Foto: ANNE-LI KARLSSON

HANDMJÖLKNING. Besökarna i Festa Vias monter på Kulturkalaset fick prova på att mjölka kossan som var fylld med vatten.
Foto: ANNE-LI KARLSSON HANDMJÖLKNING. Besökarna i Festa Vias monter på Kulturkalaset fick prova på att mjölka kossan som var fylld med vatten.

Fä lockar folk till gatufest

LERUMS KOMMUN

I helgen hålls Festa Via 190 för tredje gången. Arrangörerna var nyligen på Kulturkalaset för att locka göteborgarna till landsbygden och Sveriges längsta gatufest.

– Vi var där i två dagar och hade en monter i Bältesspännarparken. Det är ett mycket bra marknadsföringsställe för att träffa folk, säger projektledaren AM Alströmer.
Festa Via 190 arrangeras 1-3 september med stöd av kommunerna Göteborg, Lerum, Alingsås och Essunga, Västra Götalandsregionen och en lång rad ideella aktörer. Det blir en stor mängd aktiviteter längs de sju milen från Angered till Nossebro, mer eller mindre i närheten av länsväg 190.

Visa upp landsbygden
– Syftet är att visa upp allt fantastiskt som finns på landsbygden nära storstaden och i de delar av staden, som många kanske inte besöker, säger AM Alströmer.
Montern i Bältesspännarparken var populär, inte minst för att folk fick prova på att mjölka för hand på den ko av trä som LRF:s Susanna Nerell, Stora Mellby, lånade ut.
– Och vi hade en karta över området på en roll-up. Många stannade till vid den, berättar AM Alströmer och tillägger:
– Jag är glad över att vi får ut göteborgarna så att de får se vilken levande landsbygd vi har.
Det övergripande temat är hållbarhet. Gårdsbutiker kommer att ha öppet, lokala råvaror erbjuds på matställen, skördefester, bonnauktion, roddturer och flera andra arrangemang kommer att genomföras.

På programmet står också konstutställningar, bland annat KonstAnten och cykeltävlingen Mjörn Runt. Det är inte bara göteborgare som ska hitta något intressant att göra under de tre festdagarna.
Totalt finns runt 150 olika aktitiveter längs med vägsträckan under de tre dagarna. I Lerums kommun väntar bland annat bondbröllop, konstvisningar, Sjöviksdagen och trolleri. I Sjövik håller Röda Korset höstmarknad och i Gråbo genomför Stora Lundby Hembygdsföreningen en guidad historisk promenad.
Festligheterna smygstartar redan på fredag och invigs på lördag morgon på Mjörnbotorget i Gråbo av kommunalrådet Eva Andersson.
– Vi hoppas att många tar tillfället i akt för att uppleva allt som erbjuds, säger projektledare Alströmer.

Hoppas på fortsättning
Det är sista året som VG-regionen stöttar det här arrangemanget. Men AM Alströmer hoppas att det ändå ska kunna leva vidare.
– Det är många intressenter som vill fortsätta, säger hon och fortsätter:
– Vi vill synliggöra aktörer i landskapet inom gröna och kulturella näringar. Det är ett långsiktigt arbete för att skapa ett modellområde för hållbar utveckling längs vägen.

Kommentera
Dela innehållet

Du måste ha ett konto och vara inloggad för att kommentera.


Logga in
Registrera dig
Glömt lösenord?

Logga in

Registrera dig

Lämna korrekta uppgifter. Kommentarer med oriktiga uppgifter godkänns inte.

Genom att skapa ett användarkonto så godkänner jag också reglerna för kommentering.
Obs. Enligt lag har du ett personligt juridiskt ansvar för det du skriver.

Glömt lösenordet?

Skriv in ditt användarnamn eller e-post för att få tillbaka det

veckansluncher