• LEVER SIN DRÖM. Redan som barn lekte Monica Nilsson affär och drömde om att driva en egen verksamhet. I dag gör hon det.
  • JUKEBOX. En gammal hederlig jukebox står för musiken.
  • 50-TALS STIL. TBC Café har det mesta som påminner om svunna tider.

Drömmen blev sann för Monica

Floda

Redan som liten flicka lekte hon affär och hade en dröm om att en dag ha en egen verksamhet.
För några månader sedan blev drömmen sann och Monica Nilsson blev ägare till TCB Café på Lilla Ön i Floda.

– Jag vågade egentligen inte ta det här steget, men jag kände att jag inte hade någonting att förlora då jag inte har så många år kvar till pension.

– Nu är jag jättetacksam att det blev så här och jag är väldigt lycklig. Jag känner mig helt enkelt fri.

Och inte tu tal om att Monica utstrålar harmoni, även om hon själv säger att hon levt ett odramatiskt liv och är en alldaglig person. Hon säger också att hon egentligen är en fegis.

– Jag behövde en spark i ändan och den fick jag från min man Ulf och mina barn, som bara sa ”Gör det”.

– Nu vet jag att jag kan och att det bara är jag själv som sätter mina gränser.

Monica är uppvuxen i Furuskog i Partille och hon beskriver sin barndom som lite Bullerbyn. På somrarna kom även göteborgarna och det blev mer liv i den lilla byn.

– Det var en jättebra tid och sommarloven var toppen. Jag minns att vi nästan alltid var utomhus. Skulle det regna någon dag satt vi inne och spelade kort och lyssnade på musik.

– Min syster är fyra år äldre än vad jag är och hennes idoler var Beatles, så de blev även mina.

Spelade i Sävehof

Som den Partillebo hon var föddes handbollsintresset tidigt och under flera år spelade hon i Sävehof. Säger själv att hon väl inte var någon stjärna, men att det var roligt.

När Monica gick på högstadiet hade skoltröttheten satt in, men hon valde ändå att söka sig vidare. Det blev Katrinelundsgymnasiet och ekonomisk linje.

– Jag kände ganska snart att jag inte hade någon lust att studera vidare, så jag sökte jobb och fick det första på Torstens fik i Jonsered.

– Jag stormtrivdes med jobbet och stället var dåtidens samlingsplats. En stor förmån att få jobba just där.

Därefter följde en mängd olika arbeten, men alla inom handeln. När hon runt årsskiftet sa upp sig från sin tjänst på Ica i Angered arbetade hon främst i delikatessen och satt i kassan.

– Jag tycker det är kul med kundkontakten och tjöta med folk. Och så tycker jag det är roligt att räkna pengar. Ett kontantlöst samhälle är ingenting för mig.

Inte äventyrlig

Även om Monica säger att hon inte är speciellt äventyrlig av sig blev hon uppmanad av en kursledare hon hade att söka till FN-utbildning. Av ren rädsla att säga emot honom sökte hon och kom in.

– Jag gick två veckor i Lidköping, men när det var dags att åka ner till Cypern var jag inte längre intresserade, eftersom jag träffat Ulf.

– Ibland kan det reta mig att jag inte gjorde den resan, men jag skulle vara borta ett halvår och jag ville helt enkelt inte.

Det var en kväll när Monica var 24 år som hon var på en middagsbjudning. Det var även Ulf, och så uppstod tycke.

– Första gången jag såg honom tänkte jag ”Där är han”. Visst såg han bra ut och han blev min stora kärlek.

Flyttade till Skåne

På den här tiden bodde Ulf i Skåne, men bestämde sig ganska snart att flytta in hos Monica i Partille. Där bodde de ett halvår innan paret flyttade till Ekeby utanför Helsingborg. De gifte sig och fick två döttrar innan det var dags att flytta tillbaka till Västkusten.

– Det var jag som ville tillbaka och vi hamnade först i en lägenhet i Stenkullen, men sedan ville vi ha eget hus och flyttade till Floda.

– Idag är det tvärt om. Jag skulle gärna bo i lägenhet och slippa tomten.

Gillar husbilen

Förutom att läsa deckare och romaner tycker Monica om att göra utflykter med maken och husbilen. Framför allt åker de till Falkenberg, om det så bara är för en natt.

– Det är fantastiskt att sitta utanför husbilen med havet framför sig och äta frukost.

– Det rensar hela huvudet.

Monica tycker också om att göra resor utomlands och försöker göra det några gånger om året. Reskamraten är maken eller systern.

– Jag åker helst till storstäder och tycker det är mysigt att bara gå runt och äta gott.

– Jag är inte mycket för att sola och nu för tiden orkar jag inte bara ligga på en strand.

Musik har alltid varit ett viktigt inslag i Monicas liv. Hon själv har lyssnat mycket på Beatles, medan maken Ulf spelat trummor i flera dansband. I början av 2000-talet blev han en av musikerna i The Cadillac Band.

– Det blir många spelningar, men nu är ju barnen vuxna, så det funkar. Jag tycker inte hans spelningar påverkat mig. Jag har hållit det lite från mig.

För 18 månader sedan öppnades Elvismuseet på Lilla Ön och ett år senare stod det klart att caféet som fanns där skulle stänga. Det var då Monica tog sin chans.

Lämnade det vana

–Visst var det ett svårt beslut att lämna något som man kan bakom sig, men när jag väl bestämt mig kändes det bra.

– Jag har alltid haft en cafédröm med rutiga röda dukar på bordet. Det har jag inte nu, men det är ju i alla fall i rött.

Matstället går i 50- och 60-tals stil och är ommålat. Även det svart/vita golvet är nylagt och tanken är att det ska passa in med allt annat som har med Elvis att göra på Lilla Ön.

– Jag har mycket kvar att göra här och tänker lansera Elvis-mackan, som består av det han tyckte så mycket om, bananer och jordnöttssmör.

– Jag blir lika glad varje dag jag kommer hit för här är en rent ljuvlig plats, inbäddad i många träd.

– Helt enkelt en bra arbetsplats, som är min egen.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det