• Foto: Privat
    KOLL PÅ TRENDER. Guld, jordfärger och smaragdgrönt som accentfärg är hett i Los Angeles-hemmen just nu, kan inredningsdesignern Matilda Holm berätta.
  • Foto: Dressed Design
    REDO ATT SÄLJAS. Britney Spears "lya" stylad inför försäljning.
  • Foto: Dressed Design
    VÄRDIGT EN STJÄRNA. Inredning åt Kylie Jenner.

Matilda inreder åt kändisar i Los Angeles

Norsesund

Hon har inrett ett hus till Kylie Jenner och fixat till Britney Spears hus inför försäljning. 24-åriga Matilda Holm från Norsesund gör en strålande karriär som inredningsdesigner i Los Angeles.

Redan då Matilda Holm var tonåring och bodde i Norsesund fanns intresset för inredning och design, men i hennes värld var det inte någonting man kunde arbeta med utan enbart ha som hobby. Efter att hon hade tagit studenten från Polhemsgymnasiet i Göteborg började hon dock undersöka möjligheten lite närmare, men hittade ingen utbildning i Sverige som passade hennes vision.

Hittade rätt

Därför började hon istället titta utanför Sveriges gränser, något som blev naturligt då hennes bror var bosatt i Los Angeles sedan flera år tillbaka.

– Jag hittade en utbildning på University of California Los Angeles, där man läser mycket av det man läser under en arkitekt-utbildning, men den här var kortare och mer inriktad på inredningsdesign, berättar Matilda.

Gott renommé

Det var under sin utbildning, vid ett mingelevent på skolan, som Matilda kom i kontakt med företaget Dressed Design. Hon blev kallad till intervju, vilket resulterade i en praktikplats och därefter ett deltidsjobb under resterande studietid.

– Många gånger tror jag det är en fördel att man inte är amerikan utan har en annan bakgrund. Svenskar och européer är kända för att ha god känsla för inredning och design, berättar Matilda, och fortsätter:

– När jag var klar med skolan fick jag erbjudandet om att stanna inom företaget. Jag kollade lite på andra jobb men kände att jag ville stanna. Det är ett väldigt bra företag.

Privat och offentligt

Då hon anställdes i september 2016 var hennes titel designer. I januari avancerade hon till exekutiv designer, vilket innebär att hon fortfarande gör designjobb men även överser de andra designernas arbete.

– Vi jobbar framför allt med privata miljöer, men vi har även jobbat mycket med hotell både i Los Angeles och i Park City. Vi har också gjort evenemangsdesign för Sundance filmfestival.

Företagets kundkrets består företrädesvis av framgångsrika affärsmän och affärskvinnor som har mycket pengar att investera.

– Ofta tar vi hand om hela huset. Vi för både inredningsdesign och homestaging, där vi möblerar och inreder ett helt hus in för försäljning.

Kända namn

Britney Spears är en av de kunder som Matilda arbetat med just i ett homestaging-uppdrag. Andra kända namn i kundlistan är Kylie Jenner, Lindsay Vonn och Gal Gadot, som spelar Wonder Woman i den bioaktuella filmen med samma namn,

Matilda jobbar mycket. Men när hon inte jobbar passar hon på att njuta av vädret och leva LA-livet fullt ut.

– Jag går gärna på hikes med min hund Blue, går till stranden och är med kompisar, säger Matilda, som gärna vill stanna i LA i några år till.

–  Jag känner att det finns mycket kvar att lära. Dessutom är inte den svenska marknaden alls lika stor. Men en dag kanske jag åker tillbaka och öppnar något eget.

Har du något tips till andra unga som vill slå sig fram i din bransch?

– Skaffa en utbildning! Det finns på många ställen i Europa också, inte bara i USA. Sedan handlar det om att plugga hårt och jobba på sin portfolio, den tittar arbetsgivarna mycket på. Det är också viktigt att nätverka.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det