Flodabo döms för flera brott

Floda

En 38-årig man från Floda döms till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan för att ha begått flera brott.
Han ska också tillsammans med en kumpan betala totalt nära en miljon kronor i skadestånd till de drabbade.

I domen som nyligen meddelades i Varbergs tingsrätt döms Flodabon för stöld, grov stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel, skadegörelse, olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Han begick flera av brotten tillsammans med en 37-årig man från Västra Frölunda och några av dem med en 32-årig kvinna från Hisings Backa. 37-åringen döms till fängelse i ett år och fyra månader och 32-åringen till skyddstillsyn.

Flodabon och 37-åringen ska dessutom betala totalt drygt 980 000 kronor i skadestånd till de olika företagen och privatpersonerna som har drabbats av deras framfart.

Flodabon döms för ett inbrott i en privatpersons bostad där först en bilnyckel och sedan även bilen stals. Bilägaren har berättat att han vaknade av att glas krossades och att han då snabbt sprang ut. Ytterdörren var halvt öppen och det var glas på golvet. Han hörde bilen backa och såg att den var på väg ut. Då tog han tag i passagerardörren, som var låst, och släpades efter bilen en bit, vilket ledde till många skrapsår.

Gärningsmännen nekar. Men rätten anser att det är de två männen som har genomfört inbrottet och stulit bilen samt efter detta även gjort inbrott i en affär.

Männen döms för ytterligare ett inbrott, den här gången på en bilfirma. Här stals en bil och ett kassaskåp innehållande kontanter, bilnycklar och diverse handlingar. Gärningsmännen lämnade kvar en vinkelslip, som de hade sågat upp ett lås med, och en bag med en ryggsäck i. I ryggsäcken fanns en rånarluva, och dna:t som säkrades från denna talar extremt starkt för att det är Flodabon som har haft på sig den. När den stulna bilen sedan hittades fanns det dessutom dna-spår från honom även i den.

Männen döms även för att ha tagit sig in på en byggarbetsplats där de bröt sig in i containrar, arbetsbodar och en verkstadsbyggnad samt för att ha tagit narkotika.

Flodabon förekommer under 72 avsnitt i belastningsregistret, de senaste åren har det främst handlat om grova olagliga körningar och narkotikabrott. Av frivårdens yttrande framgår det att han har ett missbruk. Och i målet har det framgått att brottsligheten är missbruksrelaterad.

Mannen är motiverad till att ta sig ur sitt missbruk och döms därför inte till fängelse utan till skyddstillsyn med behandlingsplan. Övervakningstid sätts till två år.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher