Minskat bidrag till förskolan

Lerum

Skolverket meddelade i förra veckan årets bidrag för att minska förskolegrupper. Lerums kommun sökte 5,9 miljoner – men får bara drygt en miljon.

Detta kan jämföras med förra året då kommunen sökte, och fick, drygt fyra miljoner.

– Det är såklart tråkigt. Samtidigt var vi medvetna om att vi inte skulle få de sex miljoner vi sökte. Vi har förstått när vi pratat med andra kommuner att alla skulle söka mer än de gjorde året innan, säger Ann Blom, verksamhetschef och ansvarig för förskolorna på Lerums kommun.

– Bidraget var i det stora hela samma som förra året och vi förstod att vi inte skulle få så mycket, men vi trodde nog att vi skulle få mer än en miljon, säger Ann Blom.

Minska barngrupperna

Syftet med bidraget är dels att minska barngrupperna för barn mellan ett och fem år, men också att se till att grupperna inte ökar. Det är på de senare grunderna som Lerums kommun sökt. Men trots beskedet om ett minskat bidrag är det enligt Ann Blom inget som Lerums kommun står och faller med.

– Vi har inte bundit oss vid dessa pengar utan förstod att det inte skulle vara samma summa varje år. Det har Skolverket varit tydliga med.

Skolverkets urval har skett genom att i första hand fördela pengarna till förskolor i områden med ”svåra förutsättningar där det behövs särskilda insatser för att höja utbildningens kvalitet”.

Alla får pengar

I Lerum får alla förskolor en del av pengarna och ansökan har skett centralt via kommunen, detta för att minska arbetsbelastningen på förskolecheferna.

– I vissa kommuner söker alla förskolor för sig, vi har tagit ett grepp centralt eftersom det är ett jättestort arbete.

Arbetet med att minska barngrupperna sker på ett statligt initiativ och syftet är att genom minskade grupper öka kvalitén på undervisningen. Något som Lerum redan arbetar med enligt Ann Blom.

– Det faller inom Lerum kommuns förskolestruktur, där vi tittar på hur det ser ut och hur man jobbar i grupperna. Vi jobbar på det och det kan bli en högre kostnad men det ska vi klara ändå. Arbetet kring det fortsätter. Vi har mycket barn i kommunen och vill att de som söker förskoleplats ska ha möjlighet att få det.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher