen.

Nya bostäder till Floda centrum

Floda

Planerna på att bygga cirka 60 lägenheter på platsen där missionskyrkan i Floda står närmar sig. I förra veckan godkände kommunstyrelsen detaljplanen för projektet.

Exakt hur bygget ska se ut är ännu oklart. Men känt är att den nya detaljplanen tillåter runt 60 lägenheter fördelade på en till två hus. Byggnaderna kommer att bli mellan fyra till fem våningar höga. I ett av förslagen som finns i detaljplanen handlar det om två byggnader som ska stå längs med Rurik Holms väg i centrala Floda. Under husen kan ett garage byggas.

Det är missionskyrkan, som äger marken, som velat ta fram detaljplanen. Tanken är nu att de ska sälja marken till en byggherre som vill ta över projektet. Missionskyrkans befintliga samlingslokal ska rivas och deras verksamhet ska flytta till en nybyggd kyrka, förhoppningen är på garveritomten.

”Väldigt skönt”

Hans Sandqvist är ordförande i kyrkans styrgrupp för bygget.

– Det är väldigt skönt att det är klart med detaljplanen. Det har varit en lång process. Det här är en del i vår vision om att bygga en ny kyrka, säger han.

På området ligger också en villa från 1940-talet som tidigare var pastorsbostad, även den ska rivas.

Finns alternativ

I handlingarna finns också ett alternativ som tillåter att man bygger annat än bostäder på platsen, så kallade centrumverksamheter. Där nämns bland annat butiker, gym eller teater.

– Det är den som köper marken som bestämmer hur bygget ska bli, säger Hans Sandqvist.

I samband med att bostäderna eventuellt byggs kommer också en separat gång- och cykelväg anläggas utmed Rurik Holms väg. För att göra det krävs att den trädallé som står där i dag tas ner. Träden ska dock ersättas.

Mött kritik

När bostadsplanerna tidigare varit ute på samråd har bygget stött på en del kritik. Boende i närheten har bland annat oroat sig för vad höjden av husen kommer ha för påverkan på deras utsikt samt hur de kommer skapa insyn och skugga. Där har kommunen svarat att fördelarna med att bygga bostäder väger tyngre än de nackdelar som det kan innebära.

Kritiker har också bekymrat sig över att trafiksituationen på Rurik Holms väg kan förvärras med fler boende, något som kommunen menar ordnar sig med den nya gång- och cykelvägen. De tror också att vägen klarar den ökade trafiken.

– Vi har gjort många åtgärder för att försöka tillmötesgå grannarnas synpunkter, säger Hans Sandqvist, ordförande i kyrkans styrgrupp.

Han berättar också att de hoppas kunna börja bygga den nya kyrkan i februari nästa år. Projekteringen har kommit långt men än återstår besked från Naturvårdsverket och länsstyrelsen om sanering av garveritomten. Något som är nödvändigt för att få bygga där.

Detaljplanen för bostadsbygget vid Rurik Holms väg ska upp i kommunfullmäktige den 15 juni för slutligt antagande.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher