• Foto: Adam Andersson
  Läskeblask. Christer Tallaksen är grundaren till laskeblask.se och har nu passerat 500 testade läsksorter. Lite mer än halvvägs till målet.
 • Foto: Adam Andersson
  Favoriten. "Visserligen ska det vara ett annat märke, men det här är den bästa", säger Tallaksen om den norska motsvarigheten till julmust, nämligen julebrus.
 • Foto: Adam Andersson
  Exklusivt. I kylskåpet i garaget har Tallaksen en hel del läskedrycker som står redo att testas. Den ena ovanligare än den andra.
 • Foto: Adam Andersson
  Specialare. "Cocaine" förbjöds i Sverige för sin mängd koffein. Den andra smakar "curry wurst". "Inte så illa som man kan tro", säger Tallaksen.
 • Foto: Adam Andersson
  Energi. Utöver det som testas finns även ett lager energidryck i garaget.
 • Foto: Adam Andersson
  Christer Tallaksen.

”Det bästa som finns är ju att prova nya drickor”

Lerum

Det började med att han tillsammans med några kompisar skulle bräcka en nyhetstidnings julmust-test – nu har Krister Tallaksen testat och recenserat över 500 läskedrycker. Eller som han själv kallar dem, ”läskeblasker”.

Vi tar plats på altanens utemöblering bakom Krister Tallaksens hus i centrala Lerum. Burkarna sprättas, nästan i kör. Det är oftast direkt ur burken som testerna brukar ske.

– Ja, om det inte är en två-litersflaska. Då är det ju lite smidigare med glas, säger Tallaksen.

Han luktar lite lätt vid burkens öppning och tar en klunk.

– Konstigare än så här är det inte. Jag sitter ju inte som någon sommelier direkt. Ibland har jag smakat dem innan och ibland inte. Just den här har jag druckit tidigare, men inte recenserat ännu. Jag kommer ihåg en gång när jag fick tag i grekisk läsk där all text på ettiketten var på grekiska. Då hade man ju absolut ingen aning vad det skulle smaka, säger 33-åringen.

Testade julmust

Det hela började när en nyhetstidning i Göteborg publicerade ett julmust-test. Tidningen testade fem olika märken på julmust i testet, vilket inte imponerade det minsta på Krister Tallaksen och hans kompisar som gjorde ett eget test med tredubbla antalet.

Det här var även i samband med att bloggfenomenet tog fart i landet. Tallaksen bestämde sig för att slå ihop sitt intresse för läsk och passa på att utveckla sitt skrivande i en blogg på en domän han döpte till laskeblask.se.

– Det är ju det bästa som finns att prova nya drickor. Att gå in i en matbutik och bara kolla vad som finns.

Hur kom du på att kalla det för läskeblask?

– Det är från Kalle Anka. När de var ute och promenerade och så låg det alkoholister i dikena så stod det alltid läskeblask på flaskorna. Jag vet inte om det var någon form av varning mot barnen att man inte ska dricka för mycket läsk för då blir man så där. Jag tyckte det var ett roligt namn i alla fall, säger Tallaksen.

Sedan dess har testandet av läskeblask blivit Tallaksens stora hobby. I skrivande stund har inte mindre än 521 olika läsksorter testats och recenserats på laskeblask.se och det är absolut inte på väg att ta slut.

Cola från Korea

Vi letar oss tillbaka in i huset. I vardagsrummet passerar vi ett vitrinskåp med coca cola-flaskor från stora delar av världen. ”Den där är från Korea”, säger Tallaksen och pekar på ett av exemplaren innan vi fortsätter vidare till garaget. Tallaksen öppnar ett eget kylskåp som står fyllt med orecenserade och exotiska läskedrycker.

– Här ser du nog några som du aldrig sett tidigare. Jag tänkte där ett tag när jag började med det här att jag skulle få sluta för att det förr eller senare kommer ta slut sorter att testa, men nu har jag insett att det kommer det aldrig göra.

Erbjudande

En annan gång som känslan av att ”det här kommer aldrig ta slut” infann sig var ganska nyligen. Krister Tallaksen testade och recenserade en energi- och vitamindryck från en av landets stora tillverkare. 33-åringen blev inte direkt blåst av stolen av smaken och gav drycken en blygsam trea i sin fem-gradiga skala.

Kort därpå kontaktades Tallaksen av tillverkarna till drycken som erbjöd honom att få testa några av deras andra smaker.

”Inte helt fel”

– Deras VD mailade mig och skickade erbjudandet. Jag tänkte liksom att gratis dricka är ju inte helt fel, så jag körde på det.

Det beslutet skulle han, åtminstone för en stund, få ångra.

– Bara någon dag senare så ringde de från DHL. Det har hänt någon gång förut och då brukar jag gå ut och få hämta det, men de sa bara att ”nej, vi kommer till dig”, säger Tallaksen och fortsätter:

– Jag tänkte bara ”jaha, ja ja”. Så jag ställde mig på trappan och hör bara ett rasslande ljud och undrar vad det är som händer. Då kommer de med allt det här, säger Tallaksen och visar en bild på flakvis med dryck staplade på varandra som tar upp hela hallen för honom.

– Det var ju dricka för flera tusen kronor, så jag ringde upp deras VD och tackade, men frågade samtidigt vad jag skulle med allt det där till. Jag är ju privatperson, jag kunde ju inte ens nästan dricka allt det där. Då visade det sig att han hade bett dem skicka två drickor av varje smak till mig, men de misstolkade det och skickade två lock av varje smak istället. Så det slutade med att de kom tillbaka och hämtade nästan allt igen.

Målsättning

Med vetskapen att läskesorter att testa aldrig kommer att ta slut har Tallaksen ändå en någorlunda klar målsättning på hur långt han kommer att ta sitt projekt med laskeblask.se. Helt spikat är det trots allt inte. Tillståndet efteråt får naturligtvist spela in.

– Jag ställde mig faktiskt frågan vid 500 läskeblask. Då kände jag att jag kanske borde sätta en gräns och då vill man ju sätta det på ett nummer som är bra. Inte ett stopp vid 678 läsk. Det är en sådan dum siffra. Så jag har satt mitt mål på 1 000 läsk så får vi se hur jag mår då (skratt).

Efter att ha provat 521 olika läskeblask, vilken är den godaste och vilken är den sämsta?

– Favoriten är utan tvekan norsk julebrus. Lillehammers julebrus är helt exeptionellt god, ingenting slår den. Det är lite som pommac, men sötare. Som en fruktchampange.

Den sämsta?

– Lågvatten skulle jag säga är italiensk läsk överlag. De gillar bittra smaker. Det finns en som heter ”chinotto”. Det är något av det äckligaste jag druckit. Då spottade jag och fräste kan jag säga, säger Krister Tallaksen.

Kristers blogg hittar du på www.laskeblask.se

3 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher