Befria studenterna från bostadsbristen

Debatt

Under sommaren har tusentals ungdomar fått glädjebeskedet att de blivit antagna till utbildning på någon av landets universitet eller högskolor. Men för många av dem grumlas glädjen av oro över att inte kunna hitta en bostad på den nya studieorten. Förra året saknades det 20 000 studentbostäder vid tiden för antagningsbeskedet. En del av våra ungdomar tvingas ge upp drömmen om en högre utbildning, därför att bostadsbristen lägger hinder i vägen. Enligt en undersökning från Novus anser 94 procent av alla svenskar mellan 18 och 25 år att bostadsbristen är det största samhällsproblemet.

Det finns flera skäl till varför bostadsbristen breder ut sig i Sverige. Bostadsmarknaden är komplex och påverkas av allt från demografi till konjunktur, ränteläge, arbetskraftsutbud och lagstiftning. Det är dock svårt att undkomma den fundamentala roll hyresregleringen spelat för dagens katastrofala situation.

Hyresregleringen gör att det byggs för lite hyresrätter och att befintliga bostäder utnyttjas ineffektivt. Speciellt den sista konsekvensen är allvarlig. Låga hyror i attraktiva områden påverkar självklart drivkraften att flytta. Resultatet blir att rörligheten på bostadsmarknaden inte fungerar. Exempelvis bor äldre gärna kvar i allt för stora lägenheter som egentligen skulle lämpa sig bättre för en barnfamilj. Man har heller ingen anledning att hyra ut ett tomt rum till en student. Att hyresregleringen har negativa konsekvenser är ett väletablerat faktum bland majoriteten ekonomer, samhällsvetare och oberoende forskningsinstitut. Till och med den statliga myndigheten Boverket har påpekat att systemet skapar bostadsbrist.

Systemets försvarare påstår ofta att alternativet till dagens reglering är en fullkomligt fri hyresmarknad. Som tur är finns det inga seriösa debattörer som förespråkar en sådan lösning. En bostad är inte vilken vara som helst och det är viktigt med besittningsskydd och regler för hur hyror kan ändras. Fastighetsägarna vill se en stegvis reformering av hyressättningssystemet och värnar ett starkt konsumentskydd. Det skulle framförallt de grupper som idag stängs ute ifrån bostadsmarknaden tjäna på.

Bostadsbristen är en ödesfråga både för Sverige och för våra ungdomar. Det är därför dags att ta experternas ord på allvar och göra de reformer som behövs för att avskaffa bostadsbristen. Inga ungdomar ska behöva ge upp sin dröm om högre studier, därför att bostäder saknas!

Susann Haggren
Ansvarig näringspolitisk, Göteborgsregionen
Fastighetsägarna GFR

5 kommentarer
Dela innehållet

Skriv en kommentar

 1. Reste vägen mot Gråbo och Lerum. Vackra Mjörn skymtade vid vägkanten med stora flotta villor och stränder med långa bryggor för privat strand. Härliga sommarvillor kring sjön Mjörn obebodda förutom några sommarveckor. Stora lediga områden emellan med gröna obebodda ytor. Helt enligt Reinfeldts vision om Sverige.
  Men, nej, Lerums kommun har inte plats för några nyanlända pga bostadsbrist, trångboddheten är stor menar innevånarna. Skattebetalarna kan ju heller inte belastas med mer skatt, de lever redan på ruinens brant och penningbrist råder därför.
  Reinfeldts är borta men, kvar finns hans anhängare, varav inte en enda en håller med om att öppna sina hjärtan för att ge plats åt nyanlända eller öppna plånboken och lämna skattepengar till fler nyanlända..

  • Reinfeldts anhängare finns kvar vardå någonstans menar du ?.
   Jag har iaf inte sett eller hört några på väldigt länge..

   Så du tycker att världens högst beskattade folk skall betala ändå mer ?.
   Ja det kostar ju på att vara en humanitär stormakt.
   Att bekosta uppehället för en myriad av ekonomiska migranter är inte helt gratis.

  • @medborgare
   Jag vet inte om du att ironiskt i ditt inlägg ejst inte.
   Skattebetalare…ruinens brant.

   För jösse namn… Anser du på fullt allvar att jag ska jobba ännu hårdare för att betala för vuxna män som inte har förmågan att göra det själv.

   Varför vill du att jag ska vara borta från min familj ännu mer så en man från Somalia kan fika på torget för mina pengar?

   Är du en idiot, eller är du ironiskt?

   • Ja jag kanske är en idiot, men inte i detta sammanhang. Idiotierna kring invandringsfrågorna anser jag nog att andra får stå för. Ironisk, nja, jag brukar påminna gamla ”moderater” om ”deras ursprung” dvs hur deras partistyrelsen styrde Sverige. Det är alltid så lustigt att påminna om Reinfeldt och ironisera kring hur alla kan ändra sig när alltihop plötsligt hamnar i deras egna knän. Konstigt att inte fler roliga komiker tar upp den tråden. Öppna Era Hjärtan sade pastor Reinfeldt… men Amen ingen ville höra den bönen…

 2. Om man ger bort hundratals bostäder till icke svenska medborgare, som inte kan betala hyra för bostaden, så är det ganska självklart att våra svenska ungdomar inte kan få en bostad.

  Även om dessa ek.mig, flyktingar etc skulle kunna betala för bostaden så hade det ändå saknats bostäder till våra ungdomar.
  Våra skattepengar gör alltså dubbelont.
  Vi betalar för andra och hindrar samtidigt våra egna. Endast idioter kan göra något sådant.

  Det är som att kasta ut sina egna barn på gatan för att ta in tio afganer.
  (Vilket faktiskt Arbogakvinnan gjorde.)

  Hur känns det för en ung man eller tjej som aldrig kan flytta hemifrån, som inte kan studera, tror ni?

  Vad kommer det att väcka för hat tror ni när han/hon inser att vi skiter i honom, och lägger våra pengar på ek.mig?

  Risken är mycket stor att mindre roliga partier som Nordisk ungdom kommer att växa lavinartat.

  För struntar man i de som står en närmast så måste de vända sig till de enda som står den närmast och för deras talan.

  Vi är många sin försökt påtala galenskapen, men vi hånas och kallas både det ena med det andra när vi påtalar att kejsaren att naken.

  Stackars Sverige. Stackars fina gamla norden.
  Det är kört.
  Ja hu, detta kommer sluta mer illa än ni tror.

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher