• Foto: Daniel Elfvelin

Högre division bra morot för skrällduo

BORDTENNIS

Siktet var inställt på att slippa nedflyttning, men istället hamnade Lekstorps IF bordtennisherrar i andra änden i tabellen och tog steget upp till division 1. Joakim Sjögren och Emil Pettersson har varit med på en lång resa som varit lite som en berg- och dalbana genom seriesystemet.

Det är när det oväntade händer som idrotten är som bäst. Det kanske inte är någon universell sanning, och så beror det förstås på vilken sida man står på. Men det var nog så alla spelare i Lekstorp kände när kvalmatchen borta mot Kristinehamn var färdigspelad den 9 april. Emil förklarar hur de var som i lite av ett chocktillstånd, på ett positivt sätt. Mot alla odds hade de nämligen inte bara tagit sig till kval, nu stod de också som segrare, klara för spel i division 1.
– Deras spelare var mycket högre rankade än våra så vi var verkligen underdogs, säger Emil.
– Så när vi till sist vann såg de lite snopna ut, fyller Joakim i.

Båda två spelade avgörande roller. Joakim startade genom att sensationellt slå Kristinehamns bäste spelare, som så långt varit en segermaskin under säsongen, och Emil avslutade dagsverket genom att spela sin bästa match under hela säsongen och slå spiken i kistan, 4–8.

Sänkte ribban
Ungefär ett halvår tidigare var det ingen som kunde föreställa sig den här framgången. Inför serien siktade Lekstorp på att bli ett mittenlag i division 2. Men efter att den bästa spelaren, Anders Karls-son, skadade sig för resten av säsongen blev målsättningen istället att hålla sig kvar.
– Men det var flera i laget som höjde sig och vi vann många jämna matcher, säger Joakim.
– Och så fungerade spelet väldigt bra i dubblarna, som är viktiga i lagsammanhang, säger Emil.

De pekar även ut den starka sammanhållningen i gruppen som en viktig faktor. Att laget består av spelare med stora hjärtan för klubben hjälper till. Joakim har spelat med Lekstorp ända sedan han började med bordtennis i åttaårsåldern och Emil, som även jobbar halvtid som tränare i klubben, har med undantag för ett par år under gymnasietiden spelat i LIF sedan tolvårsåldern.

Högre nivå
Det innebär att de fått vara med på en spännande resa. I starten av deras seniorkarriärer åkte Lekstorp lite jojo upp och ner mellan division 3 och division 4. Men på senare år har laget hållit en högre standard och för två år sedan var man uppe och vände i division 1.
– Förra gången spelade vi i den södra serien, men nu hade vi tur och blev placerade i den västra som inte är lika bra, säger Joakim.
Med det sagt slår Lekstorp fortfarande ur underläge. Många andra lag har halvprofessionella spelare, me-dan Gråboklubben utgörs av amatörer.
– Vi har inte riktigt samma budget, konstaterar Joakim.

Därför kanske det är rimligt med lagets blygsamma mål – att ta fler poäng än förra sejouren i ettan. Vilket betyder att man bara behöver spela en oavgjord match. Förra gången det begav sig blev det förluster i samtliga matcher.
– Men det målet satte vi innan vi visste vilken serie vi hamnade och nu känns det rimligt att vi ska kunna komma topp sex. Tar vi en sjätteplats får vi chansen att kvala oss kvar, säger Emil.
Båda två ser mycket fram åt att återigen för pröva sina färdigheter mot bättre spelare. Och inte minst för Joakim, som är den i duon som minst uppskattar försäsongen, är division 1 en stor, knallorange morot under svettiga sommarträningar i kvava idrottshallar.

Föredrar golf
– På sommaren är det roligare att spela golf, medger han.
– Men det är nu vi lägger grunden och det har vi igen sen.
Sedan några år tillbaka kickar de igång försäsongen med ett tre veckor långt läger från mitten av juni, då de tränar sex pass i veckan, tre timmar varje gång. Tuffa fotarbetsövningar och träning för att stärka viktiga pingismuskler i ben och bål står då på programmet.
– Genom att träna mer än andra den här perioden kommer vi bättre förberedda än andra klubbar när säsongen drar igång i september, säger Emil.
Det återstår att se vad vältränade Lekstorpsspelare kan uträtta i sin återkomst i division 1.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher