Foto: CARIN ÖSTERDAHL
BARNFAMILJEN. Hos Linda och Johan Forsgren bor Mohammad, här tillsammans med Linda och dottern Edith.

Barnfamiljen

Lerum

Linda och hennes make Johan har engagerat sig ideellt i migrationsfrågor sedan flyktingvågen 2015, och är även medlemmar i Ekåsagruppen. När gruppen gick ut med att det fanns ett behov av frivillighem i kommunen tänkte paret att de kunde upplåta ett av sina sovrum i lägenheten på 70 kvadratmeter.

– Mohammad flyttade in i barnens gamla rum i mitten av januari. Till en början höll han sig mycket för sig själv, som många tonåringar gör, men allt eftersom tiden gått har vi kommit varandra närmare, säger Linda.

En utmaning

Hon sticker inte under stol med att det är en utmaning att ta in en främmande person, där det dessutom kanske finns språkbarriärer som kan stå i vägen för kommunikationen, men att det i slutändan framförallt varit roligt.

– Det kan faktiskt bli väldigt komiska samtal emellanåt, att ha Mohammad hos oss har bjudit in till många skratt.

Ger trygghet

Linda tycker också att frivillighem är ett bra sätt att integrera de ensamkommande ungdomarna i samhället.

– Hemma hos oss får Mohammad prata svenska dagligen, samtidigt som han har tryggheten i att vi är en familj som ser efter och rår om varandra.

– Jag tror inte någon vinner på att skicka de här ungdomarna till vuxenboenden över halva landet, slita upp dem från skolan och det sociala nätverk som de skapat sig i kommunen, säger hon.

Mohammad har bott i Lerum i två år nu och är glad över att han fått en plats hos familjen Forsgren.

– Det är väldigt bra att jag fick bo kvar, så jag inte behövde byta skola och kan fortsätta med fotbollen. Sen kan det också vara lite skönt att ha någon som bestämmer över mig, på vuxenboende hade det varit annorlunda, säger han.

Som en storebror

Numera ser barnen Mohammad som sin storebror och det är tydligt att han hjälper till att hålla ett öga på sin nya lillasyster, Edith, när hon virvlar runt i vardagsrummet och vill ta på allting som är skört och glänsande.

– Folk ska inte vara rädda för att prova på att vara ett frivillighem, man förlorar ingenting men vinner desto mer. En av våra största vinster är att barnen lyser upp så fort de ser Mohammad, han är en del av familjen nu.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det