Foto: Daniel Elfvelin
Anna Östling
Foto: Daniel Elfvelin
Anna Östling

Trygg Anna vill ha nytt VM-guld

Segling

Anna Östling har många goda minnen från Helsingfors. Det var där hon och hennes team vände från motgång till framgång förra året.
I helgen åker hon dit med siktet inställt på en ny seger, och ett nytt VM-guld.

Det är grått och stilla och Lessudden ligger öde. Platsen är hemvan miljö för Lessfostrade Anna Östling, även om hon konstaterar att det var ett tag sedan sitt senaste besök samtidigt som hon sveper med blicken över alla båtar på land. Som matchracingseglare är Aspen inget alternativ som träningsarena, men hon trivs här. En förhoppning är att dottern Vera vill pröva optimist om några år, men Anna vill inte pusha.

Hur det än blir med den saken blir Veras eventuella seglarkarriär en senare fråga, nu är det fokus på den egna seglingen och i helgen drar världscupen igång med tävling i Helsingfors. I år har tävlingen även VM-status och Anna har chansen att ta sitt andra raka VM-guld, det tredje totalt.

– Det är alltid extra spännande med en premiär, man vet inte riktigt var de andra teamen står. Allting känns kul och att det är ett VM gör det ännu roligare. Det känns fantastiskt att vi har varit med där uppe och slagits om medaljerna i så många år, men det känns helt rimligt att vi kan ta ett VM-guld till, säger Anna, som kanske är något blygsam i sitt ordval.

Viktig brytpunkt

Det känns minst sagt rimligt då hon och hennes team är storfavorit efter fjolårssäsongen, som rivstartade just i Helsingfors. Då kom den svenska besättningen dit efter ett knackigt 2015 och inledde med dåliga resultat. Seglingen stämde inte alls men laget vred sig ur den negativa spiralen, vann tävlingen, och resten av säsongen sopade man banan med övriga världseliten.

– Det känns sjukt inspirerande att åka tillbaka, vi har många positiva minnen därifrån.

I år går man från att vara laget på jakt till att vara det jagade bytet. Men Anna har aldrig känt sig tryggare.

– Det är svårt att veta var de andra står, men det är egentligen ganska ointressant. Vi kan bara påverka vår egen situation och vi har jobbat på bra sen förra året.

Med samma lagmedlemmar som 2016 har man byggt vidare och tagit kliv framåt i lagarbetet. Bland annat med hjälp av den mentale tränaren Kjell Enhager, Lerumsbo som bland annat sommarpratat i P1. Det finns en ännu större öppenhet, där alla pushar varandra men de vågar också vara kritiska och berätta om sina farhågor.

– Nu är vi på riktigt ett väldigt professionellt team och med det i ryggen är det enklare både att få till de tekniska grejerna på vattnet men också att få till det mentalt, att skapa det optimistiska tillståndet i gruppen som vi behöver ha.

Svävande vilddjur

Ett steg i utvecklingen har också varit att börja segla den fysiskt krävande M32:an, en katamaran som kan sväva fram som ett vilddjur i hastigheter kring 30 knop över vågorna. Det är en satsning som smygstartade förra året, men då med en rutinerad kille med på varje tävling.

– Vi var nybörjare och det hade varit både kasst och farligt att segla helt själva, men i år är vi bara tjejer och vad jag vet finns det bara ett annat damteam i världen som seglar M32:an, säger Anna.

Hon tror och hoppas att båttypen även kommer att användas på damtouren i framtiden, men än så länge får de segla mot killar. Brist på kilon och muskler gör att de har ett handikapp, men utvecklingen går snabbt framåt. Anna skapar ett helt nytt matematiskt system när hon beskriver skillnaden mellan årets första och andra tävling, som avgjordes i Kroatien för ett par veckor sedan.

– Vi blev 200 procent bättre, säger hon med ett leende.

– I första tävlingen i Långedrag vann vi inget race och i Kroatien två. Sen var vi nära i flera andra race, men matchracingen är skoningslös på det sättet att du antingen vinner och får poäng eller förlorar. Det är svart eller vitt.

Tävlingarna med M32:an är inte bara ett roligt exeperiment utan en medveten strategi att bli bättre matchracingseglare. Men det är i världscupserien för damer som resultaten ska komma.

– Det är där vi kan briljera. Ett VM-guld är alltid ett VM-guld och det är mycket positivt som skulle komma med ett till. Ett VM-guld sätter avtryck både för oss själva men det är också bra för svensk segling.

Vill inspirera

Anna fungerar gärna som en förebild, inte minst för unga tjejer.

– Jag tycker att det är så många tjejer som slutar och tittar jag på mig själv vet jag inte vem jag hade varit utan detta. Jag skulle vilja att fler tjejer får chansen, och tar chansen. Titta på ballongerna där, jag tänker på alla studenter som gått ut från seglargymnasiet nu, säger Anna.

Hon pekar bort mot ingången till klubbhuset som pryds med gula och blå ballonger som fortfarande sitter uppe efter ett studentfirande.

– Vi kan inte dra dem vidare, jobbet måste de göra själva, men vi kan inspirera och visa att det går.

Anna hoppas att hennes framgångsrika karriär kan få en större betydelse än bara sin egen tillfredställelse, men i förberedelserna för helgens mästerskap finns inget annat än hon själv och hennes team.

– Här och nu är jag extremt egoistisk och det är helt och hållet för vår egen skull som vi vill stå högst upp på pallen.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher