Replik – boende för nyanlända

lt-debatt

I LT 28 juni skrev Alexander Abenius ett svar på min insändare i LT som rörde boende för nyanlända. Egentligen hade jag tänkt undvika fortsatt replikskifte, men med hänsyn till den uppskruvade tonen och en retorik som kan leda till missförstånd har jag tänkt om.
Först hade jag svårt att ens se vad som väckte så starka känslor. Det enda kontroversiella jag fann vid omläsning var följande: ”14/6 skrev de moderata ledamöterna (i
miljö- och byggnadsnämnden) att de beklagade beslutet. (Om bostäder bakom Vattenpalatset) Det är ganska lätt att säga hur saker inte skall vara om man inte behöver ta ansvar för alternativ lösning.”
Utifrån detta har Alexander kokat en tunn soppa av harm och upprördhet. Han ger dessutom en bild av Moderaterna som väldigt positivt engagerade i utmaningen med att skaffa fram boenden för nyanlända.
Den bilden behöver nyanseras. Låt mig börja med det positiva. I miljö- och byggnadsnämnden har samtliga beslut kring boende för nyanlända fattats enhälligt, enda undantaget är modulerna bakom Vattenpalatset. Vi har beslutat om sex moduler i Floda, vid Havrevägen och fem i Sjövik. I Stenkullen, nära Hedegården byggs två flerfamiljsmoduler med temporärt bygglov som ger 40 små bostäder. Vi har även beviljat bygglov till Boklok i Sjövik. Där blir det 30 bostäder, hälften avsedda för nyanlända.
I kommunstyrelsen är Alexander Abenius  Moderaternas oppositionsråd. Där har han försökt att hindra/förhala två projekt som ger ett viktigt tillskott med bostäder för nyanlända. Genom att bara använda formella invändningar så kan man få intryck av att det inte alls berör frågor om nyanlända. Det ena projektet gäller det enplanshus i Sjövik som kommunen kunde få köpa. Där hade fem smålägenheter ställts i ordning. Dessa är nu alla bebodda av nyanlända. De ligger i nära anslutning till fem temporära bostadsmoduler.
Det andra projektet är Boklok i Sjövik. Förutsättningen för att det skulle kunna komma igång någorlunda snabbt, var att man gjorde direktupphandling. Boklok hade en lucka i sin produktion som vi fick nytta av. Vid en längre upphandlingsprocess skulle vi helt missat denna chans. Sommaren 2017 kommer det stå klart.
Alexander, det skulle inte skada om du visade lite större ödmjukhet i din retorik.
För mig har det varit av största vikt i det politiska arbetet och i debatten att sträva efter saklighet och nyansering och undvika personliga påhopp. I min egen nämnd anser jag att vi lyckats väl med att ha öppenhet och frispråkighet, men inga personangrepp. Jag har ofta lyssnat på debatter i KF och lagt märke till att Alexander gärna väljer en retorik där sakfrågor blandas friskt med diverse synnerligen subjektiva infallsvinklar. Det är en ny trend. Och jag undrar: Hör detta hemma i kommunalpolitiken?

 • Elisabeth Sandén, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden
5 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Alla beslut utom modulerna bakom Vattenpalatset är fattade enhälligt. Bara så att vi som står för kalaset förstår vilka prioriteringar de etablerade partierna gör. Tråkigt att man får som skattebetalare får känslan att nya invånare kommer först, befintliga och som bidrar ekonomiskt ska bara hålla tyst. Om några få Lerumsbor känner sig totalt överkörda så är det underordnat allt det positiva som vi får del av genom att få tillgång allt positivt som kommer från Mellanöstern. Så tänker majoriteten av våra folkvalda!

 2. Vi har ju redan våra tydliga socioekonomiska områden och t om gator i kommunen. Ur det perspektivet och ur ett integrations perspektiv är det tveksamt att placera 6 moduler just vid Havrevägen Floda. Jag undrar så vad anledningen till detta kan tänkas vara?

 3. Ja hur går det med frågan om upphandlingen och upphandlingsskadeavgift? Fult av kommunen att göra en direktupphandling och inte använda den fria konkurrensen för att få bästa pris. Det är vi skattebetalare som får betala för olagligheterna ni politiker sysslar med.

  Men det är ju val om senast ett år, då får ju lerumsborna möjlighet att ge betyg på vad de tycker om den mesallians som styr Lerum idag.

 4. Vad är det för galningar som nu härjar i kommunhuset ?.
  Bygga hundratals bostäder och ge till nyanlända ekonomiska migranter.
  (en mycket liten del har verkliga skyddsbehov enl div undersökningar)

  I den bästa av världar kommer de nyanlända efter några år att vara självförsörjande,och betala sina egna boendekostnader.
  Men så ser ju inte alls den bistra verkligheten ut,vilket vi nog snart får erfara.

  Och ni som trodde att Sverige stramat åt sin asylpolitik,kan ju ta en titt på migverkets sida.
  70000 beviljade uppehållstillstånd bara under 2016,dubbelt upp 2017 kanske.
  https://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Fakta-om-migration/Migrationsverket—mitt-i-varlden-2016.html

 5. Hur går du logiken att hänga ihop här Elisabeth’?
  Att beskylla Anders att vara subjektiv och osaklig och inte visa vad och när och hur, det att ju exakt det du gör själv.

  Att bryta mot lagen som ni gjorde med upphandlingen är det en ny trend hos er i MP?

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher