Arkivbild: Mårten Öhman
Arkivbild: Mårten Öhman

Fängelse efter knivattack

Floda

Straffet för ynglingen som först häktades för mordförsök efter en knivattack mot en annan ung man i Floda i maj, blev fängelse i ett år och tre månader.

Mannen, som är i 20-års åldern, döms för grov misshandel samt att betala skadestånd till den knivskurne mannen, på dryga 39 000 kronor.

Det var vid en busshållplats på Brovägen som händelsen utspelade sig på Kristi himmelsfärdsdag.

Enligt den knivskurne mannen satt han och väntade på sin buss när gärningsmannen kom fram och oprovocerat började utdela sparkar mot hans ben, samt puttade handen mot hans panna.

Knivskars i ryggen

Gärningsmannen ska sedan ha försökt få honom att följa med in i skogen, samt bett honom att lämna över sin mobiltelefon.

När han reste sig upp för att lämna över mobilen utdelade gärningsmannen ett knivhugg som träffade mannen i ryggen.

Vittnen på platsen har berättat om hur de hörde ett skrik och såg den knivskurne mannen ligga på marken och blöda från vänster sida.

Polis och ambulans kallades till platsen och den skadade mannen kördes i ilfart till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, där läkare konstaterade att kniven träffat bröstkorgsväggen, magsäcken och andningskupolen.

Enligt läkaren led den knivskurne mannen av stor blodförlust när han kom till sjukhuset och hade livshotande skador på bukens inre organ vilket krävde omedelbar operation.

Mannen överlevde knivskärning men efter händelsen har han blivit svag i vänstra delen av kroppen, samt är rädd och vågar inte gå ut.

Historierna går isär

Enligt gärningsmannen drog han kniven i ren reflex efter att den andre mannen ska ha ställt sig upp och gett honom en hård smäll mot hjärtat.

Vid en jämförelse av deras uppgifter bedömdes den knivskurne mannens redogörelse som mer trovärdig. Hans berättelse har varit detaljerad, sammanhängande och konsekvent anser tingsrätten.

Tingsrättens anser att gärningsmannen inte agerade reflexmässigt, utan avsiktligt och att det var oförsvarligt att använda kniv på det sätt han gjorde.

Emellertid anser tingsrätten inte att det kan ställas bortom all rimlig tvivel att gärningsmannen haft för avsikt att döda den knivskurna mannen, därför bedömer de brottet som grov misshandel istället för försök till mord.

I fredags lämnade åklagare Josefina Hallin in sin överklagan till hovrätten om att gärningsmannen bör fällas för försök till mord, vilket i så fall skulle innebära ett längre fängelsestraff på tre år och sex månader.

veckansluncher