Ryttare som inte ligger på latsidan

Ridsport

De delar område i Lerum, förening och en passion för hästar som aldrig sinar. Klara Zacharoff och Ottilia Lundgren tar i princip aldrig paus från ridningen och sommaren är årets höjdpunkt.

Egentligen är det dumt att bjuda in två ryttare till en serie döpt till strandhäng. För så där värst mycket strandhäng hinner de inte med. Det är på sommaren den mest intensiva tävlingsperioden är. Men strandhäng blir det i alla fall, eller rättare sagt brygghäng.

Vi träffas på en brygga på Aspens norra sida. Det är den 1 juni, enligt kalendern den första officiella sommardagen. Solen värmer när den kikar fram igenom molnen, men vattnet har inte badvänlig temperatur. Ottilia, som till skillnad från Klara försäkrar att hon inte är någon badkruka, säger att fötterna domnar bort efter en stund när de sitter på bryggkanten.

Det är två ryttare som känner varandra väl. De rider för samma klubb, Nääs Hästsportförening, bor grannar i Aspenäs, och Klara har en av sina tre hästar på familjen Lundgrens gård. Men ironiskt nog träffas de inte så mycket via ridningen. Med olika scheman i skolan har de ofta olika stalltider.

Där de sitter på bryggan och spanar bort mot seglingsklubben på andra sidan sjön påpekar Klara att segling och ridning är två sporter som på sätt och vis påminner mycket om varandra. Båda sporterna kräver mycket tid till träning, men också mycket tid till kringarbete. Medan seglarna sköter om sina båtar har både Klara och Ottilia har flera hästar att ta hand om. Att då ha en bra kompis som granne är mycket värt.

– Eftersom vi bor så nära varandra träffas vi ofta spontant på kvällarna och våra familjer är också tajta, säger Ottilia.

I den här serien träffar vi även par som spelar fotboll, handboll och bordtennis, sporter med tydliga gränser för vad som är säsong och inte. Som ryttare skiljer sig Klara och Ottilia därför från de andra. Deras säsong pågår året om, med undantag för ett par veckor under jul och nyår. Men båda föredrar sommaren.

Bra för utvecklingen

– Jag gillar mer att rida utomhus. Det känns enklare för inomhus är det så trångt, säger Klara.

– Jag tycker också bäst om att rida utomhus. Det är större banor och mer som händer runtomkring. Speciellt för unga och tittiga hästar är det utvecklande att vänja dem vid mer rörelse. Och så är det skönt att rida ute när man har varit inne hela vintern, säger Ottilia.

Deras inrutade och fullspäckade vardag gör också sommaren skön på ett annat sätt. Med skolan ute ur bilden under ett par månader kan de fokusera helt och hållet på ridningen.

– På sommaren behöver man inte tänka på något annat än hästar, träning och tävling, säger Ottilia.

15-åriga Klara tävlar sitt första år på stor häst och siktar mot JSM i Sundbyholm och Falsterbo med sin bästa häst, Heechhiems Ottawa.

– För mig har det inte varit en jättestor övergång för jag hade en stor ponny, men det blir ändå lite olika typ av ridning. Men jag har ”hittat knapparna”, förstått hur hästen fungerar och hur jag ska rida, säger hon.

16-åriga Ottilias stora mål för sommaren är junior-EM i augusti. När LT träffar duon har hon ännu inte fått något besked om hon blir uttagen. 2016 var hon en hårsmån från medalj och slutade på en sjätteplats.

– I år rider jag en annan häst (Ti Quenta B), men kommer jag dit vill jag vara en av dem som är med och slåss om medaljerna. EM är jättestort och det är det största man kan vara med om som junior att representera Sverige så det skulle så klart betyda jättemycket att få åka dit.

 

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher