Hjältinnorna på Riddarsten

lt-debatt

Två hönor har flyttat till Riddarstensgården. Allt är väl förberett , stiligt hönshus med inhägnad intill i trädgården.
Men hönor kan inte gå och picka genom livet utan namn.  Alltså blir det hönsdop i trädgården. Alla boenden, som kan, är inbjudna till denna högtidsstund. Solen skiner, ljumma  junivindar. Man vill ha namnförslag, Agda, förstås, Berta, Vallentin (!).
Senare blir det omröstning om  namnförslagen. Två av hjältinnorna öppnar flaskor med ”bubbel”, korkarna smäller, hönorna kacklar, stämningen är hög. Hönorna visas upp, de är vita och lite blyga, inte vana vid uppmärksamhet.
Detta är ett av flera evenemang. Grekisk afton var ett annat, med en dignande grekisk buffé. Grekiska dansare i folkdräkter, stolta hållningar, dansar stolta danser till musik från hemlandet.
Eller midsommarfirandet, med midsommarstång, små grodor, tre små gummor. De som kan dansar efter förmåga på lite ostadiga ben, andra rör bara en fot sittandes i rullstolen.  Små grodorna kan ju dansas på många sätt. Allsång, Idas sommarvisa, Calle Schewens vals. En av hjältinnorna spelar gitarr, spröda, tunna röster sjunger med.
Eller när Janne Lukas med band gästspelar så det rycker i gamla ben, bjuds upp till dans, benledes eller i rullstol. Det svänger så det glöder i hjärtan och lite skröpliga kroppar.
Hjältinnorna på avdelning  Jätten (där min anhörig bor) liknar kanske inte Batman eller  Spindelmannen, de är ju kvinnor gudbevars, men hjältinnor likväl i sina rosa och blå arbetskläder.
Med varsamma händer, milda röster, sköter de om de boenden, måltider, fikastunder, allt med känsla, humor och värme. De ger allt vad en gammal och spröd människa är i behov av, ibland  tröst.
Till er hjältinnor som mycket sällan syns eller hörs i massmedia vill jag ge ett stort fång med sommarblommor, hundkex, prästkragar och lysande smörblommor.
Stort tack till alla er hjältinnor på Riddarstensgården.

  • Eva Iglodi
Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher