Sverige behöver ett minskat dränage av skattepengar

Debatt

Under våren överlämnade Ilmar Reepalu sitt slutbetänkande ”Kvalitet i välfärden – bättre upphandling och uppföljning” till regeringen. Titeln till trots handlar utredningen inte om kvalitet utan i praktiken om hur det ska bli omöjligt för privata företag att verka i välfärdssektorn. En av många brister i utredningen är att den helt bortser från de förluster i välfärden som varje år kostar skattebetalarna miljardbelopp.

I rapporten ”Mer välfärd för varje skattekrona” skriven av Nima Sanandaji för Skattebetalarnas Förening visas att företag ofta lyckas leverera välfärdstjänster med en liten vinst medan offentliga välfärdsenheter istället går med förlust. Mot bakgrund av att privata företag generellt inte levererar sämre kvalitet än offentliga välfärdsleverantörer – snarare tyder mycket på motsatsen- innebär detta ett onödigt dränage av skattepengar. Pengar som annars kunde använts till mer offentligt finansierad välfärd eller lägre skatter.

I rapporten konstateras att förluster i offentlig välfärdsverksamhet finns inom alla välfärdsområden. Primärvården i samtliga landstings primärvårdsverksamheter gick 2015 med 421 miljoner kronor i förlust. Likadant ser det ut när det gäller de större sjukhusen, där det offentliga med några enstaka undantag är ansvarig för driften. Men trots budgetar på hundratals miljoner kronor struntar de flesta landsting i att redovisa resultaten för enskilda stora sjukhus.

Underskotten döljs alltså från medborgarna. 19 sjukhus vilkas resultat trots allt redovisas kartlades 2014. Av dessa gick 15 med förlust. Sammantaget visade sjukhusen ett underskott på 1,7 miljarder kronor. Bland de sjukhus som kartlades finns Alingsås Lasarett och Kungälvs Sjukhus vars underskott uppgick till 57,2 respektive 140,3 miljoner kronor 2012-2015.

Sverige behöver en regering som fokuserar på kvalitet i välfärden och ett minskat dränage av skattepengar genom att minska förlusterna. Tyvärr är denna regerings signum inte sparsamhet med skattepengar utan – ivrigt påhejade av Vänsterpartiet – ideologiska låsningar och ett förakt för privat företagsamhet och den enskilde skattebetalaren.

Viktor Lundblad
Distriktsordförande MUF Västra Götaland Västra

Benjamin Dousa
Förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

14 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Humla och Stenkullen är flitiga debattörer, de har samma mantra varje gång. Som vanligt är det inga andra som kommenterar och de tycks ha en spåkula. De befinner sig i den bruna fåran och skramlar i en tom låda. Så bry er inte om dem, de har aldrig någonsin bidragit med tid och engagemang för att skapa förändring.

  • @Johan. En oerhört intellektuell analys du bidrog med. (ironi). Att den dessutom är ologisk ”flitiga” kontra ”aldrig… bidragit med tid och engagemang” är en riktigt snygg tankevurpa.
   Hur tänkte du där?
   Det är väl just det vi gör: offrar tid och använder engangemang för att vilja skapa förändring.
   Ditt påstående är faktiskt rejält infantilt.

   Vi använder siffror, fakta och analyser att detta kostar pengar och kommer att kosta ännu mer pengar. Vi analyserar tex vad Moderaternas nedgång beror på.

   Ditt enda ”motargument” är : smutskastning: ”bruna fåran”

   Att du sedan skriver om ”skramlar i tom låda” och endast presterar ”bruna fåran” som motargument är helt substanslöst och utan grund. Tror du vi är nazister? Ja, jösses. Diskussion ochargumentation är inte din starkaste sida, inte heller analys och logiskt tänkande. Men du får ”beröm” för att du kan kasta okvädningsord på de som inte tycker som du när argumenten tryter.

   Men Johan, ett tips i alla väl mening: försök i alla fall med något som bidrar till en diskussion; tex en analys varför moderaterna har tappat väldigt mycket sedan toppen.( 50% cirka.)
   Jag framförde lite olika teser; allt från överenskommelse med MP,till att det M inte är ett högerparti längre, samt att de inte sänkte egenavgifterna när de hade chansen.
   Ditt svar, ologiska påhopp och ”Bruna sörjan” Ja, jösses, vilken nivå.

   • Ni bidrar inte med någonting genom att skriva gnälliga och främlingsfientliga insändare!
    Ni är ensamma, och ingen tar er på allvar.

    • Komiker där, allt du argumenterar är vad du själv är. ” gnälliga ”

     Jag bad om diskussion, fakta och analys.

     Du kan inget tydligen. Bara gnäll, och att vi är ensamma.

     Komiker. Ensamma? Jösses.

     Men Johan, ett försök från dig istället för att godhetsknarka att du är engagerad i ekonomiska migranter som ljuger om sin ålder.

     Vad händer tex när 100 miljoner per år i Lerum går till ek.mig istället för skola, vård omsorg?
     Vad händer med samhällskontrakt tror du?
     Känns det rätt att prioritera dessa icke flyktingar framför min far tex?
     Känns det rätt att barn med ADHD får sämre skolgång för att prioritera ek.mig?

     Politik är att prioritera. Varför hatar du att prioritera de som byggt upp landet?
     Varför vill du svenskar illa?
     Varför gillar du oss inte?
     Är du rasist?

  • Sanningen är att ämnet är mycket otrevligt att diskutera för majoriteten av de folkvalda och de önskar inget annat än att jobbiga invånare ska hålla tyst. Majoriteten av svenska befolkningen tycker inte att mångkultur är långt viktigare än t.ex. försvaret och rättsväsendet . Ändå är det så prioriteringen ser ut om man ser till hur våra skattepengar fördelas. Johan Oscarsson tycker att Sverige ska vara en humanitär stormakt och tycker det är rätt, jag tycker det gått för långt. Jag tycker att man kan vara ärlig och berätta vilka kostnader den svenska naiviteten för med sig, Johan tycker inte det för han är rädd att det skulle påverka fördelningen av skatterna. I ett försök att få värdegrundsmarinerade svenska att inte tänka själva så drar han upp ”brun” ordet i olika former. Jag har visst bidragit med tid och engagemang för att åstadkomma förändring men i en annan riktning. Något jag även tvingats bidra med är pengar till ditt humanitära stormaktsbygge. Vad säger du, 59 miljarder till migrationsverket, 49 miljarder till svenska försvaret, nej ursäkta, det där blev väldigt ”brunt”. Så kanske man inte får skriva i Sverige. Vet inte om detta är en nazisttidning eller om de bara är vanliga svenska rasister, bruna åsikter har de i alla fall för de nämner siffran 59 miljarder, https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/migrationsverkets-kostnader-for-2016-6829218 .

  • Med tanke på att du kallar folk för att vara indirekta nazister och inte göra något för att skapa förändring. Så vore det oerhört intressant att veta vilken tid samt engagemang du lagt ned för att skapa förändring?

   • Jag lägger 25 timmar (ideellt) i veckan för att skapa förutsättningar för nyanlända att integreras i vårt samhälle, utöver detta är jag engagerad inom röda korset.

    • I så fall är det bara att gratulera att du orkar arbeta 25 timmar i veckan utan ersättning plus ett vanligt jobb. I så fall så har du min djupa respekt även om jag själv hade gjort andra prioriteringar på vilka som jag anser behövt min hjälp!

     Det är tyvärr väldigt lätt att bli skeptisk till folk som på Facebook och liknande sidor gärna skriver om deras goda gärningar och sedan visar det sig att de är god man åt något ensamkommande så kallat barn. Alltså personen i fråga får ersättning för sin ”godhet”.

     Oavsett hur många timmar du lägger ned på vad du anser är en god handling så är det absolut inte ok att du insinuerar att folk som inte håller med dig är nazister och dylikt. Fortsätt gärna att arbeta på det som du tror på. Men låt folk komma till tals även om de inte tycker som du. Oavsett vilka epitet som du ger oliktänkande här så lär du bli varse om vad de tycker när de röstar!

    • Imponerande. 25 h utöver vanligt jobb i veckan.
     3 h extra varje vardag samt 10 h på helgen. Tufft.

     Jag förstår att det svider när det visar sig att 95% av de du offrar familj, fritid etc för är här av ekonomiska skäl. Klart du måste sätta händerna för ögonen när sanningen är att du blir utnyttjad.
     Johan, jag tycker du att naiv.

     Jag väntar fortfarande på ett argument och en ursäkt från dig.

  • Hej

   Den här ” förändringen ” som du pratar om är du nöjd med den?
   Våldtäkter, rån, radikalisering, ökade utanförskap etc.
   Vi är ett antal som inte är det och vi blir fler för varje dag som går.
   All respekt för ditt jobb inom röda korset, men göm inte huvudet i sanden.
   Sverige är på väg åt fel håll och det går undan.
   Sen tycker du att alla som inte tycker som du är BRUNA, det är väl ett mantra i sig.

 2. 1,7 miljarder kan låta mycket men är lite om man jämför migrationsverket på 59 miljarder(2016). Detta är det initiala kostnaderna för migrationen. När Lerums bygger bostäder till nya påtvingade invånare eller när vi får betala försörjningsstöd till nya svenska utan jobb, detta ingår inte så den verkliga kostnaden är långt högre. Ska man vara trovärdig så får man inte sila mygg och svälja kameler, moderaterna prioriterar migration före t.ex. Sveriges försvar, innan ni ändrar på det så ser jag detta som enbart populistiskt röstfiske. Men kanske är det så, vill man ha något riktigt mycket så får det kosta, Sverige har kanske inte förändrats tillräckligt så vi får fortsätta ett tag till. Sverige behöver en regering som prioriterar Sverige något Moderaterna inte gjort på ett tag.

  • Det lustiga är att dessa politiker, likt Benjamin och Viktor ovan tror att det är pre 2000. De skriver insändare som de vill att folk läser, men inser inte att de gör större skada än nytta när alla kommentarer smular sönder deras argument likt sandslott i vattenbrynet.

   visst det är fortfarande folk som läser lokaltidningen på papper enbart, men även det förändras nog.

   Moderaterna är som vi båda skriver ganska körda. De tror att folk fortfarande köper att de bedriver högerpolitik, men som många av oss vet så är det bara ord och ingen handling. Dvs ingen trovärdighet.

   Tyvärr finns det inga högerpartier i Sverige. Sorgligt men sant.

   Och om någon tror att SD är ett högerparti så får folk läsa på. Bara för att vänster kallar de högerextrema byter inte att de är varken extrema eller höger. (De vill ha en stark stat)

   Så tyvärr Moderaterna ni körde inte bara i diket 2011, ni körde över stupet. Ni svek oss. Ni ville att vi skulle ge bort våra arbetstid till de ekonomiska migranterna och nu vittår ni långsamt sönder.

 3. Viktor och Benjamin.
  Jag förstår självklart att ni inte läser här, men hade ni gjort det så hade ni förstått nedgången för ert parti.
  DÖ. Ni har haft några stycken budgeter på er att fälla regeringen men ni vill inte. Alltså vill ni inte vara i regeringensställning.
  Alltså är era ord bara floskler som allt färre lyssnar på.
  Moderaterna har tyvärr ingen trovärdighet.
  Ni är ett icke trovärdigt mittenparti. Ni är inte ett högerparti, inte ett borglig parti.

  Ni lurade oss.
  Nu får ni betala bara för att vi får betala.

  Egenavgifterna är lika höga som alltid. Ni hade chansen undet åtta år att göra något åt saken. Inget hände.
  ”Öppna våra hjärtan ” Dö samt att ni bedrev sossepolitik de sista fyra åren.

  Det räcker för att er trovärdighet ska vara noll.
  Och som extra bonus:
  1 miljon ekonomiska migranter, son förutom kostnaden i bidrag också kostar enorma summor socialt. Våld etc.

  Vad ska ni göra?
  Rensa ut ALLA Reinfeldtarianer så kanske kanske ni kan få tillbaka några 2022. Tveksamt men annars är ni ett 5-6% parti 2022.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher