Polisen: Finns extremism i kommunen

Lerums kommun

Enligt polisen finns det personer i Lerum som har kopplingar eller sympatier till högerextrema och islamistiska organisationer. Det framgår av den förnyade handlingsplanen mot våldsbejakande extremism som släppts.

Kommunen har uppdaterat den handlingsplan som togs fram första gången 2016. Den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism hade då betonat vikten av lokalt arbete för att motverka odemokratiska krafter. Därför tog Lerum fram en egen handlingsplan.

Då kunde man konstatera att det inte fanns något direkt hot i Lerum men att det bland annat fanns ungdomar som pratat om att åka och strida för IS. Nu har alltså planen reviderats och i den dyker en liknande bild upp.

Inga direkta hot

Precis som förra året konstateras att Lerums geografiska närhet till Göteborg gör att problematik därifrån kan sprida sig hit. Man skriver också att det fortfarande inte finns några direkta hot inom kommunen.

Men polisens nulägesbild från årets upplaga visar att det däremot finns personer med extremistiska åsikter inom kommunen.

Nazistiska flygblad

Bland annat konstaterar man att den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har delat ut 1 500 flygblad i Gråbo och Lerum. På organisationens hemsida Nordfront finns även kommentarer om att Floda kan vara ett bra rekryteringsområde. Polisen har dessutom fått tips om att det finns personer med nazistiska sympatier som bor i Floda och man har även noterat att nazistsymboler har klottrats på skolor i kommunen.

I Gråbo har andra tendenser påträffats. Enligt polisen finns tecken som tyder på att vissa personer där har kopplingar eller sympatier till den tjetjenska jihadistorganisationen Imarat Kavkaz, som sympatiserar med IS. Exakt vad de uppgifterna bygger på framgår inte av handlingsplanen.

Några tecken på att det finns personer med kopplingar till vänsterextrema autonoma rörelser i Lerum framgår inte av dokumentet.

Nulägesbild

Även samverkansorganisationen SSPF (socialtjänst, skola, polis, fält- och fritidsverksamhet) lämnar en nulägesbild i rapporten. Under en sammankomst som de haft säger deltagarna att de har noterat extremistiska åsikter och att det finns en känd aktivitet inom kommunen.

Frida Emanuelsson arbetar som konsult i rollen som Lerums kommuns säkerhetssamordnare och har haft som ansvar att sammanställa den nya handlingsplanen. Exakt vad den ”kända aktiviteten” innebär vill hon inte gå in på närmare.

– Nej egentligen inte, det är snarare polisens roll att svara på det.

Samtidigt konstaterar dock SSPF att det inte finns någon direkt hotbild i kommunen och att man inte hört någon som sagt att de planerar att åka och strida för IS, så som man kunde vittna om i förra årets handlingsplan.

Nämnvärt är att i rapporten står det att deltagarantalet på SSPF:s möte var lågt, något som kan påverka hur korrekt nulägesbilden är.

– Eftersom det inte var ett fullt deltagarantal så kan bilden halta något. Men jag tycker den är god utifrån de förutsättningar vi hade, säger Frida Emanuelsson.

Hon berättar också att kunskapsläget i Lerum kring den här frågan är gott men att man kommer arrangera fler utbildningar för berörd personal. På så sätt kan ansvariga personer få en bredare kunskap i ämnet och kunna agera snabbt.

”Upptäcka i tid”

–  Man behöver känna till de olika indikationer och små tecken som kan finnas för att upptäcka sådant här i tid, säger Frida Emanuelsson.

Samtidigt som kommunens handlingsplan blivit klar går också Säkerhetspolisen ut med uppgifter där de uppskattar att det i hela landet finns cirka 3 000 våldsbejakande extremister. En siffra som nästan är en tiofaldig ökning sedan 2010. Av dessa ska cirka 2 000 vara islamistiska extremister och cirka 600-700 är antingen höger- eller vänsterextrema individer.

3 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

  1. Ett stort grattis till alla er politiker som står bakom detta på ett eller annat vis. Ni har lyckats med att ge våra barn och barn-barn STORA bekymmer under lång,lång tid framöver.
    Som alltid sitter svenskarna tysta med knuten näve i byxfickan. Ut och gör eran röst hörd. Dagens politiker ser inte till Sveriges bästa.

  2. Högerextrema har funnits sen 90 talet. Men koncentrera er på busschaufförerna. Finns säkert ett gäng nya som politikerna släppt in till kommunen nu de senaste. IS och andra extremist grupper därnere är de största hotet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher