Sporten som kräver envishet och mod

Simhopp

Sommaren 2012 satt August Andersson hemma framför tv:n och tittade på OS i London. Bland den uppsjö av idrotter som visades fastnade han för sändningarna från simhallen.
Efter att ha prövat en rad idrotter utan att tycka att de var roliga lade han nu grunden för det som skulle komma att bli hans stora intresse – simhopp.

August står orörlig som en staty. Armarna pekar rakt ut sidorna och blicken är fäst på någon punkt i väggen bakom hopptornet. Det är inte första gången den här träningen har ger sig på det tyska hoppet med volt från tremetersavsatsen. Han har gjort otaliga försök utan att få till någon fullträff och gång på gång har han klättrat upp för stegen igen.

Men nu ser det betydligt spänstigare och graciösare ut och när August huvud sticker upp ovanför vattenytan klappar tränaren Kristel Svensson i händerna.

– Jag visste väl att det skulle löna sig att fortsätta, det här var den bästa tyska med volt du har gjort säger hon.

Det är torsdag kväll och August befinner sig i Valhallabadet för ett av veckans tre träningspass. Han hade gärna åkt hit varje dag, men den stora konkurrensen om pooltider gör att antalet träningar är begränsade.

Såg coolt ut

När den snart tolvårige August var yngre prövade han både fotboll, innebandy, orientering och pingis utan att fastna för någon av sporterna. Men när han satt hemma i tv–soffan och följde OS i London imponerades han stort av de akrobatiska simhopparna.

– Jag tyckte att det såg coolt ut.

Ända sedan August var liten har han gillat vatten och att dyka från bryggorna, så det var inte oväntat att han äntligen hittade rätt när han fick en plats i Simidrottsklubben Delfin.

– Det är härligt att vara under vattnet och känna sig helt tyngdlös, som om man svävar runt, det är en skön känsla, beskriver han.

Men själva sporten handlar som bekant inte om att simma omkring under vattenytan, utan om att göra konster ovanför den. I början fick August och kompisarna i nybörjargruppen göra enkla hopp från bassängkanten. Därefter fortsatte de upp på enmeterssvikten och idag hoppar de även från tremetersavsatsen.

Skakig kampsportare

Men även om de steg för steg tränar för att bemästra svårare hopp och högre höjder kan hoppen gå snett och följderna kan bli betydligt mer smärtsammare än om du missar en passning i fotboll. En liten stund in på träningen rinner tårarna på en tjej som blir tröstad av tränaren. Hon har precis gjort ett ryggplask från enmeterssvikten.

Det dröjer dock inte länge innan hon kliver upp på en högre höjd och och får applåder av resten av gruppen. Det här är en viktig del av simhopp – mod. För några år sedan fick sporten en uppsving när programmet Kändishoppet sändes på tv. Då stod bland annat en av Sveriges största kampsportsprofiler, Jörgen Kruth, uppe i hopptornet, darrade och var mer nervös än han någonsin varit i ringen.

– Det är mycket mentalt. Om jag åker hem utan att ha gjort ett hopp så vet jag att jag blir jättebesviken. Och om jag gör det och landar på rygg eller mage så är jag ändå nöjd att jag har gjort det, säger August.

När de tränar in nya hopp finns också en maskin som skapar luftbubblor och spräcker ytspänningen så att smällen lindras.

Och få känslor kan mäta sig med ett lyckat hopp efter tålmodigt nötande.

– Då blir jag väldigt nöjd och är på bra humör och tycker att det är jättekul.

Grät av glädje

August minns speciellt ett tillfälle ganska nyligen när han tränade på ett hopp kallat isander, där han från en stående startposition roterar ett halvt varv bakåt och landar i dykposition.

– Jag gjorde ryggplask efter ryggplask efter ryggplask och när jag äntligen klarade blev jag så glad att jag började att gråta.

Vad behöver du vara bra på för att bli duktig i simhopp?

– Det är en fördel att vara väldigt vig, väldigt stark och väldigt modig.

Och det är du?

– Jag är väldigt ovig, men det går faktiskt ganska bra ändå.

Har du någon förebild?

– Inte direkt, men jag känner till Lindberg (Anna) och Knape (Ulrika) och har blivit tränad av båda två. Ibland kommer de hit och undervisar oss.

OS-mästaren Ulrika Knape har gett honom ett tips som han fortfarande tränar på.

– Hon gav mig rådet att knipa med baksida lår, men jag vet inte riktigt hur man gör.

Än. Borde August kanske ha lagt till. För där han eventuellt brister i vighet tycks han med råge ta igen i envishet.

En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det