• Konstnärligt. Att måla och skriva har Cecilia Luther ägnat sig åt länge, dagböckerna är fyllda av kreativt utlopp. Foto: Carina Svensson
  • Socialt. Nåbarheten via sociala medier påverkar.
  • Boken: kanske liten bild intill texten där cecilia själv beskriver boken
  • Klämtar. Målningarna illustrerar och fördjupar budskapet i texterna
  • Dagböcker. Cecilia har under många år skrivit och målat dagens händelser.

Vill inge hopp och visa vägen

Sjövik

Cecilia Luther är frisk efter två perioder med utmattningssyndrom.
Hon ville ta det negativa och göra något positivt. Och nu har hon skrivit en bok med texter och bilder om hennes väg ut ur sjukdomen. Förhoppningen är att inge hopp hos andra som drabbas.

Sjöviksbon Cecilia Luther beskriver sig som en känslomänniska med stora prestationskrav på sig själv. Och konstaterar att det tillsammans med andra yttre omständigheter kan vara en orsak till att hon har drabbats av utmattningssyndrom.

Hon insjuknade första gången 2009 efter att ha tagit på sig mycket, både i jobbet och hemma. Symptomen var bland andra yrsel, problem med magen och domningar i armarna.

– Det kändes som att hjärnan stängdes av. Samtidigt var jag oerhört uppe i varv vilket gjorde det svårt att sova.

Lång sjukskrivning

Hon fick kontakt med en bra läkare, som sjukskrev henne i fem månader. Sedan var hon tillbaka på jobbet, inledningsvis på 25 procent och sedan mer.

– Det gick bra, men jag har en sårbarhet nu. Jag är mer lättstressad än andra.

Det gick bra en tid. Sedan gick det inte bra. Efter en tung period där Cecilias pappa blev sjuk i Parkinson, fick hjärtproblem och depression hamnade hon där igen.

– Jag ville hjälpa honom, och försökte kanske vara där för honom lite för mycket. Jag försökte sätta gränser, men hur lätt är det att säga nej när någon man älskar mår dåligt och ingen medicin hjälper?

2015 fick Cecilia panikattacker och varje åtagande blev ett stort projekt.

– Jag kunde inte sova, låg bara vaken och tänkte. Inte ens när jag fick sömntabletter kunde jag sova mer än några timmar. Små saker, som att gå och handla, var ett stort problem.

Hon började fundera på vem hon är i sjukdomen.

– Jag kände att jag inte skulle ha hamnat där igen, kände självförakt.

Långa promenader

Cecilia fick antidepressiva mediciner och talade med en psykolog. Hon gjorde även sitt eget bearbetningsarbete. Att vara mycket i naturer och ta långa promenader tillsammans med att sätta ord och bild på känslorna blev receptet.

– Jag har en gudstro och för mig är Gud väldigt tydlig i naturen. Det som burit mig mest är min relation med Jesus där jag förstått att jag är älskad med all min svaghet.

Hon har alltid haft behov av ett kreativt utlopp och har, förutom musicerandet, också skrivit och målat. Sedan flera år tillbaka gör hon dagböcker, där hon skriver korta texter och målar dagens händelser.

När hon blev frisk från sin andra omgång utmattningssyndrom fick hon idén att skriva en bok. Hon var på bokmässan och pratade med olika förläggare. Och fick napp. Pärlan förlag var intresserade av att ge ut boken, Livnära, tankar från boden.

Den är en slags utvecklad form av dagböckerna. Det är dikter och målningar som skildrar situationen som utbränd och vägen mot tillfrisknande.

Många har drabbats

– När man själv har drabbats och är öppen med det så är det många som berättar liknande berättelser. Det är så många som drabbas att det känns klart att det måste handla om ett systemfel, ett samhälleligt problem, säger Cecilia och fortsätter:

– Det är lätt att tappa hoppet när man går igenom något sådant här, och kan någon bli uppmuntrad av min bok skulle det vara väldigt roligt. Även om det är ett mörkt ämne så finns det hopp i varje text.

Hennes gudstro märks i boken.

– Men jag tror även att de som inte är troende kan uppskatta den.

Idag är Cecilia frisk och arbetar som musiklärare på 60 procent, men hon måste vara vaksam på kroppens signaler. Hon har kvar samma jobb, samma hus och samma trädgård.

– Det är jag som måste förändra mitt beteende, och för mig har det varit viktigt att sätta gränser. Att fundera ett par varv innan jag tackar ja.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher