Bevara Hultets återvinningscentral

Debatt

I förra veckans Lerums Tidning (2017-07-05) kunde vi läsa om den mycket glädjande nyheten att planerna för en ny återvinningscentral i Stenkullen nu är ute på samråd och att planerna därmed går framåt.

Ur ett moderat perspektiv är byggnationen av en ny återvinningscentral välkommen, även om vi är besvikna över hur priset för centralen dragit iväg. Med 40 000 invånare boende i vår kommun och 84 000 besökande fordon på återvinningscentralen vid Hultet under 2016 råder det inga tvivel om att efterfrågan på möjligheten att återvinna sitt avfall ökar, inte minst i takt med att Lerums kommun fortsätter växa.

I skuggan av den nya återvinningscentralen dyker en väldigt viktig fråga upp som vi politiker, i alla politiska partier, måste ge våra kommuninvånare tydligt svar på.

Vad kommer hända med Hultet? Och vilka partier tycker vad?
För oss moderater är svaret väldigt tydligt. Vi vill bevara Hultets återvinningscentral. För ökad återvinning, service och tillgänglighet till våra kommunmedborgare. Låt inte detta bli en smygstängning av Hultet.

Alexander Abenius (M
Kommunalråd i opposition
Henrik Ripa (M)
Kommunstyrelseledamot

3 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Låt marknadskrafterna styra så får vi se om bägge behövs lägg inte ned Hultet förrän vi ser om den klarar konkurrensen för oss Lerumsbor.

  Men med hjälp av data kan vi sortera bort Göteborgare som kommer till Hultet så vi får se vad vi Lerumsbor vill lämna vårt skräp.

  Ingen utvärdering de första året för då kommer många köra till Hultet av ren slentrian.

 2. Skall vi alltså ha två återvinningscentraler så geografiskt nära varandra enbat för att en del utav invånarna får närmre till gamla Hultet än till det nya som blir i Stenkullen??

  Snacka on slöseri med pengar på bemanning och tänk inte minst på alla tunga transporter från hultet på den dåliga smala vägen som skulle må väldigt bra av att bli av med en stor del tung trafik hur rimmar det med miljökommunen?

  Stäng hultet och lägg alla resurser på att bygga en modern bra återvinningscentral i Stenkullen istället för att dela pengarna med gamla dåliga hultet.

  • Hej Flodakille,

   Huvudargumentet för att bevara Hultet är inte att vissa invånare skall ha fortsatt ‘nära’ en återvinningscentral. Det är visserligen positivt för de boende närmare Hultet om Hultet bevaras, men det får trots allt ses som ett särintresse-argument.

   Ett av huvudargumenten, som är av allmänintresse, är att det vore ett vansinnigt slöseri med skattemedel att bygga en ny återvinningscentral för att helt och hållet ersätta en fullt fungerande befintlig återvinningscentral.

   Ett annat är att Lerums Kommun växer. Då behöver vi säkra såväl dagens som morgondagens efterfrågan på återvinning av avfall. Att stänga ner Hultet med det perspektivet skulle vara allt annat än lyckat.

   Den nya återvinningscentralen i Stenkullen kommer bli ett mycket välkommet tillskott i Lerums Kommun. Jag tror att den kommer bidra till ökad återvinning samt generellt sett kortare transporter mellan hushåll och återvinningscentral för de absolut flesta. Samtidigt kommer Hultets återvinningscentral fortsatt fylla en mycket viktig funktion – även om den snarare kommer komplettera den nya återvinningscentralen i Stenkullen i framtiden.

   Det skall avslutningsvis tilläggas att det är allt annat än ovanligt att kommuner av Lerums Kommuns storlek har åtminstone två återvinningscentraler.

   Alexander Abenius (M)
   Oppositionsråd

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher