Hemtjänsten – mer än du tror

Debatt

I LT 5 juli 2017 läser vi att Lerums kommun, mitt i semestertider söker semestervikarie till hemtjänsten, borde inte den här annonsen varit inne tidigare? Kanske har kommunen missat i sin planering, fått kalla fötter mitt i sommarvärmen? Kommer Ni – innan semestertiden är över hinna genomföra intervju, pröva lämplighet, begära utdrag ur misstanke och belastningsregister, bredvidgång med ordinarie personal.

Det är glamoröst att locka med: ”Vill du göra skillnad?” Skillnad mot vad? Det verkar som kommunen tror att de rekryterar arbetare till en ideell välgörenhetsförening.

En undersköterska i hemtjänsten möter människor med krävande behov. I akuta situationer ska de behålla lugnet, äga insikt när det är nödvändigt att överlåta till hemsjukvård eller akutvård. På ett respektfullt sätt möta en persons mest intima behov, hantera mediciner, ta på stödstrumporna, veta hur hörapparaten fungerar, hur tandprotesen ska sättas in och benprotesen ska tas på, koka gröten och ägget, veta vad såpan är till för, hur dammsugaren fungerar, veckohandla, tvätta, bädda rent i sängen, hämta eventuell mat från önskad matleverantör, förstå och tolka en människa vars tillvaro och verklighetsuppfattning kan var förvirrad, trösta, uppmuntra och inge livsmod. Respektera att även en äldre person kan ha en dålig dag. Vara beredd att frångå dagsschemat då akutlarmet kommer, överta arbetspass från personal som av olika anledningar uteblir, trots detta tillse att ordinarie uppdrag blir utfört och att tidschemat inte spricker. De ska också själva hinna ta rast, äta och gå på toaletten. Allt detta är bara en bråkdel av vad som kan fylla ett arbetspass i hemtjänsten.

Man kommer långt med stort hjärta och intresse för människor, men det räcker inte. Det krävs professionalitet, yrkeskunskap, stresstålighet och krisberedskap. Hemtjänsten är och gör mer än vi tror.

Till dej som avser söka tjänsten vill jag klargöra: Du söker ett arbete där du träffar vår kommuns hjältar – De äldre som byggt upp vår kommun och vårt fina land. Du antar en utmaning som kräver mer än du tror.

Till er i kommunen vill jag uppmana till att prioritera och arbeta för att skapa Sveriges bästa hemtjänst för våra äldre. Sveriges ledande arbetsmiljö för hemtjänstpersonal. Sedan kan vår kommun stå upp för: Lerum – mer än du tror.

Anhörig

En kommentar
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Hej ”Anhörig”,
  Du har helt rätt i att det är ett utmanande, ibland krävande och mycket ansvarsfullt uppdrag att arbete i hemtjänsten. Det är en oerhört viktig yrkeskår som gör att våra äldre och sjuka i samhället i högre utsträckning kan få bo kvar i sin trygga hemomgivning. Vi är de första som skriver under på att de i mångt och mycket är vardagens hjältar och hjältinnor.
  Äldreomsorgen i Lerums kommun har sedan tidigt i våras annonserat om sommarvikarier till äldreomsorgen och hemtjänsten vid ett flertal tillfällen och i olika kanaler. Med tanke på att vi ställer kraven högt har inte alla som sökt kunna få en vikarietjänst. Det är därför vi i ett sådant sent skede av sommaren gör en sista ansträngning för att stärka bemanningen i hemtjänsten då vi i sommar drabbats av hög sjukfrånvaro och brist på timvikarier.
  Vi jobbar hårt för att säkerställa att hemtjänsten, liksom all äldreomsorg i Lerums kommuns regi, är kvalitetssäker och bedrivs på ett professionellt och kompetent sätt.

  Christina Alvelin
  Sektorchef Stöd och omsorg

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher