Arkivfoto: Per Anger

Förlängd tid för vindkraft på Öijared

Öijared

Turerna kring den tänkta vindkraftsanläggningen i Öijared har varit många och konflikten segdragen. Nu har mark- och miljödomstolen ändrat ett beslut – och förlängt igångsättningstiden till 2019.

Det meddelade Vänersborgs tingsrätt tidigare i somras och gick därmed emot länsstyrelsen och 26 personer som bor i närheten av området där den tänkta vindkraftsparken ska anläggas.

Öijared Vindkraft AB menar att det ”relativt plötsligt” framkommit att den tidplan för installationen av en elanslutning inte kommer kunna hållas. Ett problem så allvarligt att arbetet måste fördröjas upp till två år.

Fel formulering

Bolaget menar också att formuleringen om igångsättningstiden är fel i förhållande till lagstiftarens uttryckssätt. Tillståndets igångsättningstid ska definieras som den ”tid inom vilket arbetena skall vara utförda eller den tid inom vilken igångsättning ska ha skett”. I detta fallet har det istället definierats enbart som den tid inom vilket arbetet ska vara utfört.

Länsstyrelsen i Västra Götalands län ansåg inte att förseningen var en tillräckligt god anledning för att förlänga igångsättningstiden utan menar att Öijared Vindkraft AB borde kunna ha förutsett förseningen tidigare under de fem år som gått sen tillståndet först gavs.

Förändrad konjunktur

Tidigare har bolaget försökt skjuta upp byggstarten på grund av förändrad konjunktur och förhållanden om verksamhetens lönsamhet. Då har mark- och miljödomstolen slagit fast att omständigheter som dessa faller in i de företagsekonomiska risker som normalt är förknippade med projekt.

Lerums kommun rekommenderade en flytt av igångsättningstiden. Denna gången höll även domstolen med och tog beslutet att förlänga tiden till 2019.

Parken är planerad att ligga nära Mjörn i Öijaredsområdet.

  • Johan Orebäck
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det