• Foto: Björn Alm
  • Bild: Björn Alm

Stökigt kring sophämtningen

Lerums kommun

Det blåser rejält kring Reno Norden, företaget som sköter kommunens sophämtning. Förutom en vild strejk bland åkarna i Stockholm och ekonomiska problem får de också sträng kritik för hur de sköter sitt uppdrag i Lerum, Partille och Härryda.

Strejken bland företagets sopåkare i Stockholm har pågått sedan 5 juli. I förra veckan sa ett 50-tal av deras åkare upp sig i protest vilket ledde till stora problem med sophämtningen i kommunen.

Samtidigt har SVT gått ut med uppgifter om att företaget dras med stora ekonomiska problem. Enligt dem så hotas koncernen som äger det svenska dotterbolaget av konkurs, något som även LT tidigare skrivit om. Enligt SVT ska problemen ha blivit värre i och med strejken i Stockholm. Enligt experter på nätbanken Nordnet dras företaget med stora låneskulder.

Skulle moderbolaget gå i konkurs kan även sophämtningen i Lerum vara hotad. Kommunen håller därför ett öga på utvecklingen och har en viss beredskap säger Maria Hansen, renhållningschef.

– Vi sitter stilla i båten. Jag vill inte spekulera i vad som kan hända men vi har en handlingsplan ifall det skulle bli ett avbrott i hämtningen. Jag vill inte gå in i detalj vad den går ut på.

Strejk oroar inte

Strejken, som Arbetsdomstolen i fredags konstaterade var olovlig, är däremot inget som oroar Maria Hansen.

– Vi tror inte att det som händer i Stockholm kommer att påverka Lerum. Jag känner mig väldigt trygg med att den inte kommer sprida sig hit.

Förutom de ekonomiska bekymren som hänger över företaget får de nu också skarp kritik i ett brev formulerat gemensamt av Lerum, Partille och Härryda, som alla anlitar Reno Norden. I brevet vill de tre kommunerna tydliggöra att de inte tycker att företaget lever upp till kraven ställda i upphandlingen. Annika Andersson, verksamhetschef inom teknisk service är den som signerat brevet för Lerums räkning.

– Kommunerna har under tidigare möten påpekat saker som inte fungerat men kände nu att de var tvungen att vara tydligare, säger hon.

Bland annat handlar det om uteblivna hämtningar, brister i kundtjänsten samt vägningen av avfallet. Man skriver i brevet att kommunerna vid upprepade tillfällen påtalat ett missnöje med hur avtalet efterföljs.

– Man kommer till ett läge där man måste bli mer formell och samla det i ett dokument. Som beställare är det viktigt att vi dokumenterar allt som sker, säger Annika Andersson.

Fel i vägningen

Den tyngsta kritiken gäller problemen som Reno Norden haft med att väga avfallet. Något som lett till att kunder blivit felaktigt debiterade samt att alla tre kommuner haft ”stora intäktsbortfall”. Till en början handlade det om att Reno Norden körde fordon som inte kunde registrera vikten. Trots att detta nu är åtgärdat finns fortfarande en del problem med vägningen kvar. Parterna håller just nu på att utreda vad det beror på och i augusti ska fler möten hållas.

För att kompensera intäktsbortfallet har kommunen krävt viten av Reno Norden berättar renhållningschefen Maria Hansen.

– Det är inget som vi vill eller ska göra och det är heller inte som Reno Norden vill göra. De jobbar hårt för att komma till rätta med problemen.

Både Maria Hansen och Annika Andersson säger att de är nöjda med den generella nivån i upphandlingen av Reno Norden men medger att det finns en del problem.

Skriverierna till trots så tror Maria Hansen att företaget kan fortsätta utföra sina tjänster i kommunen.

– Jag känner mig ganska trygg även om mycket arbete återstår. Samtidigt är det jobbigt att Reno Norden är så mediebevakade just nu kring deras ekonomiska situation. Vi försöker jobba vidare som vanligt men klart det är tufft.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher