• Med ett skratt. Syster Lena har nära till känslorna. Foto: Carina Svensson

Väljer ett liv i kloster

Sjövik

Tonåriga Lena lovade sig själv att ta reda på om Gud finns och känner att hon har hittat svaret.
Hon väljer ett liv i kloster – och känner stor lycka i det.

Syster Lena är en av fyra nunnor som bor i Klaradals kloster i Sjövik. En stark övertygelse om att Gud finns och en önskan om att sprida ordet om detta har växt fram i henne under årens gång.

Lena Pettersson växte upp på Blombacka bruk i Värmland.

– Det var inte ett religiöst hem. Pappa var ingenjör och väldigt naturvetenskapligt lagt. Mamma hade visserligen haft en barnatro, men det var en sträng tro som inte kändes särskilt rolig, så hon var inte heller kristen, säger Lena och fortsätter:

– Mamma kom tillbaka till tron efter att jag hade blivit kristen. Men hon smygtrodde en längre period. Och när pappa var riktigt gammal sa han att han önskade att han kunde tro.

Lenas tro fick fäste först på gymnasietiden. Innan dess hade hon konfirmerats, men det gav henne inte alla svar hon behövde.

– Jag upplevde det som tjötigt och tänkte: Gud, om du finns ska jag ta reda på det när jag blir äldre.

Något nytt

Den tonåriga Lena bodde hos en familj i Storbritannien under några månader i syftet att förkovra sig i det engelska språket. Mannen i familjen var pastor i en metodistförsamling.

– Det här med kyrkan, det var nytt för mig då. Men under tiden hos familjen gick jag på gudstjänster, först lyssnade jag till barnpredikan, och förstod den, och sedan, efter fyra veckor, förstod jag hela den vanliga predikan. Det var en stark känsla, säger hon och fortsätter:

– Sedan fann jag mig själv bedjande, även om jag bad till någon jag inte var säker på fanns. Då började troskampen.

Lena läste så mycket hon kunde i ämnet, funderade och pratade med kompisar. Hon ville be, men visste inte riktigt hur.

– Om Gud har skapat allt, hur ska jag kunna prata med Gud. Det kändes alldeles för stort. Då började jag istället att prata med Jesus. Det var det som öppnade dörren. Jag frågade Jesus, vem är du? Och plötsligt blev det kontakt, säger hon och fortsätter:

Bara vara

– Senare fick jag en Gudsupplevelse, kände att Gud finns i naturen. Och sedan en dag när jag var ute och gick en sådan där riktigt grå dag blev det plötsligt ljust utan att det var ljust. En sådan upplevelse kan bara vara Gud.

Varför blev det just kristendomen?

– Jesus sa älska dina ovänner, det sa ingen annan religion. Kärleksbudskapet i kristendomen är starkt. Om alla lever som Jesus vill så blir det fred på jorden.

Klosterlivet låg dock en bra bit in i framtiden. Efter gymnasiet ville Lena arbeta med något där hon kunde hjälpa människor. Hon funderade på att bli läkare eller sjuksköterska men hade problem med händerna och valde istället att studera till psykolog. När hon var färdigutbildad arbetade hon på Lillhagens sjukhus med bland annat hjärnskade-
tester och senare med narkomanvård. Därefter började hon arbeta i kyrkan med drivande ungdomar i city.

– Vi erbjöd en slags handledning i att leva. Och hade vansinnigt roligt.

Tog tid

Beslutet att bli nunna fattades efter en lång process.

– Jag bodde på ett kloster under studietiden i Göteborg och blev drabbad av att leva klosterliv. Jag kände lycka, hade aldrig varit så lycklig tidigare.

Det dröjde dock ett tag innan hon fattade beslutet att gå i kloster, det gjorde hon när hon var 39 år.

– Men jag hade egentligen bestämt mig tidigare.

Hur kom du fram till beslutet?

– Genom bönesamtal med Gud och samtal med en klok präst.

Hon förklarar att hon såg möjligheter med klosterlivet. Att hon kan föra fram budskapet om Gud genom dels att människor påminns om Gud när de ser den bruna klädedräkten och dels att det lockar andra att vilja prata om tro och kristendom.

– Klosterlivet får mig att känna lycka. Jag har överlåtit mig helt till Gud, jag bestämmer inte själv längre.

Har du ångrat valet någon gång?

– Jag har haft perioder där jag har tvivlat, och jag väljer om ibland, men jag har alltid valt om klosterlivet.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det