Ekåsagruppen söker fler frivillighem

Lerum

När ensamkommande fyller 18 får de inte längre bo kvar på ungdomsboenden, utan blir istället hänvisade till Migrationsverkets vuxenboende.

För ensamkommande ungdomar i Lerum skulle det innebära en flytt till en annan stad, då det saknas vuxenboende i kommunen för ensamkommande som fortfarande är kvar i asylprocessen.

Nu försöker Ekåsagruppen att hitta så kallade frivillighem åt de ensamkommande ungdomar som annars riskerar att behöva flytta.

– Ett frivillighem är någon eller några som öppnar sitt hem för en 18-åring så att denne kan bo kvar i kommunen och fortsätta gå i skolan här, utöva sina fritidsaktiviteter och träffa sina kompisar, säger Sebastian Hess, en av grundarna bakom Ekåsagruppen.

Tillsammans med Elin Asariew driver han Ekåsagruppen, en facebookgrupp som i dag har över 1 200 medlemmar som på olika sätt engagerat sig i att stötta nyanlända i Lerums kommun.

Många event

Under tiden som gruppen funnits har det anordnats allt från fotbollsevent till klädinsamlingar och stödmanifestationer.  Sedan i höstas ligger fokus på att hitta personer som vill agera frivillighem.

I dagsläget uppskattar Sebastian att de lyckats hitta frivillighem åt drygt 25 ungdomar i Lerum, men behovet av fler hem beskriver han som fortlöpande.

– Det kommer aldrig finnas tillräckligt många om vi säger så.  Nu fyller minst en, där vi inte redan löst frivillighem, 18 varje månad framöver.

Tillsammans med Ulla Westerberg, som ligger bakom Café Hjärterum (ett kafé dit personer som är intresserade av att veta mer om frågan kan gå) har Sebastian lyckats skapa ett starkt supportnätverk för dem som är intresserade av att bli ett frivillighem.

– Det är helt ideellt och har inget med kommunen att göra. Det är inte så många av ungdomarna som är födda 1998 så i början löste det sig rätt lätt, säger Sebastian.

– Ulla tog emot en av killarna som fyllde först, en annan person nästa, jag den tredje och så vidare men i början av året blev det fler som fyllde och då fick vi börja jaga frivillighem utanför de närmsta kretsarna.

Skapa trygghet

Om ungdomarna kan hitta eget boende, vilket ett frivillighem räknas som, kan de bo kvar i kommunen och får cirka 1 800 kronor i månaden som ska räcka till mat, boende, fritidsaktiviteter, kläder och så vidare. Det gör att ett frivillighem bara kan få ett mindre ekonomiskt bidrag för sin insats och exakt hur den frågan löses får frivillighemmet och ungdomen komma överens om.

– I grund och botten handlar det om att öppna sitt hem för en medmänniska som annars riskerar att förlora mycket av den trygghet som byggts upp. Och det handlar om att göra det tills vidare utan att veta hur lång tid det kommer behövas, säger Sebastian.

Ungdomarna har dock rätt till en plats på Migrationsverkets boenden under hela sin asylprövningstid och kan när som helst begära att få en sådan plats, men i lerumsungdomarnas fall skulle det innebära en flytt till en annan kommun.

veckansluncher