• Foto: HENRIK KJELLBERG
    Skuggbudget. Oppositionsrådet Alexander Abenius visar upp Moderaternas budget för 2018-2020.
  • Foto: HENRIK KJELLBERG
    Skuggbudget. Oppositionsrådet Alexander Abenius visar upp Moderaternas budget för 2018-2020.

Nytt och gammalt i moderat budget

Lerum

I vanliga ordning har Moderaterna presenterat en skuggbudget jämte majoritetens. I den syns både nya och gamla förslag. Bland annat vill man satsa på en ny Vättlehall och tennishall vid Aspen.

Majoritetens budget för 2018-2020 har redan röstats igenom på kommunstyrelsens senaste möte. På kommunfullmäktiges sammanträde den 15 juni ska den behandlas. Parallellt har Moderaterna i sin roll som opposition också presenterat sitt förslag på budget för 2018-2020.

Moderaternas budget rymmer nettoinvesteringar på 1,3 miljarder kronor för de tre åren, det kan jämföras med majoritetens siffra på 1,2 miljarder kronor. Ungefär hälften av Moderaternas investeringar ska finansieras via nyupplåning; 643 miljoner kronor.

Välfärdens kärna

Budgetens huvudsakliga spår ryms under två rubriker där den ena är ”välfärdens kärna”.

– Välfärd kan vara ett brett begrepp men här syftar vi till skola, vård och omsorg. Kommunens huvuduppdrag alltså, säger oppositionsrådet Alexander Abenius (M).

Rent konkret innebär det främst en satsning på utbyggnaden av grundskolan, inte helt olikt majoritetens budget. Dock skiljer sig siffrorna åt. Moderaterna vill de kommande tre åren lägga totalt 520 miljoner kronor, vilket är 63 miljoner kronor mer än majoriteten.

– Vår cirka halva miljard i kostnader bygger helt på förvaltningens beräkningar. Majoriteten har sett utrymme att skära någonstans och gjort det i grundskolorna. Det tycker inte vi är ansvarsfullt, menar Abenius.

Privata aktörer

Precis som tidigare år öppnar partiet också upp för att släppa in fler privata aktörer inom skolan, bland annat hoppas de få till fyra nya förskolor på det sättet.

En annan idé som återvänder är satsningen på en extra timme idrott i skolan per vecka, partiet vill skjuta till 3 miljoner kronor årligen för det.

Den andra rubriken i den moderata budgeten var ”föreningsliv”. Där ryms bland annat en satsning på 80 miljoner kronor för att bygga om Vättlehallen. Men förhoppningen är att hitta externa finansiärer till renoveringen av ishallen vilket gör att kostnaden kan bli lägre.

Förutom Vättlehallen vill Moderaterna också bygga en ny hall åt Lerums tennisklubb vid Aspen strand till en kostnad av 40 miljoner kronor. I dagsläget ser klubben ut att behöva lämna sin tomt då kommunen vill bygga ett bostadsområde där.

– Vi tycker det är ett tydligt budskap – Lerums tennisklubb ska leva vidare vid Aspen strand. Vi måste hitta en lösning där de kan få finnas kvar vid Aspen, säger Alexander Abenius.

Det är sedan tidigare konstaterat att det är svårt att bygga en ny hall i samband med bostadsprojektet och oppositionsrådet har inget konkret svar på var den nya tennishallen skulle ligga. Eller om det skulle ske på bekostnad av att färre bostäder byggs.

– Jag är helt övertygad om att det går att lösa. Föreningarnas röst måste väga tungt.

Nytt E20-mot

Utöver det återkommer förslaget om ett nytt mot vid E20 mellan Hulan och Kastenhof, något som beräknas kosta 80 miljoner kronor. Partiet vill också slopa nio timmars nattpass inom äldreomsorgen för att minska sjukfrånvaron. De vill också hitta andra alternativ till att bygga ett nytt kulturhus, där ett skulle vara att använda befintliga lokaler.

En annan sak, som kan sticka ut i en miljökommun som Lerum, är att Moderaterna vill satsa mer på biltrafiken i takt med att de blir allt grönare. Något som Alexander Abenius tror kan bli en valfråga till nästa år.

– Vi sätter oss emot alla förslag som förhindrar möjligheten till att använda bilen, säger han och fortsätter:

– Vi ser inget motsatsförhållande mellan trafikslagen, vi är för kollektivtrafik men vi är även för fossilfria bilar.

En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Kanske är det en valvinnare att säga att man ska låna mest. Personligen tycker jag det låter lite oroväckande med denna låneutveckling, lilla Lerum ska låna 0,63 miljarder. Kanske drivs lånecirkusen av att man måste visa att alla nu ska få del av kakan som växer, dock genom att låna. Alternativet att hålla i slantarna och bara bygga temporära hus för nya påtvingade nyinflyttade samt betala för deras uppehälle kanske inte är så lockande i valtider. Att agera oansvarigt kan kanske dölja vissa problem som man inte vill ska komma i dagen. Frågan är om våra styrande agerar oansvarigt och vill rädda sitt eget skinn på bekostnad av Lerums ekonomiska framtid? Investerar Lerum i saker som kommer betala sig över tid eller leder investeringarna till merkostnader. Att bygga bostäder för nyanlända är t.ex. inget som kommer generera inkomster på länge. Är man och shoppar med sitt nya kreditkort så får man se till att man endast köper sådant man även i framtiden tycker var ett bra köp.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher